🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПСТ, "Трейс" и Джи Пи се състезават за ремонта на "Граф Игнатиев"

Поръчката е с прогнозна стойност 22 млн. лв. и се финансира по програма "Региони в растеж"

Визуализация на студио А.Д.А.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четирима кандидати подадоха оферти в подновения търг за ремонт на зона 2 от Централна градска част в София, която обхваща основно улица "Граф Игнатиев". Сред участниците има само едно чуждестранно обединение - между румънската ISAF и британската Collas Rail, а останалите са големите строителни компании, които и редовно изпълняват ремонти в столицата - ПСТ, "Трейс" и Джи Пи.

Зона 2 обхваща ул. "Граф Игнатиев" - от ул. "Алабин" до Канала, включително и площадите "Джузепе Гарибалди", "Славейков" и градината при църквата "Св. Седмочисленици". Освен това в зоната, която ще се ремонтира, влизат и части от улиците "Цар Шишман", "6-ти септември" и "Солунска".

Прогнозната стойност е 22 млн. лв., а търгът се финансира по програма "Региони в растеж".

Кои са участниците

Единствената фирма, която участва самостоятелно, е "Джи Пи груп", която беше на първо място сред строителните компании в класацията на "Капитал" К100 по приходи за 2016 г., след като миналата година завърши няколко проекта и спечели търговете за редица други в София. Компанията е с мажоритарни собственици Георги Василев и Владимир Житенски, а заради втория е сочена за близка до директора на "Лукойл" Валентин Златев, който отрича свързаност.

Вторият участник е обединение "ПСТ градска среда Зона 2", в което влизат влизат "ПСТ груп" - четвърта по приходи за миналата година сред строителите, монтанското "Пътинженеринг-М" и строителната "Нови технологии на България". ПСТ беше свързвана до миналата година с Пеевски, а сега - с ПИБ.

В съвета на директорите на "Нови технологии на България" пък влизат Георги Захариев, Драга Райчева и Захари Йорданов, сочи справка в Търговския регистър. За миналата година дружеството има приходи от 1.8 млн. лв. Според доклада за дейността му е изпълнявало строителни работи в Столичната община, като сред тях са и ремонти и поддържане на улици в районите "Овча купел", Банкя, "Красна поляна" и "Красно село".

Третият кандидат е обединение "Трейс РВП" с участници "Трейс груп холд" - втора по приходи и "РВП Илиенци". Подобно на другите участници и "Трейс" изпълняват редица проекти в столицата и страната.

"РВП Илиенци" пък е собственост на Михаил Иванов. За 2016 г. дружеството има 5.6 млн. лв. приходи. Фирмата е приемник на "РВП Кьоне" (която се е контролирала от Васил Божков и изпадна несъстоятелност) и работи по рамкови договори в НКЖИ.

Единственият чуждестранен кандидат е обединение "Исаф С.А. - Колас Рай С.А.", в което участват "Исаф дружество за железопътна сигнализация и автоматизация", което е софийският клон на румънската ISAF, и британската Collas Rail. Дружествата са подразделения на френската транспортна група Bouygues и участват заедно и в състезанието за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III".

Какво ще се ремонтира

Проектът за ремонта е на архитектурното студио А.Д.А. на арх. Иво Пантелеев, което спечели конкурс на Столичната община преди повече от две години. В рамките на поръчката се планира настилката, осветлението и градските мебели като пейки, кошчета и други да бъдат подменени изцяло, като зелените площи също ще бъдат облагородени. Поръчката включва и пълна подмяна на релсовия път и контактната мрежа на трамваите, които минават по ул. "Граф Игнатиев", затова и има изискване към кандидатите да са изпълнили работи по поне 1 км релсов път.

Поръчката за ремонта на "Граф Игнатиев" вече веднъж бе обявена - през март т.г., с идеята поне част от улицата да бъде обновена за председателството на ЕС. През май обаче търгът бе прекратен заради проблеми с документацията и идеята пропадна.

Иначе ремонтът трябва да отнеме около година и три месеца, а кога ще започне зависи и от самата процедура по избор и обжалвания, но едва ли стартът ще бъде даден преди края на председателството, т.е. в средата на 2018 г. Така най-вероятният сценарий е "Граф Игнатиев" да има нов облик към края на 2019 г.

Подобна бе съдбата и на реконструкцията на зона 4 от централната градска част, в която влизат площадът пред храма, площад "Народно събрание", градините край ректората на СУ, край църквата "Света София" и "Кристал", паметника "Левски" и съседния площад "Гина Кунчева". Неговата прогнозна стойност беше 20 млн. лв. без ДДС. Той също ще започне евентуално след края на председателството и още няма избран изпълнител.