🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изграждането на язовир "Яденица" остава блокирано за поне година

Заради забавянето НЕК ще изгуби част от отпуснатото безвъзмездно финансиране от ЕК

Строителната площадка на язовира, който трябва да се включи към ПАВЕЦ "Чаира"
Строителната площадка на язовира, който трябва да се включи към ПАВЕЦ "Чаира"
Строителната площадка на язовира, който трябва да се включи към ПАВЕЦ "Чаира"    ©  НЕК
Строителната площадка на язовира, който трябва да се включи към ПАВЕЦ "Чаира"    ©  НЕК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изграждането на язовир "Яденица" остава блокирано, след като решение на 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди, че предварителното изпълнение на Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта е незаконно. Това означава, че реализацията няма да може да продължи, докато съдът не излезе с решение по обжалването на екооценката, внесено от рибарско сдружение "Балканка". Прогнозите са това да отнеме поне година и ще застраши част от еврофинансирането за язовира.

Проектът за изграждане на язовир "Яденица" е свързан с увеличаване на капацитета на работа на ПАВЕЦ (Помпено-акумулираща водноелектрическа централа) "Чаира". ПАВЕЦ-ът е важен за балансирането на електроенергийната система, тъй като е единствената централа, която в рамките на 6 минути може да започне да произвежда електроенергия в случай на недостиг. По предварителни оценки съоръжението ще струва около 176 млн. евро. Това поне е записано в националния план за инвестиции за периода 2013 - 2020 г. Вероятно обаче тази цена ще трябва да се актуализира.

Eдно от основните опасения на "Балканка" и сдружение за дива природа "Балкани" е, че язовир "Яденица" ще бъде изграден в сеизмична зона, която е наситена от пукнатини и разломи. Другото притеснение на риболовното сдружение е, че язовирът не предвижда рибни проходи и така ще застраши популацията в региона.

Неуспешният финт на НЕК

Именно за да избегне това забавяне, в началото на август от Националната електрическа компания (НЕК), която е изпълнител на проекта, са поискали от министъра на околната среда и водите Нено Димов да издаде заповед за предварителното изпълнение, което узаконява ОВОС независимо от внесените възражения. Последната обаче също е обжалвана от "Балканка".

Сега от НЕК коментираха за "Капитал", че липсата на влязло в сила Решение по ОВОС ще доведе до забавяне на издаване на разрешение за строеж за проекта минимум с една година. Oт там добавят също, че заради тази ситуация е съществувала реална възможност НЕК да изгуби цялото европейско финансиране за проекта в размер на 3.213 млн. евро, отпуснати от Изпълнителна агенция "Иновации и мрежи". Агенцията е приела, че обжалването на решението по ОВОС е "събитие независещо от нас и очакваме разходите за дейностите изпълнени до 25.01.2018 да бъдат възстановени".

Въпреки това част от отпуснатите безвъзмездни средства все пак ще бъдат загубени, допълват от НЕК. Това са неразплатените средства за приключени дейности, които могат да бъдат платени само при издадено разрешение за строеж, както и други дейности, които не могат да бъдат изпълнени поради влязло в сила Решение по ОВОС.

Мотивите на съда

Решението на ВАС от 19 декември, с което се отменя предварителното изпълнение на ОВОС, на практика потвърждава мотивите на по-долна инстанция. Според него МОСВ може да разпореди подобна заповед, когато това се налага, "за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда". Нищо от това явно не е приложимо при случая с "Яденица".

ВАС е счела, че липсват доказателства за спешността или неотложността от реализaция на проекта за нов язовир, която е започнала още през 1999 г. Освен това към настоящия момент възложителят (НЕК) няма готовност да подаде инвестиционен проект за одобрение, предвид незавършилата обществена поръчка.

Язовир, който подобрява културата

Аргументите на МОСВ са, че предварително изпълнение на ОВОС, което ще доведе до по-бързата реализация на язовир "Яденица", се налага тъй като електроенергийната система на страната се нуждае от резервни мощности "заради нарастване на дела на енергията, произвеждана от ветрогенераторни и соларни мощности, които поради своята непредвидимост създават значителни затруднения при управление на товарите в системата".

От МОСВ посочват още, че язовир "Яденица" ще увеличи използваемостта на ПАВЕЦ "Чаира" (това е и основната идея на изграждането на новото съоръжение), ще намали риска от наводнения и освен това е обявен за "обект от национално значение". В мотивите се добавя и аргумента, че проектът ще намали безработицата в региона и най-странното съображение - ще подобри "културната и социалната среда".

Какво следва

Независимо от съдебните решения дейностите по проекта от страна на НЕК продължават. На 21 август компанията е сключила договор за съгласуване на проектната документация и изготвяне на комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект с основните изисквания към строежите. Стойността на поръчката е 74.8 хил. лв., а нейн изпълнител е "Арнаудов консулт" ЕООД. Срокът за изпълнението на дейностите е 140 дни, което явно е и причината ВАС да мотивира решението си с това, че НЕК няма готовност за одобрение на инвестиционния проект за язовира.

