Стоян Мавродиев назначи Ангел Джалъзов за шеф на дружества на ББР

Бившият кадър на КФН поема Националния гаранционен фонд и микрофинансиращата институция ДЖОБС

Стоян Мавродиев (вляво) и Ангел Джалъзов, когато бяха тандем в КФН
Стоян Мавродиев (вляво) и Ангел Джалъзов, когато бяха тандем в КФН
Стоян Мавродиев (вляво) и Ангел Джалъзов, когато бяха тандем в КФН    ©  Анелия Николова
Стоян Мавродиев (вляво) и Ангел Джалъзов, когато бяха тандем в КФН    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) Ангел Джалъзов е назначен за изпълнителен директор на "Национален гаранционен фонд" и микрофинансиращата институция ДЖОБС. Двете структури са под шапката на държавната Българска банка за развитие (ББР), която от близо половин година се ръководи от бившия шеф на комисията Стоян Мавродиев.

Джалъзов бе освободен от КФН през септември миналата година, след като дълго време изпълняваше надзорни функции с изтекъл мандат. През 2015 година, по време на управлението му, пенсионни компании излязоха с призив за оставката му с обвинения в некомпетентност. Тогавашният шеф на надзора Стоян Мавродиев остави скандала да отшуми, без да санкционира подчинения служител, с когото отново ще работят заедно.

От пенсионни фондове към стартъпи

Промяната в ръководството на двете структури е направена миналия четвъртък на управителен съвет на ББР. На мястото на досегашния изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, Самуил Шидеров, е назначен Ангел Джалъзов. Освен това Джалъзов става и изпълнителен директор на микрофинансиращата институция ДЖОБС.

Гаранционният фонд е структура с 80 млн. лв. капитал, която улеснява достъпа до финансиране на малки и средни предприятия. По данни за 2016 г. фондът е гарантирал предоставени от търговските банки кредити за 655 млн. лв. в полза на 5300 компании. През него тече финансиране от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по плана "Юнкер", а също и по програма COSME на Европейската комисия (ЕК).

Микрофинасиращата институция ДЖОБС също работи с малки и средни предприятия, като освен кредити предоставя и лизинг, а в края на 2016 година портфейлът й бе 12.2 млн. лв.

В прессъобщение на ББР по повод смяната новоназначеният за изпълнителен директор Ангел Джалъзов е представен като експерт с над 15-годишен опит в сферата на международното инвестиционно банкиране, управлението на активи, капиталовите пазари, проектното финансиране, инвестиционните продукти, супервизията и управлението на финансовите инструменти. Припомня се кариерата му в закрития по време на кризата български клон на инвестиционния фонд KD Investments и KD Pelikan. Изтъква се, че през 2018 година плановете на Националния гаранционен фонд и микрофинансиращата институция ДЖОБС са за предлагането на нови инвестиционни продукти, предназначени за микропредприятия и стартъпи.

Отново заедно

Въпреки че ББР е била поднадзорно дружество на КФН в качеството й на емитент на облигации, които вече са падежирали, няма пречка бившият надзорник да заеме постовете в дъщерните дружества на банката. Джалъзов бе дългогодишен ръководител на осигурителния надзор, където осъществяваше контрол върху пенсионните фондове. Преди две години покрай опита за национализиране на средствата в тях се разгоря спор с индустрията, в който Джалъзов взе страна, изнасяйки данни, че резултатът от дейността на компаниите води до отрицателна доходност за клиентите им. Изчисленията на бранша обаче показваха друго и това бе повод деветте пенсионни фонда да пишат до Европейската комисия, Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), председателя на парламента, премиера, финансовия министър и председателите на бюджетната, социалната и временната анкетна парламентарна комисия с искане за оставка на Джалъзов.

Въпреки скандала тогавашният му началник в регулатора Стоян Мавродиев го запази в КФН, като Джалъзов остана там до есента на миналата година, когато новият председател на надзора Карина Караиванова успя да прокара номинации за заместници. Джалъзов запази поста си и при друг скандал от ерата на Мавродиев в КФН. През 2013 година трима от петчленното ръководство на КФН възразиха срещу решението за преместване в нова сграда, след което се разделиха с постовете си. Джалъзов подкрепяше решението на председателя.

Самият Мавродиев не получи нов мандат начело на КФН и бе освободен през 2016 година. През септември миналата година обаче по предложение на икономическия министър Емил Караниколов бе назначен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР). Въпреки липсата на банкерски опит и неконтролирането на публичното дружество КТБ номинацията му мина безпроблемно през одобрението на Българската народна банка (БНБ).