🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еднолична банка "Мавродиев"

Бившият председател на КФН и лоялен негов служител от комисията са избрани за директори на държавната ББР

Преди месец на въпрос на "Капитал" има ли амбиции за този пост, Стоян Мавродиев отговори "Благодаря Ви за интереса, но въпросите Ви нямат основание."
Преди месец на въпрос на "Капитал" има ли амбиции за този пост, Стоян Мавродиев отговори "Благодаря Ви за интереса, но въпросите Ви нямат основание."
Преди месец на въпрос на "Капитал" има ли амбиции за този пост, Стоян Мавродиев отговори "Благодаря Ви за интереса, но въпросите Ви нямат основание."    ©  Надежда Чипева
Преди месец на въпрос на "Капитал" има ли амбиции за този пост, Стоян Мавродиев отговори "Благодаря Ви за интереса, но въпросите Ви нямат основание."    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Бившият председател на КФН Стоян Мавродиев е избран за директор на държавната ББР, като от назначението го дели само одобрението на БНБ.

- Заедно с него за член на управителния съвет е предложен и Румен Митров - бивш негов лоялен служител в комисията.

- Ако бъдат избрани, двамата ще имат практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи.

Шестгодишният мандат на Стоян Мавродиев начело на Комисията за финансов надзор (КФН) не блести с друго освен с произведените скандали. Въпреки високата самооценка на експредседателя на регулатора преди малко над година той освободи поста след безпрецедентно остра критика от Брюксел. Месеци след смяната му всички участници на капиталовия пазар се обединиха под стратегия за възраждането му, а оценката на няколко заместници на Мавродиев, напуснали след публични конфликти, е че той планомерно и методично е превърнал комисията в свое ЕТ.

Сега този стил на завладяване е на път да се пренесе в държавната Българска банка за развитие (ББР), която през юли бе прехвърлена от финансовото към икономическото министерство. Според публикация на "Банкеръ", потвърдена и от два източника на "Капитал", номинацията на Мавродиев за изпълнителен директор на институцията вече е изпратена от надзорния й съвет в БНБ за одобрение, каквото е необходимо по закон. За този кадрови ход имаше очаквания още преди преместването към банката. Новият момент е, че освен Мавродиев за изпълнителен директор е предложен и един от най-доверените му хора в КФН - Румен Митров. Той беше директор ,,Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност" (КАПРНД) - една от специално създадените с промени в правилника на комисията дирекции, чрез които бяха ефективно иззети правомощия от заместник-председателите.

По устав ББР се представлява само съвместно от двама изпълнителни директори (от общо максимум трима), което означава, че ако Мавродиев и близкият му Митров заемат тези постове, те ще имат практически пълен контрол над оперативните решения в институцията с 2.2 млрд. лв. активи към средата на годината. И двамата нямат банкерски опит и досега няма яснота (освен спекулациите за лобиране и лансиране през Обединените патриоти) за това как се е стигнало до техните номинации и кои техни качества са надделели.

Няма обяснение

Според информация на "Капитал" за членове на управителния съвет на ББР са избрани трима души. Освен двамата бивши надзорници, другото ново име е Николай Димитров, който е началник на управление "Корпоративно банкиране" в банката. Те ще заменят двама от настоящите изпълнителни директори на ББР - Билян Балев и Ангел Геков, като поста си ще запази само третият Илия Кирчев. Така управителния съвет на банката ще има четирима членове, от които по устав само трима могат да бъдат изпълнителни директори.

Също така по устава на банката членовете на управителния съвет се избират от надзорния й съвет, като не е нужно да се свиква общо събрание на акционерите - освен държавата, символичен миноритарен дял има и Банка ДСК. Така чисто формално кандидатурите са внесени в БНБ от тричленния надзорен съвет на ББР. В него влизат бившия зам. - министър на финансите Атанас Кацарчев, който заемаше поста по времето на Милен Велчев, и настоящите зам.-министри на финансите - Кирил Ананиев, и на икономиката - Лъчезар Борисов. Досега промените не са обявени и министърът на икономиката Емил Караниколов като принципал на ББР не отговори на въпросите на "Капитал" откъде идват номинациите, какво налага смяната и притеснява ли го близостта и общото кариерно минало в КФН на Мавродиев и Митров.

"Лакей на Мавродиев"

Това беше реакцията на бившия зам.-председател на КФН по застраховането Борислав Богоев, попитан за мнение за Румен Митров. "Той беше съучастник в това комисията да бъде еднолично овладяна от Мавродиев. Най-голямото му качество е, че му е абсолютно лоялен", обясни още Богоев. През лятото той и още един от заместниците - Николай Попов, влязоха в конфликт с председателя около избора на нова сграда за КФН. В последствие Мавродиев заведе дело срещу двамата за клевета и уронване на престижа, което загуби на две инстанции.

За кариерата на самия Митров преди пристигането му в КФН не се знае особено. В специално създадената дирекция в комисията той е директно назначен без конкурс и е на подчинение пряко на Мавродиев. КАПРНД беше едно от двете звена, измислени в началото на мандата му през промени в правилника на КФН, с които бяха ограничени правомощията на иначе независимите по закон ресорни негови заместници. Техните индивидуални актове трябваше да минават през съгласуване с новата дирекция. Освен това беше въведена и нова ключова фигура - тази на главния секретар, който получи права да одобрява и връща за корекции на членовете на КФН техни материали преди заседание на комисията. Този пост беше поверен на Андон Георгиев - бизнес партньор на Мавродиев от предишното му поприще на консултант по регистрации на офшорни компании. По информация на "Банкеръ" дни преди напускането на председателския пост Мавродиев е уволнил своите най-доверени хора, сред които Митров и Георгиев, с по шест заплати компенсация. По-рано през 2013 г. в началото на управлението на кабинета "Орешарски" насред опита да му се отнеме правото сам да си номинира заместници, имаше спекулации, че Мавродиев е внесъл като предложения за членове на комисията Митров, Георгиев и Ралица Агайн. Той тогава отричаше да е правил номинации и чак месеци по-късно последната наистина беше предложена и приета.

