🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да не стане да се отметне

Признание на районния съдия Методи Лалов потвърди задкулисието при назначенията в съдебната власт

2015 г. Методи Лалов, Бойко Борисов и Христо Иванов откриват сградата на гражданското отделение на Софийския районен съд
2015 г. Методи Лалов, Бойко Борисов и Христо Иванов откриват сградата на гражданското отделение на Софийския районен съд
2015 г. Методи Лалов, Бойко Борисов и Христо Иванов откриват сградата на гражданското отделение на Софийския районен съд    ©  Анелия Николова
2015 г. Методи Лалов, Бойко Борисов и Христо Иванов откриват сградата на гражданското отделение на Софийския районен съд    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преди две седмици бившият конституционен съдия и зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков заяви в ефира на bTV, че политиците участват и имат средства за влияние при избора на висшите ръководители в съдебната власт. Ненков призна, че именно той е предложил Лозан Панов за председател на ВКС, след като главният прокурор Сотир Цацаров му е предложил да се номинира за поста.

"По какъв начин са осъществявани следващите контакти с Лозан Панов, как е разговаряно. Аз твърдя, че не е минало без разговори с представители на политически партии", коментира още Румен Ненков и предположи, че Лозан Панов е разговарял с ръководителите на водещите партии, включително и с министър-председателя, и заяви, че в това няма нищо лошо.

Миналата седмица бившият ръководител на Софийския районен съд Методи Лалов също реши да разкаже за технологията, по която е бил избран на поста в края на 2012 г., и ролята на Делян Пеевски в процеса. "Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е", каза Лалов пред участниците във форума "Независим съд – свободна държава! За правото и справедливостта", организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки" и гражданско движение БОЕЦ и отразена от българската редакция на "Свободна Европа".

Съдията разказа за среща през 2012 г., когато се е кандидатирал за председател на Софийския районен съд, с тогавашните председатели на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. На срещата "случайно" се появил и Делян Пеевски: "Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е."

Пред "Капитал" Лалов допълни, че е имал контакт с Янева, тъй като двамата са били младши съдии по едно и също време. Уточни също, че срещата е била в ресторант на ул. "Самуил" в София. "Капитал" научи, че през годините Лалов е споделял със свой колеги за тази среща, но не го е правил публично, защото потвърждението ще е "дума срещу дума".

И ако думите на Румен Ненков са признание от "кухнята" за ролята на политиците и главния прокурор в избора на "тримата големи", то споделеното от Лалов разкрива повече за кастинга, на който кандидатите трябва да преминат и който няма нищо общо с имитацията на прозрачна и състезателна процедура, която Висшият съдебен съвет провежда.

Откровение на Лалов показва, че още преди пет години тази порочна практика е достигала дори и районните нива в системата.

Завземане и клониране

Описаната от Методи Лалов среща се случва в момент на преразпределение на силите във съдебната власт. Няколко месеца по-рано, през септември 2012 г., е избран нов състав на Висши съдебен съвет (ВСС). В него ГЕРБ, ДПС и прокуратурата държат 2/3 от гласовете.

Членовете на ВСС са подбрани с ясен мандат - да гарантират "правилни" решения при предстоящите ключови назначения в съда и прокуратурата. Най-важното - предстоящият през ноември същата година избор на нов главен прокурор. Всъщност избор е силно казано, тъй като поставянето на пловдивския съдия Сотир Цацаров на поста беше до такава степен подсигурено, че няколко месеца преди процедурата той си купува жилище в столицата.

По време на мандата си предишния състав на ВСС предизвика толкова много скандали с решенията си, че нуждата от реформа стана видима за обществеността и навлезе трайно в политическия дебат. Участниците в срещата, за която Методи Лалов разказа, са сред ключовите участници в тези събития. Владимира Янева беше назначена за председател на СГС през 2011 г., като единствената видима причина за налагането ѝ на поста беше нейната близост с тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов (семейни приятели). Тя не успя да довърши мандата си, тъй като през 2015 г. беше обвинена, а впоследствие и осъдена по т.нар. дело "Червей" за престъпления при издаването на разрешенията за подслушване. В нейния мандат от 2011 до 2015 г. от търговското отделение на съда започнаха да идват множество сигнали за корупционни практики.

