🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Софийски градски съд: завръщане в миналото

Съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет ще проведе първия си ключов избор

През последните пет години Михайлов беше в изолация
През последните пет години Михайлов беше в изолация
През последните пет години Михайлов беше в изолация    ©  Надежда Чипева
През последните пет години Михайлов беше в изолация    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Бившият председател на едно от най-важните съдилища Светлин Михайлов е на няколко гласа от избора.

* Повторното му назначаване ще е вредно за съдебната власт.

Преди девет години председателят на Върховния административен съд (ВАС) - към онзи момент Константин Пенчев - направи плах опит да освети механизмите на назначенията на управленски постове в съдебната власт. Поводът беше изборът на председател на ключовия Софийски градски съд (СГС) и издигането на номинацията на тогавашния ръководител Светлин Михайлов за втори мандат.

"Светлин Михайлов не става по никакъв начин, той ще бъде катастрофа за съдебната система", каза по време на избора Пенчев, а след това обясни, че големият проблем е липсата на кандидати, "по-старши, по-мъдри и по-опитни". Такива нямало, констатира още той, защото съдиите знаели "че най-важните кадрови въпроси на съдебната система не се решават около тази маса", а "жадуваното мнозинство се формира около маса с бяла покривка в един приятелски кръг". "Става дума за членове на този Висш съдебен съвет и други по-висшестоящи или по-нисшестоящи юристи, които от години кадруват в съдебната система, от години плетат пъзела на съдебната система и които знаят, че в момента са ни поставили в невъзможност да изберем", коментира Пенчев с омерзение. Думите му за "кадруване около маса с бяла покривка" останаха и до днес като крилата фраза за порочните практики в съдебната система.

Девет години по-късно ситуацията е поразително сходна. Следващата седмица съдийската колегия на съвета (който през 2016 г. беше разделен на две) ще трябва да избере председател на Софийския градски съд. Светлин Михайлов отново е кандидат. Другият кандидат е гражданският съдия Евгени Георгиев, който миналата седмица получи подкрепата на повече от половината присъствали съдии на общото събрание на СГС, след като двамата кандидати бяха изслушани от колегите си (Иначе формално нито Евгени Георгиев, нито Светлин Михайлов са кандидатури, издигнати от колегите им — и двамата сами издигнаха номинациите си. През ноември миналата година мнозинството съдии от СГС се обедини около номинацията на колежката им от наказателното отделение Величка Цанова, която малко след това се отказа по лични причини).

По информация на "Капитал" от членове на съвета и от магистрати от СГС изборът е на кантар. И двамата кандидати - Михайлов и Георгиев, са на няколко гласа от избора, а шансът никой да не бъде избран е също вероятен, ако някой от членовете на колегията се сниши. Само че евентуалният избор на Светлин Михайлов не само ще компрометира съдийската колегия на ВСС още в първите месеци на мандата, но и ще върне СГС десет години назад. Нещо повече - това ще бъде силно деморализиращ знак към цялата система.

Евгени Георгиев: Тихият кандидат

Кандидатът, получил мнозинството гласове от колегите си - Евгени Георгиев, гледа граждански дела. Той е известен с инициативите си в областта на медиацията.

По време на изслушването му от общото събрание на съдиите миналата седмица той е помолен да коментира твърденията, че е дистанциран от живота на съда, на което отговори: "Мисля, че съм бил едновременно и дистанциран, обаче и интересуващ се. Дистанциран в определени ситуации или определени неща, но същевременно мисля, че съм и правил неща за съда, и то с други колеги съдии. В градския съд има поне 20-30 човека, с които съм работил под една или друга форма."

Зад този въпрос всъщност се крие критиката, че Евгени Георгиев не е сред тези съдии, които застават на първия ред тогава, когато трябва да се защити независимостта на съда. Като контрааргумент съдия Георгиев се позовава на факта, че се е съгласил да бъде част от временното ръководство на съда след отстраняването на Владимира Янева.

Светлин Михайлов: Все толкова въпроси без отговор

Както през 2009, така и сега кандидатурата на съдия Светлин Михайлов е все така проблематична. На първо място е опитът от първия му мандат (2004 - 2009 г.), когато съдът се превърна в сцена на множество скандали, обхванали както кадровата политика, така и решения по конкретни дела. Един пример — дългогодишният зам.-председател на съда Богдана Желявска, която отговаряше за (не)случайното разпределение на гражданските и търговските дела, е въведена в СГС именно от Михайлов.

На следващо място сериозни въпроси има и около имущественото състояние на Михайлов, който, след като влиза в управлението на съда, успя да се превърне в един от най-богатите магистрати в България. В декларацията при кандидатирането си той е декларирал спестявания за 1.02 млн. лв. (като източник е посочил продажба на имоти, обезщетения, наем, заплата, хонорари и наследство).

