🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВР отнема лиценза на "Делта гард" заради обвинение срещу единия съсобственик

Името на охранителната фирма нашумя покрай аферата "Осемте джуджета" и протестите срещу правителството на ГЕРБ

Национален протест на бизнеса срещу мерки наложени срещу разпространението на коронавирус, охранители на Делта гард, Delta guard security
Национален протест на бизнеса срещу мерки наложени срещу разпространението на коронавирус, охранители на Делта гард, Delta guard security
Национален протест на бизнеса срещу мерки наложени срещу разпространението на коронавирус, охранители на Делта гард, Delta guard security    ©  Юлия Лазарова
Национален протест на бизнеса срещу мерки наложени срещу разпространението на коронавирус, охранители на Делта гард, Delta guard security    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) е стартирала процедура по отнемане на лиценза на нашумялата през последната година охранителна фирма "Делта гард", тъй като единият от съдружниците в дружеството е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер, съобщиха днес от МВР. Уточнението идва ден след като от вътрешното ведомство излязоха с лаконично съобщение, че компанията е напът да бъде оставена без разрешително. "Делта гард" има двама съсобственици - Димитър Спасов, популярен с прозвището Митко Каратиста, и Марин Русев. В съобщението на полицията не се уточнява кой от двамата е привлечен като обвиняем и точно за какво престъпление, но вероятно става въпрос за Спасов, ако се съди по рокади в собствеността на компанията от последните дни. Според източник от полицията, с който "Капитал" разговаря, също така имало данни, че другият съдружник Марин Русев е имал присъда, а подобен факт препятства издаването на лиценз.

От вътрешното министерство уточняват, че фирмата е можела да избегне отнемането на лиценза, ако в 30-дневен срок обвиняемият съдружник излезе от управлението й, което обаче не е направено. Затова националната полиция е придвижила напред процедурата по отнемането на разрешителното за извършване на частна охранителна дейност. Според МВР компанията е уведомена по надлежния ред и неин представител вчера е получил "лично" съобщението за предстоящото отнемане на лиценза.

Сделка на една година

Вероятно именно с действията на МВР са свързани последните движения по партидата на "Делта гард" в Търговския регистър. На 19 октомври (денят в който дружеството е уведомено, че започва процедура за отнемане на лиценза му) е заявен договор отпреди година, сключен на 21 октомври 2020 г., чрез който Спасов продава на партньора си Русев своите 50% от "Делта гард" за 2500 лв. Предвид, че става въпрос за дружество с над 13 млн. лв. оборот и печеливше в последните пет години, цената видимо не е пазарна.

Още на следващия ден обаче адвокатът, обслужващ охранителната компания внася допълнителни документи, с които се блокира вписването. От тях става ясно, че ден по-рано, на 18 октомври, Спасов е изпратил на Русев уведомление, с което разваля договора. Причината е, че за изминалата една година цената не е била платена. На 20 октомври пък е сключено споразумение между двамата, с което развалят продажбата.

С това обаче сагата не свършва - няколко дни по-късно явно Русев е събрал нужната сума, защото на 25 октомври е сключен нов договор между двамата за продажба на дела на Спасов. Той чака вписване, така че до дни все пак вероятно "Делта гард" ще стане еднолична собственост на Марин Русев и няма да има връзка с проблемния съдружник.

Възможно обяснение за тази сложна поредица вписвания е именно да може да се атакува отнемането на лиценза. На база на договорите за продажба например вероятно ще може да се твърди, че към датата след въпросния 30-дневен срок Спасов не е бил съдружник в "Делта гард", но това не е било вписано, тъй като цената по сделката не е била платена.

Дни преди отнемането на лиценза в мейли, разпратени до медиите, от "Делта гард" се оплакваха от институционална репресия. На сайта на компанията като позиция по случая е публикувано интервю със Спасов. където той е представен като неин собственик.

Охранителят и "Осемте джуджета"

Името на "Делта гард" нашумя в общественото пространство покрай т.нар. афера "Осемте джуджета", базирана на разследване на "Антикорупционния фонд" (АКФ). Тя е кръстена на едноименния столичен ресторант, който се ползва като неформален офис от бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. За него има основателни съмнения да се предполага, че посредничи за силово уреждане на търговски спорове с помощта на прокуратурата.

За "Делта гард" се знае със сигурност, че е пазила ресторанта "Осемте джуджета", докато Петров го е ползвал за щаб-квартира, както и че е охранявала асансьорния завод "Изамет" в Дупница по време на конфликта между бизнесмените Илия и Явор Златанови, който бившия следовател е трябвало да разреши срещу крупно заплащане. Според служебния вътрешен министър Бойко Рашков са открити данни за нарушения на служители на полицията в Кюстендил, които отговарят за частната охранителна дейност в региона и е трябвало да контролират дейността на "Делта гард" в Дупница по време на спора за асансьорния завод.

Настоящото ръководство на МВР също така проверява различни сигнали дали служители на "Делта гард" наистина са били неофициално мобилизирани да участват в потушаването на протестите срещу правителството на ГЕРБ, преоблечени като действащи полицаи. По информация на "Капитал" проверката на вътрешното министерство наистина е установила, че служители на частната фирма са участвали наравно с полицаите в охраната на протестите от м.г., даже и в побоищата и издевателствата над протестиращите, облечени в униформи, които почти изцяло се припокриват с полицейските. Имало дори свидетелски показания, според които един от собствениците на компанията търсел да "купи" стотина души контрапротестиращи.

"Делта гард" също така неизменно охранява големите инфраструктурни проекти като автомагистрала Хемус например. А от няколко години регионални медии пишат за война между небезивестното семейство Баневи и Каратиста за контрола над къмпинг "Каваци".

Друга знакова поява на "Делта гард" е в разгара на войната между Делян Пеевски и Цветан Василев през юни 2014 г. Дни преди КТБ да бъде затворена, чрез изключително съмнително определение на съдия Румяна Ченалова лагерът на Пеевски сложи ръка върху ключовата компания от орбитата на банкера ТЦ-ИМЕ, където беше назначен временен синдик Даниела Куцева. Веднага след стъпването си тя сключва договор с охранителната компания да пази документацията на компанията. По-късно според публикация на "Клуб Z" тя е писала писмо (бел. ред. автентичността му не е потвърдена) до Европейската комисия, че е действала под натиск на тогавашния председател на СГС Владимира Янева и други представители на Пеевски.

(Редактирано в 13.00 ч., 29.09.21 г.) - От текста е премахната частта, която свързва Димитър Спасов - Митко Каратиста, с управлението на "ЧЕЗ България" в периода 2009-2013 г., обвиненията на Григор Здравков от легия "Антимафия" и прехвърлянето на водноелектически централи от бизнесмена Гриша Ганчев към "Хидро електрик България. В гореспоменатите сюжети действащо лице всъщност е Димитър Стефанов - Митко Каратиста, който е друг човек с аналогично първо име и прякор. Редакцията поднася своите извинения за допусната грешка.

Прикачен файл

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    donj78 avatar :-|
    donj78
    • + 2

    Има неточност в статията.Каратиста от Чез не е този от Делта гард.Има съвпадение на прякорите.Единият е Димитър Спасов,а другият Димитър Стефанов

    Нередност?
Нов коментар