"Питам се кой е този държавен чиновник, който назначава Мавродиев на този пост и защо - като награда за добре свършена работа ли? Очакванията ми са за нова порция скандали и се надявам държавата да следи внимателно какво се случва в банката", каза каза Богоев.

Как точно се стигна до

реабилитирането на надзорника

и превръщането му в банкер не е ясно. Според източници на "Капитал" още при ударното му изтегляне от КФН миналото лято му е бил обещан пост като компенсация, като са спрягани различни варианти. Въпреки че политическото минало на Мавродиев е свързано с ГЕРБ като съосновател и бивш депутат, в управляващата партия има брожения срещу него и затова и прокарването му през изборна позиция е проблемно. Това е и възможно обяснение защо се е стигнало до ББР, където както и във всяка държавна компания политическите и немотивирани смени в ръководствата са постоянни и не будят толкова недоволство.

Първоначално името му като евентуален нов изпълнителен директор на ББР се завъртя като номинация на Обединените патриоти. Самата банка също беше прехвърлена към излъчения от тях икономически министър Емил Караниколов, което допълнително дава алиби на ГЕРБ. Същевременно обаче ненадейно Мавродиев се появи редом до премиера Бойко Борисов на среща с китайски инвеститори, поканен като "експерт". Освен това от ГЕРБ няма и особени публични обструкции, което може да се чете като знак, че коалиционният партньор е ползван просто като параван за репутационни щети от избора.

Такива има по много линии. Името на Мавродиев се появи като призован по делото срещу наскоро осъдения в Италия на 20 години затвор "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо, за когото по документите на прокуратурата е регистрирал фирми. Отразяването на тази тема доведе до регулаторен натиск спрямо финансовите компании на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и глоби за самите издания, които в последствие паднаха в съда.

Друг проблем, който със сигурност Борисов и компания не искат да е с етикет ГЕРБ, е и надзорният провал около КТБ. Самият Мавродиев се оказа един от най-честите посетители на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, който днес открито обвинява Борисов в корупция и рекет.

Доколкото това е най-известният досег на Мавродиев с банкерството, логични са опасенията да не привнесе и в ББР практики, които може да е научил на тези срещи. Затова все пак има известни спирачки - по устав банката не може да отпуска кредити над 10% от собствения капитал към едно или свързани лица, а също и за такива над 5% трябва единодушно решение на управителния съвет. Но при текущия капитал около 750 млн. лв. това пак дава правомощия за разпореждане с внушителни суми от над 37 млн. лв за единичен кредит. Самата ББР вече има репутационен проблем с големите експозиции към фирми на политици, както и с честата й употреба като спасител от последна инстанция на закъсали строителни и други близки до властта компании.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pnu1415782199381981 avatar :-|
    Yordan Petrov
    • - 38
    • + 4

    Отдавна не бяхте ме информирали за г-н Мавродиев.
    Когато се премести на новата длъжност се надявам половината ви статии да не са свързани с него.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 23

    Нямаше ли някой стажант в екипа на видния финансист Данчо-Дългата-Лъжа? По-добре стажант за директор да бяха избрали, отколкото този вмирисан, токсичен боклук. И ортак на наркотрафикант - осъден в три различни държави. Поврага.

    Нередност?
  • 3
    hbr28532887 avatar :-|
    Джойнт Атанасов
    • - 2
    • + 3

    Инвестирах 200 000 лева да видим сега какво ще стане...някой има ли информация?

    Нередност?
  • 4
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "Yordan Petrov":

    И аз се надявам никога да не забравим кой точно е Мавродиев.

    Нередност?
  • 5
    krastitel avatar :-(
    krastitel
    • - 1
    • + 12

    Стоян възкръсна чрез правителството на ГЕРБ - позор!

    Нередност?
  • 6
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 19
    • + 2

    До коментар [#1] от "Yordan Petrov":

    отдалеч си лични личното отношение на медията

    Нередност?
  • 7
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 18

    "Икономическият министър Емил Караниколов не пожела да обясни мотивите си за промените в управлението на банката"

    Караниколов е забравил кой точно му е принципал, и това не е БМБ, а народът. Длъжен е да отговаря, дори съгл. Закона за достъп до общ. информация; пак ли ще е необходимо да се изисква информацията по съдебен ред?
    Поредният епизод на абсурда в държавата.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 10

    Чак пък да е толкова важен този Мавродиев? Дали зад него не наднича Брендо?

    Нередност?
  • 9
    tssb avatar :-|
    Никола
    • + 5

    Нищо чудно скоро и Искров да цъфне на някоя блага служба като награда за фалита на КТБ.

    Нередност?
  • 10
    sunshine54 avatar :-|
    Димка Станева
    • - 3
    • + 1

    По-добре ли е да сложат Пеевски? Той няма търпение да покаже , че е по-голям "банкер" от Василев.

    Нередност?
Нов коментар