БСП иска изслушване на Бойко Рашков за незаконно подслушване и покрай скандала "Георги Гатев"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутататът от БСП Славчо Велков обяви днес в парламента, че ще бъде поискано изслушване на шефа на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства Бойко Рашков, което да се проведе следващата седмица - между 29 ноември и 2 декември, на закрито заседание на парламента. Формалният повод за изслушването е официалната позиция на Рашков от август т.г., в която той споменава за "нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти с цел сплашване". Причината е скандалът около атаката на прокуратурата и ДАНС срещу члена на бюрото Георги Гатев, което доведе до отнемане на допуска му до класифицирана информация и практическото му отстраняване от същите тези институции, чиято дейност бюрото трябва да контролира. Рашков обяви, че атаката срещу Гатев е "постановка", а органите, които искат да ограничат дейността на бюрото, са прокуратурата и ДАНС.

На заседание на комисията за контрол над спецслужбите, проведено в четвъртък, е бил приет докладът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, представен от Бойко Рашков. На заседанието са присъствали представителят на ВСС г-н Магдалинчев, главният прокурор Сотир Цацаров, зам.-министър на МВР, председателят на ДАНС Димитър Георгиев. По време на заседанието на Рашков е бил зададен въпрос за изявлението му от лятото за нерегламентирани подслушвания на публични фигури, но той отговорил, че не е подготвен да отговаря с конкретика в момента.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал