Бойко Рашков изнесе стряскащи данни за закононарушения при използване на СРС

Изслушването в парламента започна със скандал и завърши със заплахи към председателя на Бюрото за контрол върху СРС

Бойко Рашков разяснява на депутатите доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г.
Бойко Рашков разяснява на депутатите доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г.
Бойко Рашков разяснява на депутатите доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г.    ©  Анелия Николова
Бойко Рашков разяснява на депутатите доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за 2016 г.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със скандал започна и завърши изслушването на председателя на Националното бюро за контрол върху СРС Бойко Рашков в парламента в сряда. По време на дискусията отново стана очевиден сериозният конфликт между бюрото и наблюдаваните от него прокуратура и ДАНС за начина, по който те ползват СРС. На финала председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отправи неприкрита заплаха към Бойко Рашков, че няма да дочака втори мандат.

Малко след това стана ясно, че депутатите от управляващата партия ГЕРБ не знаят какво точно върши бюрото, след като първо Славчо Атанасов, после и председателката на парламента Цвета Караянчева изразиха критика и разочарование, че въпреки подканите Бойко Рашков не е съобщил най-важното – данните за нерегламентираните подслушвания на политици и на журналисти. Докато течеше дебатът в залата, така и не се намери кой да им обясни, че бюрото не осъществява контрол върху нерегламентираните подслушвания, това прави прокуратурата, доколкото това е престъпление. Бюрото контролира как се спазва законът от държавните институции, които имат право да искат, разрешават и прилагат и ползват СРС, т.е. то следи само регламентираните подслушвания, проследявания и т.н.

Обсъждането и гласуването на доклада на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства за дейността през 2016 г. се случва в контекста на ескалиращ скандал между бюрото, прокуратурата и ДАНС, който тлее отдавна, но придоби публични измерения през лятото, когато с координирана акция на прокуратурата и ДАНС бе отнет допускът до секретна информация на члена на бюрото Георги Гатев. В основата на няколкогодишния разрив стоят действията на бюрото по затягане на режима за прилагане на СРС и предотвратяване на масовите закононарушения при исканията и даване на разрешения - без наличие на законови основания, за много по-голям срок от допустимото, без да се спазват изискванията за контрол и унищожаване на добитите материали и т.н.

Особено сериозен разрив настъпи, след като бюрото осветли порочните практики в Софийския градски съд под ръководството на Владимира Янева, а прокуратурата и Висшият съдебен съвет се опитаха да покрият това.

В този контекст изненадващо парламентът предложи на изслушването на Рашков и обсъждането на доклада да бъдат поканени да присъстват и главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, както и вътрешният министър Валентин Радев. Още от миналата седмица се очакваше заседанието да е закрито, за да може на него да се говори с конкретни имена и да се споделя чувствителна информация. Въпреки настояването на БСП за закрито заседание в сряда управляващите не пожелаха да подкрепят такъв ред.

Въпреки че бе ограничен от публичността при изнасянето на данни и въпреки че Цвета Караянчева го подканяше непрекъснато да говори само за 2016 г. и само по зададените му въпроси, Рашков пак успя да разбуни духовете много силно с констатациите за сериозни проблеми в дейността по прилагане на СРС. Практически той заяви, че бюрото не може да гарантира на 100% правото на гражданите да получат информация дали са подслушвани незаконно, защото службите подават невярна информация, а в осем случая на запитвания на бюрото отговори въобще не са били дадени. Един от тези случаи е на бивш депутат ("бивш пoлитиĸ, ĸoйтo cтoeшe в тaзи зaлa", по думите на Рашков). Този политик е уведомен и сега води дeлo пo Зaĸoнa зa oтгoвopнocттa нa дъpжaвaтa. Друг случай е на "магистрат, ĸoйтo e пoдлaгaн няĸoлĸo пъти нa CPC, зa дa ce ycтaнoви, aĸo e възмoжнo eвeнтyaлнo, вpъзĸaтa мy c eдин пoлитиĸ. Oт тaзи зaлa", каза Рашков. Четирима магистрати са подслушвани незаконно през 2016 г.

Друг проблем са опитите да се постави бариера пред бюрото да се запознава с материалите, въз основа на които е направено искането за ползване на СРС. Само през тази година има три отказа на ДАНС в този смисъл, а едно от тези искания е свързано с много известен човек. "Той не е в тази зала, но пък друг има в тази зала", каза Рашков. Няма как бюрото да прави проверки за законосъобразността на ползването, ако няма исканията и разрешенията, за да проследи мотивите. Незаконосъобразно се извършва унищожаването на секретни материали, в нарушение на закона ДАТО не уведомява съда и заявителя, когато не изпълнява заявени за използване СРС, и т.н. В резултат на това има стотици нарушения при прилагане на СРС, десетки случаи, когато хора не са уведомени, че са незаконно подслушвани и следени.

Изказването на Рашков произведе очаквания ефект въпреки очевидното нежелание на управляващите и на техните гости – Цацаров и Димитър Георгиев, дебатът да се изостря. Пръв Цацаров стана и заяви, че Рашков рисува една апокалиптична картина, която не е вярна. По-късно през деня, след заседанието на правната комисия, Цацаров коментира пред журналисти по повод изказването на Рашков, че това е било съзнателно разигран театър, за да се подхрани политическата ситуация в парламента.

В пленарната зала докладът на бюрото бе приет само с 1 глас против – на председателя на правната комисия Данаил Кирилов, който стана да обясни това с думите, че е гласувал "демонстрационно". Кирилов също като Цацаров оценява изказването на Рашков като опит да се използва обсъждането за "политическа злоупотреба". Докладът беше използван по един груб политически начин, за да се внуши на обществото за проблеми, каза Кирилов, който в този момент забрави, че именно ГЕРБ остро се противопоставиха заседанието на парламента да бъде закрито, с което да се попречи на "внушения за обществото". Очевидно казаното от председателя на бюрото силно е подразнило мнозинството, защото Кирилов си позволи лична заплаха към Рашков: "Лично аз нямах толкова впечатление от членовете на този орган, сега вече имам, живот и здраве - да доживеем следващ избор, ще зная какво да питам."

Срещу това остро реагира Корнелия Нинова: "Депутат от управляващото мнозинство току-що заплаши избрания легитимно председател на Националното бюро за контрол върху СРС, че ще дойде момент на процедура за избори и тогава ще видим какво ще става. Този човек е тук в качеството си на директор на бюрото и вие го заплашвате с политическо уволнение заради това, че е казал мнението", коментира Нинова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 3

    Ей всички сте на слушалка, и то постоянно от край време през БТК и НУРТС, радио-релейките са вече с оптика и всички сте на мерника...който не слуша, се подслушва...

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 8

    Точно така, абсолютно скандални разкрития! И някой реагира ли?! Вижте днес с какво занимават хората "националните" телевизии. За вестниците - т.е. пеевстниците - да не говорим.

    Така че, когато един един ви подкарат към лагерите, не мрънкайте. Щото натам сме тръгнали. Щото с това тъпо, бездушно безразличие, с това упорито заравяне на главата в пясъка, няма да имате моралното право дори да протестирате при следващата свинщина. А тя иде скоро, помнете ми думата. И ще е още по-колосална!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-(
    Георги Георгиев
    • + 4

    А ние на следващите избори ще знаем ли какво да питаме, или пак ще се делим на ГЕРБ-ери и БСП-ари?!

    Нередност?
Нов коментар