Защо президентът посочи Димитър Главчев за служебен премиер и какво следва

Държавният глава ще възложи на председателя на Сметната палата да състави служебно правителство в събота

Димитър Главчев разговаря с президента Румен Радев в четвъртък, но след срещата председателят на Сметната палата запази мълчание
Димитър Главчев разговаря с президента Румен Радев в четвъртък, но след срещата председателят на Сметната палата запази мълчание
Димитър Главчев разговаря с президента Румен Радев в четвъртък, но след срещата председателят на Сметната палата запази мълчание    ©  Юлия Лазарова
Димитър Главчев разговаря с президента Румен Радев в четвъртък, но след срещата председателят на Сметната палата запази мълчание    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само няколко часа след като президентът Румен Радев приключи и втория кръг разговори с потенциалните кандидати за служебен премиер, записани в новоприетите текстове на конституцията, държавният глава определи и на кого се е спрял да оглави служебното правителство. Това е председателят на Сметната палата Димитър Главчев. В разпространеното съобщение от прессекретариата на президента се казва, че в събота, 30 март от 14.00 часа Радев ще го приеме на "Дондуков" 1, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Решението на държавния глава идва на фона на опита на ГЕРБ и ДПС в петък да прокарат скоростно промени в закона за БНБ и Сметната палата, с които да избегнат несъвместимостта, в която биха изпаднали ръководствата и на двете институции, ако някой от управителя и подуправителите на БНБ, както и председателят на Сметната палата и неговите заместници бъдат номинирани за служебен премиер. В случая със Сметната палата пречката е, че тя одитира държавните институции и ако някой от ръководството й стане служебен премиер той би влязъл в конфликт на интереси. Законодателните промени бяха приети на първо четене и най-вероятно следващата седмица ще бъдат гласувани окончателно.

Изборът на Главчев идва и на фона на призивите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов нито той, нито другият от списъка с потенциални кандидати - председателят на Народното събрание Росен Желязков, да не се съгласяват да заемат поста, защото служебното правителство щяло да се свързва с ГЕРБ, а това по думите му ще се използва в предизборната кампания от опонентите на партията.

Защо Главчев

На този етап не е ясно кое е надделяло при избора на Главчев, който ще застане начело на служебното правителство, въпреки публичния призив на Борисов да не го прави. Още повече, че след разговорите на президента в петък с подуправителите на БНБ Андрей Гюров, избран на поста по предложение на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", не отхвърли възможността да приеме поста. "Включването на управителя и подуправителите на БНБ в тази процедура е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура", каза Гюров на излизане от президентството.

По-рано управителят на БНБ Димитър Радев обясни, че според него не е добра идея да се въвлича ръководството на централната банка в изпълнителната власт. Преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "няма да позволи по никакъв начин" Росен Желязков да стане служебен премиер. Така от списъка с възможните позиции, от които президентът може да избира не останаха много хора. Титуляр на позицията "Омбудсман" в момента няма. Заместник председателите на Сметната палата са много компромисни ("Това е недоразумение. Не смятаме, че сме най-подходящите хора", заявиха те в петък, след среща с президента).

В крайна сметка президентът се оказа с две реални възможности - Димитър Главчев и Андрей Гюров. Така част от отговорът на въпроса "Защо Главчев" е, че няма кой друг. Но защо не Андрей Гюров? Причините вероятно са в тънки политически сметки:

Кой е Главчев

Главчев оглави одитната институция през юли миналата година като за поста беше номиниран от ГЕРБ. Бъдещият служебен премиер е бивш депутат от партията на Борисов в шест парламента. През 2017 г. в продължение на 7 месеца беше председател на Народното събрание, но подаде оставка след като по време на пленарно заседание отстрани от залата лидера на БСП Корнелия Нинова, заради прочетена от нея декларация от парламентарната трибуна. След края на първия кратък парламент през септември 2021 г. Главчев не беше издиган за депутат, но до избора му за председател на Сметната палата заемаше ключов партиен пост - беше председател на контролната комисия на ГЕРБ.

От тази гледна точка Главчев може да се определи като ярка партийна фигура. На този етап не е ясно какъв състав на служебен кабинет ще предложи той, ако приеме номинацията, но по хората, които ще бъдат назначени за министри ще стане ясно дали и в какъв мащаб ще е влиянието на партията му ГЕРБ в изпълнителната власт. Ключов в правителството ще бъде поста на вътрешен министър, който пряко отговаря за борбата с купуването на гласове по време на предизборната кампания. Освен влияние чрез служебния премиер и министри, ГЕРБ ще има и още едно предимство, ако Главчев приеме да стане служебен премиер - поне в първия месец от служебното управление ще работи и парламентът, който според новите текстове в конституцията не се разпуска, а остава до избора на новите депутати. Партията на Борисов, която в парламента действа в синхрон с ДПС, няма мнозинство (двете формации имат общо 105 депутати), но могат да прокарват различни управленски решения чрез сформирането на тематични мнозинства с някои от останалите парламентарно представени партии.

