🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ВАС окончателно отне достъпа до секретна информация на Георги Гатев

Зам.-председателят на Бюрото за контрол на СРС трябва да напусне поста си

Георги Гатев    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев срещу решението на ДАНС за отнемане на разрешението му за достъп до класифицирана информация. Това съобщи пред "Капитал" адвокат Александър Кашъмов, който представлява Гатев пред съда. Тъй като решението (написано от съдия Милка Панева) е секретно, то не е качено на сайта на съда. Адвокат Кашъмов заяви, че ще може да направи коментар по същество другата седмица, след като се запознае със съдебния акт, който се намира в секретното деловодство на съда.

Допускът на Георги Гатев беше отнет през лятото на 2017 г. след намесата на прокуратурата, която сезира ДАНС с твърдения, че Гатев е съветвал обвиняеми и подсъдими как да подават заявленията си пред бюрото. От своя страна ДАНС отне допуска на Гатев, а ДКСИ потвърди решението на агенцията. Георги Гатев, който е адвокат по професия и беше член на ВСС (2007 - 2012 г.), обжалва пред ВАС, като направи искане съдът да изиска преписката, по която се е произнесла ДКСИ, за да може да се прецени на база на какви факти е взето решението на комисията. С решение от вчера съдът е отхвърлил жалбата му, мотивите на са известни.

Най-вероятно казусът ще продължи в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

След окончателното решение на висшата инстанция по административни дела Георги Гатев на практика трябва освободи местоработата си, тъй като не може да изпълнява служебните си задължения без допуск до класифицирана информация. Това означава, че парламентът ще трябва да избере негов наследник.

Атаката срещу Гатев дойде, след като той и председателят на бюрото Бойко Рашков влязоха в конфликт с главния прокурор и ДАНС заради практиката на двете институции в подслушването и следенето. Рашков в прав текст обвини прокуратурата, че възпрепятства работата на бюрото.

В разгара на скандала миналото лято имаше много коментари в подкрепа на Гатев с оглед недопустимия начин, по който прокуратурата и ДАНС се намесват в работата и кадруването на един орган, избран от парламента с цел да осъществява контрол за законосъобразното прилагане на СРС. В този смисъл например Висшият адвокатски съвет в декларация заяви, че "независимият държавен орган Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства трябва да остане неподвластен на въздействието на останалите институции, особено на тези, върху които бюрото по закон следва да упражнява контрол".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 1
    • + 4

    Честито на #Сотир. Атаката срещу Бюрото засега се движи по план-график. А волята #сотирова е, за пореден път, въплътена от ВАС-аджиите. С любезното съдействие на новия преЦедател - нотариуса от Балчик.

    Що ли не вземем да го закрием този ВАС, само взимат нахалост големите заплати. Да ти плащат данъкоплатците - а да работиш за #Сотир. Яко, нали - но само за #Сотир. Или ако няма да ги закриваме, в краен случай нека се влеят в #цациратурата. Явно там им е мястото.

    А Бюрото е (т.е. беше) комай последният орган, който се бореше за (а не против) законността в тая държава. Следващият е Бойко Рашков, да видим на него какво ще му скалъпят.

    #Закривай!

    Нередност?
  • 2
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 1
    • + 1

    Няма такъв филм да не могат да отнемат достъпа до секретна информация на когото и да било. Няма недосегаеми.

    Нередност?
Нов коментар