Контролът над ключовото търговско отделение е важен заради десетките дела за стотици милиони, свързани с преразпределението на активите на КТБ, в които основни антагонисти бяха доскорошните партньори Делян Пеевски и Цветан Василев. В крайна сметка след натиск от страна на Европейската комисия, отделни членове на ВСС и съдиите в СГС започна проверка на съда, която потвърди лошото му управление. Последните месеци на председателството на Янева са "озвучени" с изтеклите в сайта "Биволъ" в края на 2015 г. разговори между нея, съдията в търговското отделение Румяна Ченалова и юриста Момчил Мондешки, който според юридическите среди в София е имал влияние над ръководството на СГС.

"Капитал" потърси Владимира Янева на мобилния и телефон, но тя не отговори.

Другият участник в срещата - бившият председател на ВАС (2010 - 2018 г.) Георги Колев, получи поста по подобие на Янева (и неслучайно той беше сред основните двигатели за назначаването й за шеф на СГС). След края на мандата му Колев успя да продуцира успешно избора на негов наследник в лицето на Георги Чолаков.

Пред "Капитал" Георги Колев, който в момента ръководи второ отделение във ВАС (където са делата по Закона за устройство на територията), потвърди, че е имало среща между него, Владимира Янева и Методи Лалов, но през смях заяви отрече на нея да е бил Делян Пеевски: "Как си представяте подобно нещо. Това е смешно."

Те нещата си продължават Методи Лалов разказа също какво е казал Делян Пеевски на въпросната среща: "В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам, да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, когото аз водих при Ахмед Доган."

Веселин Пенгезов е бивш председател на Софийския апелативен съд от май 2009 г. Той се ползваше с подкрепата на върховете на съдебната система, но изпада в немилост, след като ръководеният от него съд не успява да "обезпечи" акциите на Цветан Цветанов като вътрешен министър тогава и част от показно задържаните бяха освобождавани от ареста.

Именно в тази връзка 2010 г. Пенгезов беше индиректно посочен от Цветанов като "октопод" (по едноименната акция срещу Алексей Петров) в съдебната власт. Крахът за Пенгезов идва в края на мандата му през 2014 г., когато "предизборно" срещу него е повдигнато обвинение по образувано пет години по-рано разследване и така той е отстранен от конкурса.

След отстраняването му Пенгезов обясни случващото се така: "Каквото беше заданието се изпълни достойно. На Делянчо е заданието, като излезе главният прокурор, го питайте, поставена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи главният прокурор. Има си твърдо ядро, което си гласува, което бях сигурен, че ще гласува против."

Предадените от Методи Лалов думи на Пеевски, че "Пенгезов се е отметнал", потвърждават казаното от Пенгезов преди пет години.

Към 2014 г. Софийският апелативен съд е много важен за интересите на Пеевски, тъй като тази инстанция контролира актовете на СГС по търговските спорове около КТБ. След отстрелването на Пенгезов през 2014 г. в продължение на близо две години съдът нямаше титулярно ръководство, като след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров за и.д. председател беше определен Стефан Гроздев, който през 2017 г. стана член на новия състав на ВСС като номинация на ДПС.

Пред "Капитал" Веселин Пенгезов каза, че не е запознат с изказването на Методи Лалов, като лаконично коментира: "Те нещата продължават, просто хората са други."

Е, именно тези "други хора" само след няколко месеца ще изберат наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари следващата година. За властта, която ги контролира, е важно неговият наследник също да не се отмята от ангажиментите си. Ето защо тази седмица ВСС не видя необходимост да се занимава с казаното от Лалов.

В първоначалната версия на текста погрешно беше записано, че Румен Ненков е бивш председател на КС, редактирано в 7:53 на 26.04.2019 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svoboden avatar :-|
    svoboden
    • - 4
    • + 3

    Да итидеш на среща с някой и после да го обвиняваш, че се е срещал с теб! Нечистоплътно!

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 9

    "Георги Колев.....през смях заяви отрече на нея [срещата] да е бил Делян Пеевски". Леко нервен смях, нали? А може би и силно нервен. Дърт милиционер е колЕто, даже и на разпит няма да признае. Та така.

    Нередност?
Нов коментар