🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЕВР ще проверява за манипулации на пазара на ток

С предложените промени в Закона за енергетиката се уреждат и въпроси за зарядните станции за електрическите автомобили

Председателят на КЕВР Иван Иванов ще може да контролира и търговците на ток.
Председателят на КЕВР Иван Иванов ще може да контролира и търговците на ток.
Председателят на КЕВР Иван Иванов ще може да контролира и търговците на ток.    ©  Георги Кожухаров
Председателят на КЕВР Иван Иванов ще може да контролира и търговците на ток.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обещаните от енергийния министър Теменужка Петкова промени в Закона за енергетиката, които да дадат допълнителни правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за контрол върху електроенергийния сектор, са публикувани за обществено обсъждане. Предвижда се регулаторът да може да следи за спекулации на борсата за търговия с електроенергия и дали търговци на ток не злоупотребяват с цените. Дружествата, за които се установи, че извършват нарушения, ще бъдат временно лишавани от правото си да извършват тази дейност.

Измененията в нормативната база всъщност са продиктувани от изискванията на Регламент 1227/2011 на ЕП и на съвета относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия (Regulation of energy market integrity and transparency - REMIT). Според министър Петкова допреди началото на тази година не е имало основание въпросните изисквания да бъдат приложени у нас, тъй като през енергийната борса не се е търгувало цялото количество електрическа енергия. В края на декември обаче, по предложение на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, парламентът задължи всички производители с инсталирана мощност над 5 мегавата да продават чрез борсата цялата електрическа енергия извън регулирания пазар.

Наред с това в Закона за енергетиката се предлагат и промени, свързани с пълното и точно транспониране на изискванията на електрическата и на газовата директива, за което България пое ангажимент пред ЕК, след като през 2016 г. бяха установени известни пропуски.

Включени са и законодателни текстове, с които се транспонират част от разпоредбите на Директивата за разгръщане на инфраструктура за алтернативните горива. За тяхната липса страната получи мотивирано становище от Генералния секретариат на Европейската комисия през миналата година и обеща да ги въведе възможно най-скоро.

Общественото обсъждане ще продължи до 21 февруари и след това промените трябва да се одобрят от МС и да влязат в парламента.

Регулаторът като разследващ орган

Съгласно европейския регламент REMIT всяка държава членка трябва да гарантира, че нейните регулаторни органи разполагат с правомощия за разследване и прилагане на съответните мерки. В случая КЕВР ще започне да следи дали на пазара на едро на електрическа енергия в България има честна и открита конкуренция.

През последните седмици работодателските и синдикалните организации алармират за проблеми на пазара на електрическа енергия, свързани с рязко и необосновано поскъпване на цената на тока на нерегулирания пазар. Министерството на енергетиката обаче твърди, че пазарът е свободен и цените се определят от търсенето и предлагането. КЗК на свой ред се самосезира и обяви, че ще прави секторен анализ на електроенергетиката.

При извършването на проверките комисията освен досегашните си правомощия ще може да изисква записи на телефонни разговори и други данни, както и да иска от съда налагането на запори на движими вещи и вземания и възбрани върху недвижими имоти.

Въвеждат се и специални санкции за неизпълнение на задълженията по REMIT, както и за опитите за манипулиране на пазара за търговия на едро с енергия. Глобата за юридическо лице или едноличен търговец е от 20 хил. до 150 хил. лева. При повторно нарушение санкцията е 450 хил. лв. КЕВР ще може да наложи и наказание под формата на лишаване от право за упражняване на определена дейност за срок от шест месеца до една година, ако провинилият се не подлежи на по-тежко наказание.

Правила и за зарядните станции за коли

С предложените промени в Закона за енергетиката се създава и специална правна рамка за публично достъпните зарядни точки за електрически превозни средства, каквато сега липсва в националното законодателство.

Предвижда се операторите на такива съоръжения да бъдат страни по сделки с електрическа енергия като крайни клиенти за разлика от хората, които си зареждат превозните средства - те няма да встъпват в договорни отношения за доставка на ток. Уточнено е още, че когато дадена зарядна точка се намира в имот, който вече има доставчик на електроенергия, не е задължително да се ползват неговите услуги.

Друга разпоредба гласи, че при изграждане на зарядна точка за зареждане на електрически превозни средства по искане на клиента тя се присъединява към съответната електрическа мрежа като обособен обект със самостоятелно измерване на доставяната от мрежата електрическа енергия.

ЕРП-тата вече не могат да отказват, защото им е скъпо

Министерството на енергетиката предлага още в чл. 116 на закона, който определя правилата за присъединяване на производители на ток, да се създадат две нови алинеи.

Според първата операторът на електропреносната мрежа няма да има право да откаже свързването на нова електроцентрала въз основа на възможни бъдещи претоварвания на съществуващите мощности на мрежата. В същия ред на мисли втората задължава ЕРП-тата да не използват като мотив за отказ допълнителните разходи за увеличение на капацитета на мрежата в непосредствена близост до точката на свързване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bbd1515608297547581 avatar :-|
    Zh St
    • + 2

    Интересна промяна в закона за енергетиката. Некой инвеститор решава да си строи централи. Ерптата и есо му строят електропроводите, а после кевр им признава разходите, които после плаща потребителя.

    Нередност?
  • 2
    rexdog2004 avatar :-|
    rexdog2004

    Сигурно за включването на беленето става дума.

    Нередност?
Нов коментар