В началото на септември миналата година НЕК обявява и поръчка за осигуряване на публичност на проекта на стойност 17 хил. лв., която все още не е възложена. С оглед на настоящия проблем може би тази поръчка е било редно да бъде дадена първа.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jagerzur avatar :-?
    jagerzur
    • - 5
    • + 6

    Капитал, далеч по-важен въпрос е защо държавно дружество във фактическа несъстоятелност предприема стъпки към осъществяването на инвестиционен проект за 200 милиона евро? На фона на трупащите се непокрити задължения на компанията, ужасните финансови резултати (намаляваща загуба не е равнозначна на печалба) и неясното бъдеще на като цяло ненужното на системата в условията на либерализация на пазара на електроенергия държавно дружество, цялата дискусия е меко казано несъстоятелна. В момента единствената причина за осъществяването на такъв проект е повторение на сценария "Цанков камък".

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "jagerzur":

    Всичките ви твърдения са лъжа от първото до последното. Отделно, предвид финансиране от ЕС сценария Цанков Камък е невъзможен. То и самия Цанко Камък нямаше за проектант главния хидролог (Доган) на репугликата които в ториз момент беше основния коалиционен партньор на управляващата партия (БСП) нямаше да излезе на тази цена.

    Нередност?
  • 3
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#2] от "m17":

    Добре, оборете ме. Аз твърдя, че към момента НЕК не може да удовлетвори кредиторите си, вкл. БЕХ. Колко е точно загубата и наказателните лихви ще знаем съвсем скоро. Аз финансов резултат, изразяващ се в постоянна липса на печалба за 4та или 5та поредна година, го наричам ужасен. Независимо от регулаторната среда. За това колко е ненужен НЕК, няма смисъл да се разпростирам. Крепят го единствено задълженията му. Счетоводните хитринки за да изкарат актвите на положителна стойност са забавни, но не особено оригинални. Финансирането е ЕС е само за подготвителни дейности и доколкото разбирам проекта е написан и бюджетиран смехотворно. Никой няма да даде безвъзмездна помощ за изграждане на язовир, защото това би било държавна помощ. Та така Смехурко...

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#3] от "jagerzur":

    Ако не можеше да удолетвори кредитори, вече щеше да е фалирал. Пък както виждаме, имаме ток за да си ги пишем тия глупости по форумите. А за финсовия резултат не коментирам, след 1 милиард за хидроинжинера и 2 милиарда за гьола в Белене няма как да излезеш на печалба дори да копаеш диаманти като ябълки.
    Но пък е факт че загубите намалява и има европесйко финансиране за този проект. И въпреки форумните хейтъри и рибарите които са се притеснили за сеизмологията ще се реализира дори с известно забавяне.

    Нередност?
  • 5
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • - 2
    • + 5

    Щеше, ако е нормална фирма. Но не е. И без НЕК ще имаме ток, виж за справка % участие на ВЕЦ в товаровата диаграма. Жокер - за сайта на ЕСО става дума. А и не е казано, че тези активи трябва да останат в НЕК. Май не внимавате - финансиране за Яденица няма. Нито частно, нито публично. Защото Яденица не генерира печалба. Това е гьол с тръба, който няма как да бъде оправдан като инвестиционен разход от компания, която се крепи на магия.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#2] от "m17":

    То и сега ДПС са с двата крака в управлението, само не и по документи.

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

    Е основен че седят на сухо, нямат язовирчета, няма консултантски договорчета като при Станишев.

    Нередност?
  • 8
    pippo avatar :-|
    pippo
    • + 2

    Нов Цанков Камък?!?!? Не, Благодаря!
    Ако там има подобни разломи, пак ще се наложи да му бетонират дъното. Тези защо не правят проучвания на терена, преди да наливат стотици милиони??!?!?

    Нередност?
  • 9
    tnk14543188 avatar :-|
    tnk14543188
    • + 1

    До коментар [#1] от "jagerzur":

    "Яденица" ще излезе (почти) без пари на НЕК, ако се съди от предишна статия на "Капитал":

    Основните надежди на НЕК по отношение на "Яденица" са 50% от финансирането да бъде осигурено по линия на европейските програми. Язовирът е един от шестте български проекта в сектор електроенергетика, които могат да получат средства по механизма за свързване на Европа като проект от общ интерес. Там обаче се борят общо 195 проекта.

    Останалите 50% от финансирането пък се предвижда да бъдат осигурени от Националния план за инвестиции. Според плана част от средствата, които съществуващите централи трябва да плащат за квоти вредни емисии, ще се инвестират в чисти технологии, а един от тези проекти е язовир "Яденица". Това е част от схемата за дерогация, която България издейства от ЕК през 2013 г. От министерството на енергетиката обаче обясниха, че тези пари могат да бъдат отпуснати едва след като проектът бъде напълно завършен, което означава, че на НЕК ще се наложи да търси нов заем, който вероятно ще бъде осигурен от неговия принципал Български енергиен холдинг (виж карето).
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/08/04/3018572_kak_se_stroi_iazovir_v_rila/

    Нередност?
  • 10
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 3

    Отново е забавно поведението на МОСВ. Май трябва да се направи министерството за опазване на природата от МОСВ.

    Нередност?
Нов коментар