Как стана шеф на Сметната палата

Димитър Главчев стана шеф на Сметната палата миналата година след скандал - когато Конституционният съд (КС) отмени решението на парламента, с което в края на предишното Народно събрание бившият председател на одитната институция Цветан Цветков беше отстранен с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Според решението на КС Цветков трябваше да се върне на поста. То беше публикувано в Държавен вестник на 7 юли и трябваше да влезе в сила на 11 юли. В деня обаче, когато решението беше публикувано в изданието, в парламента беше внесено решението, с което парламентът избра за временно изпълняваща длъжността председател на Сметната паалата Горица Кожарева. Единствен вносител на решението беше настоящият конституционен съдия Десислава Атанасова, която тогава беше председател на парламентарната група на ГЕРБ, а то беше подкрепено от ДПС и "Възрждане", както и от ПП-ДБ, въпреки че именно те сезираха КС. Цветков направи опит да се върне на работа, но Кожарева издаде заповед да не бъде допуснат от охраната до сградата.

Така в края на същия месец Димитър Главчев беше предложен и избран за председател на Сметната палата.

С поста, който предстои да заеме, има и специфичен проблем. Приетите поправки в закона предвиждат ако председателят на Сметната палата или някой от заместниците му бъде избран за служебен премиер, да излезе в неплатен отпуск и впоследствие да се върне на предишната си позиция. Сметната палата е ключова одитна институция, която проверява как изпълнителната власт харчи публичните ресурси. Това означава, че след като Главчев се върне като неин председател, в евентуалния одит на служебното правителство той на практика ще проверява себе си.

Изборът на Главчев на пръв поглед изглежда като победа на Борисов, но истината е, че поне по време на предизборната кампания изборът на Главчев ще носи негативи на бившия премиер. За ГЕРБ щеше да бъде много по-изгодно до вота да управлява правителството на Денков, или друго, което не се свързва с тях. Изборът на ярка политическа фигура натоварва и Борисов с отговорността за управлението и съответно вината за всички проблеми. Обратното, ако Главчев бъде назначен за премиер, ПП-ДБ ще получат добри възможности да демонстрират опозиционност. Разбира се има и вариант, при който председателят на Сметната палата може да откаже да застане начело на служебното правителство и тогава Радев ще трябва да се спре на някой от другите потенциални кандидати от списъка по конституция. Процедурата по избора на служебен премиер е нова и се прилага за пръв път. Освен това след приемането на промените в конституцията тя не беше уредена законодателно, което допълнително поставя пред прилагането й много неизвестни.

Един от най-честите въпроси през последните дни - кога ще бъдат изборите, още няма отговор. Очевидно е, че президентът Румен Радев се опитва да ускори процеса, така че парламентарните да съвпаднат с европейските, вероятно на 9-ти юни. За Борисов и Пеевски обаче това не е изгодно. Различни социологически проучвания показват, че ПП-ДБ получават повече гласове на европейските избори. Така в случай, че те са заедно с парламентарните, това може да увеличи резултата им.

За да бъдат в един ден обаче те трябва да бъдат насрочени най-късно до девети или десети април. Новата конституционна процедура обаче не предвижда срок, в който номинираният за служебен премиер да представи на президента състав на временно правителство. Така, ако Димитър Главчев бъде официално номиниран, той ще се превърне в основен фактор за това дали изборите ще са 2 в едно.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Министърът на финансите няма необходима грамотност за изпълняваната длъжност. Без нужните знания е невъзможна устойчива успешна финансова политика.

    Кратко:
    Служебното правителство ще е в обстановка да няма общо противодействие срещу щети от употреби на пари. Този подход създава безгранични щети. Министрите са със съдби на жертви.
    Възникващите неограничени щети осигурят политически провал на правителството.

    Добрата новина е, че с общо противодействие срещу щети от употреби на пари е възможен устойчив национален просперитет.

    Защо се пренебрегва опасната финансова политика, която развива безпределни щети?
    Защо е с обществено мълчание, че при създадената обстановка политиците са със съдби на жертви?
    Ще се запазва ли финансовата сгрешеност?

    Нередност?
  • 4
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova
    • - 2
    • + 3

    Заради неграмотните промени в конституцията, направени от амебите на ППи ДБ, бивш комунист, бивш болшевик, бивш партиен секретар сега стана премиер. Копие на този, който го издигна за такъв- Румен Радев

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 3

    Защо Главчев, всъщност е въпрос към Христос Иванов и Пеевски - съавторите на тоя малоумен списък.
    И (защо пък не? ) Хр.Ив и Пеевски като вечно гравитиращи от години около Борисов, да не са се опитали с гербаджийските фигури или с назначените им от Герб заместници в изброените в "домовата книга" ведомства да се подложат отново на баце, като не оставят "избора" на президента да кривне настрани от територията на Герб?

    Но това е минало.
    По-същественото е какво следва.

    ППДБ вече озвучиха, че след изборите отново ще преговарят с Герб и ДПС за качване в леглото им. Там за позите и сглобките всички знаем.

    Ако отново ще се повторят цирковете от последния месец, които приличаха на публичен бракоразводен процес между много интимни, защо да си го причиняване отново!?
    Просто си представете отново лаборанта премиер.
    О не!
    Само при мисълта получих рефлукс...

    Нередност?
  • 7
    xsz45646888 avatar :-|
    xsz45646888
    • - 1
    • + 1

    Посочи го, за да ви го натакова с 300 на ППДБ-тата, без сам да си цапа ръцете. А именно, сега процедурите ще се протакат от Главчев, вместо от Радев, за да се избегнат избори 2 в 1, каквито ППДБ много искат.

    Нередност?
Нов коментар