"По отношение на 2009 г. и писаниците, че аз съм купувал и продавал апартаменти и съм извършвал далавери в лошия смисъл на думата, ще ви отговоря следното: Заради това нещо бях обект на проверка от НАП и ДАНС, които приключиха проверката, едните с декларация, че няма несъответствия, а другите - че не откриват извършено престъпление от мен", отговаря Михайлов по време на изслушването му на въпрос за имущественото му състояние.

От становището на етичната комисия към съдийската колегия на ВСС не се вижда тя да е извършила задълбочена проверка, само е изброила съдбата на множеството сигнали срещу Михайлов.

Онче-бонче

В съдийската колегия на съвета се вижда разделение по няколко линии. "Твърдото" ядро обединява представителите от парламентарната квота на ГЕРБ и ДПС (с някои изключения). Към тях най-вероятно ще се присъедини и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Заедно с председателя на ВКС Лозан Панов устойчиво гласуват трима от членовете на съвета, избрани от съдийската квота, като на моменти тази група може да стане мнозинство.

За да има избор, са необходими гласовете на 8 от 14 членове на колегията. Евгени Георгиев е с по-малки шансове, тъй като съветът се е разделил на "про" и "контра" Михайлов. Но пък точно това може да помогне за избора на Георгиев, защото вече въздържали се при гласуването не може да има.

Явното гласуване на кадровите назначения, въведено през 2015 г., прави задкулисните договорки значително по-трудни.

Информацията на "Капитал" е, че Светлин Михайлов може да получи не повече от един глас от съдийската квота (6 членове), но може да разчита на почти цялата парламентарна (6 членове), което само по себе си е показателно за това откъде идва основната част от подкрепата за него, както и на какъв принцип са подбрани юристите в нея.

Председателят на ВКС Лозан Панов едва ли ще подкрепи кандидатурата му, но за ръководителя на ВАС Георги Чолаков не било сигурно.

"Капитал" потърси двамата кандидати за председатели на ключовия съд. Светлин Михайлов каза, че не е редно да дава интервюта, защото участва в процедурата. Евгени Георгиев се съгласи да отговори в понеделник за сайта на "Капитал".

Съдии от градския съд, с които "Капитал" разговаря, коментираха, че вероятният избор на Михайлов ще има два преки ефекта. Първият е саморазправа с критиците му (през последните години Михайлов беше в изолация), а вторият - възстановяване на някои от емблематичните назначения от негово време, каквато например беше Богдана Желявска. Или, с други думи - ще има завръщане в миналото.

Съд диагноза

Заради делата, които разглежда, овладяването на СГС отдавна се е превърнал в основна цел за тези, които желаят да приватизират съдебната система. Той е първа инстанция по ключови търговски спорове и несъстоятелност на компании (и банки), базирани в столицата. Тук се гледат регистрациите на политическите партии и на вероизповеданията. СГС признава арбитражните решения от цял свят. До края на миналата година там се гледаха и делата за корупция срещу високопоставени държавни служители (както и исканията и за подслушване и следене срещу тях), но управляващите и ДПС решиха да ги преместят в специализирания съд.

След като Светлин Михайлов не получи втори мандат през 2009 г., председателското място беше заето от Георги Колев, който за разлика от Михайлов имаше лоби в основните политически сили, беше любимец на новите силни от ГЕРБ, но и с добри контакти в партията на Ахмед Доган. Колев не изкара мандата си. През 2011 г. той отстъпи мястото си на семейната приятелка на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов - Владимира Янева, за да стане председател на Върховния административен съд.

През следващите четири години СГС удари дъното, стана най-яркият пример за корупцията в правораздаването. В края на 2015 г. след международен скандал (около опита за превземане на българския клон на френската компания "Белведере") моделът беше разбит. След натиск ръководството подаде оставка, а назначеното временно управление пресече голяма част от порочните схеми - от липсата на контрол върху исканията за подслушване, през корупционните практики в търговското отделение до пробитото разпределение на делата и въобще цялата информационна сигурност.

Именно това е причината, поради която избраният през 2015 г. за председател на СГС Калоян Топалов беше подложен на постоянни атаки от медиите, обгрижващи интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски, още от първия си ден на поста. През eсента на 2017 г. [поправено на на 16/02/2018 в 14:46 ]Топалов изненадващо подаде оставка и така мястото бе овакантено.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nih05488292 avatar :-|
    Баш Бай Брадър
    • - 5
    • + 3

    Статията цели да компрометира единия от двамата кандидати! Вони от километри на поръчкова статия!!!

    Нередност?
  • 2
    arnautsky avatar :-?
    arnautsky

    Могат да номинират и Родопски,та съвсем да стане ОПГ...

    Нередност?
Нов коментар