Делян Добрев излиза от политиката заради скандала в Хасково

Решението идва след разкрития, че депутатът е кадрувал в общината, но според него става дума за "активно мероприятие" от страна на БСП

Въпреки настоящия скандал политическата кариера на Делян Добрев ще се запомни с ред позитивни промени в енергетиката
Въпреки настоящия скандал политическата кариера на Делян Добрев ще се запомни с ред позитивни промени в енергетиката
Въпреки настоящия скандал политическата кариера на Делян Добрев ще се запомни с ред позитивни промени в енергетиката    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Въпреки настоящия скандал политическата кариера на Делян Добрев ще се запомни с ред позитивни промени в енергетиката    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатът от ГЕРБ и областен координатор в Хасково Делян Добрев се оттегля от политиката след обвиненията в кадруване и бизнес интереси в управлението на общината. Пред bTV той съобщи в неделя, че се е срещнал с премиера Бойко Борисов и го е уведомил за решението си да напусне парламента и ръководните постове в ГЕРБ. Причината, която е изтъкнал, е "този скандал да не тежи на правителството".

Как се стигна дотук

Напрежението около Добрев ескалира през седмицата, когато местната партийна структура на ГЕРБ свали доверието си от кмета Добри Беливанов, избран от партията, заради обвинения, че не изпълнява обещанията си и че е вербуван от БСП. Двама от зам.-кметовете на Хасково - Милена Трендафилова и Евгени Консулов, подадоха оставки. Покрай скандала се разбра обаче, че те са назначени по предложение на Добрев, който е кум на Консулов. Оказа се, че Добрев е кадрувал в общината, назначавайки освен кумеца си също своя братовчедка, неин съпруг и близки съученици. Самият Добрев потвърди за тях и дори нарече роднинско-приятелския си кръг "дрийм тийм".

Последва и атака от БСП, според която общината се е превърнала във феодално владение с цел търговия с обществен ресурс, като особено активна в парламента по темата бе депутатът от БСП и журналист Елена Йончева. Добрев обяви, че ще съди Йончева. Депутатът обясни, че след седмица обяснения в медиите и в кулоарите на парламента, "че няма сестра", вече се е убедил, че в това няма смисъл и в очите на хората той вече не е почтен, а името му е опетнено. Той смята, че атаката на БСП срещу него е "добре структурирано активно мероприятие".

По повод обвиненията към себе си и на кмета Добри Беливанов, който писа на Борисов с оплаквания от Добрев, депутатът отговори, че явно властта е променила този добър в миналото човек.

Какво успя да постигне Добрев

Въпреки настоящия скандал политическата кариера на Делян Добрев ще се запомни с позитивни решения и промени в ресора му - енергетиката. Именно на него се падна задачата да прекрати проекта АЕЦ "Белене" няколко дни след като наследи на министерския пост Трайчо Трайков в първия кабинет на ГЕРБ, въпреки че решението бе на кабинета, а не негово лично. Той споделяше и позиция против "Южен поток" по начина, по който БСП се опитваше да го направи, макар че в края на 2012 г. правителството подписа финалното инвестиционно решение. Това обаче пък доведе до по-ниски цени на газа.

Избягвайки популизма, Добрев бе и за орязване на преференциалните тарифи на ВЕИ и т.нар. американски централи. На практика повечето мерки за стабилността на енергийната система бяха изготвени още през май 2013, когато той бе министър. Във втория кабинет на ГЕРБ през 2014 г. Добрев не стана министър по собствено желание, но пък бе основният двигател за новия енергиен модел. Той предложи Иван Иванов за шеф на регулатора КЕВР. Бореше се срещу преференциите на ВЕИ - най-вече на биогаза. Посочваше неефективността на държавните дружества и остана скептичен за големите енергийни проекти.

Добрев има заслуга и за по-доброто състояние на "Булгаргаз", за някои от разумните решения на БЕХ по повод квотите на ТЕЦ "Марица-изток", американските централи, прилагането на евродирективите и др.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 3
    • + 7

    Добрев се случи на нужното мясно в нужното време, за да бъде забелязан от Борисов като приемник-министър след низвергването на Трайков. Видимо качествата му се ограничават в изграждането на феодални структури по месторождение. Реално главата му бе отрязана покрай плащането на реакторите. Сега просто си падна. Герб се крепят на тасива местни феодални мрежи. Всяко тяхно осветяване приближава края на тази мафиотсща структура.

    Нередност?
  • 2
    clwnjester avatar :-|
    clwnjester
    • - 2
    • + 2

    Слаба работа Добрев... как може толко лесно се дадеш. Трябваше както Цветанов се направи на разсеян за апартаментите и ти да кажеш, не знам за кво говорите.

    И проблемът не е само в Добрев, цялата ситема е такава. Референдума не мина... Патриоти, Пеевски и слуьо пульо си развяват коня, народът си чупи семки и в краяна сметка в България не било добре...

    Нередност?
  • 3
    evt avatar :-|
    evt

    добрев НЕ си тръгва заради скандала..

    добрев си тръгва, защото е ПОЗВОЛИЛ на БСП да "усвоят"

    100 000 000 лева от ЕВРОФОНДОВЕТЕ ....

    в Област в която уж ГЕРБ "управляват"!!!

    това е истинската причина!

    Нередност?
  • 4
    efron33 avatar :-|
    efron33

    До коментар [#3] от "emototev":

    Ама колко си прост и надупен. Добрев точно обратното позволи на фирми близки до герб и съдружници с ТИТАН чистотата да гепят 100 милиона лева хайде стига си правил дудуци

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "clwnjester":

    Виж сега, аз искам референдумът да бъде приведен в действие, защото беше недвусмислен с резултатите си. Само че с мажоритарен вот от регионалните секции се изстрелват точно такива феодални типове във властта. Няма ни най-малко съмнение в това.

    Нередност?
Нов коментар