🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новоизбраният председател на Софийския градски съд отрича обвързаност с ДПС

Съдийската колегия утвърди Алексей Трифонов за ръководител на ключовия съд, въпреки че мнозинството в съда подкрепи Евгени Георгиев

Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд
Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд
Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд    ©  Цветелина Белутова
Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За пореден път при избора на председател на знаковите софийски съдилища Висшият съдебен съвет (ВСС) пренебрегна изцяло вота на съдиите и заложи на кандидата, който не е подкрепен от тях. Във вторник Съдийската колегия на ВСС избра наказателния съдия от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов за председател на много значимия Софийски градски съд, който гледа важни търговски дела, регистрациите на политическите партии, дела за престъпления, извършени на територията на София, и др. За Трифонов гласуваха девет души от колегията, а четирима подкрепиха другия кандидат – съдията от Софийския градски съд Евгени Георгиев. За валиден избор трябваха минимум 8 гласа.

Съдия Евгени Георгиев за втори път се явява на конкурса за избор на председател на СГС и двата пъти получи силна подкрепа от Общото събрание на съда. През май т.г. преди първия избор, когато опонент му беше апелативният съдия Светлин Михайлов, бивш председател на СГС, от 64 съдии с право на глас, участвали в общото събрание, 53 са подкрепили Георгиев, а 11 са били против.

Преди настоящия втори избор общото събрание на СГС, което се проведе на 19 ноември, отново подкрепи Георгиев с голямо мнозинство – 59 съдии са гласували за него, а 28 – за Алексей Трифонов. Въпреки това и въпреки отличното представяне на Георгиев, който е доктор по право, с научни публикации и със специализации в чужбина, мнозинството във ВСС гласува за Трифонов след близо петчасов маратон по изслушване и обсъждане на двете кандидатури.

И двамата кандидати се представиха много добре, което беше очаквано, защото те са безспорни професионалисти. Логично Георгиев демонстрира по-задълбочено познаване на проблемите на съда и на хората в него, защото Алексей Трифонов от 2009 г. е в Софийския апелативен съд. Основното съмнение в кандидатурата на Алексей Трифонов обаче бе в неговата политическа обвързаност – до 2009 г. той е бил на два пъти член на ЦИК по номинация на ДПС. Далеч по-незначителен е фактът, че той беше за два месеца зам.-министър на правосъдието в служебното правителство на Огнян Герджиков от 6 март до 4 май 2017 г. По-същественото с оглед на днешния избор е фактът, че членовете на ВСС, които се изказаха (някои от тях - твърде неохотно) в подкрепа на неговата кандидатура, не можаха да посочат смислени аргументи защо трябва да бъде предпочетен Трифонов пред Георгиев.

Алексей Трифонов

е възпитаник на НГДЕК, завършил право с отличие в СУ "Св. Климент Охридски" през 1995 г. Започнал кариерата си в съдебната система като следовател през 1998 г., но останал в следствието само една година. Има 20 години съдийски стаж като наказателен съдия последователно в Софийския районен съд, Софийския градски съд, а от 2009 г - в Софийския апелативен съд. Бил е заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков, но само два месеца – от 6 март до 4 май 2017 г.

Говори руски и английски на добро ниво.

Евгени Георгиев

Граждански съдия с 15-годишен стаж, преди това в продължение на една година е бил юрисконсулт в Банка ДСК. Завършил СУ, бил е стажант във федералните окръжни съдилища на Вашингтон и Ню Орлианс. Бил е стипендиант в юридическите факултети на университетите "Джорджтаун" във Вашингтон и "Тюлейн" в Ню Орлиънс. Има докторска степен по право с редица научни публикации в български и чужди издания. Много участия като лектор в качеството си на международен експерт по медиация. Член на УС на Националната асоциация на медиаторите, както и на Европейската асоциация на съдиите по медиация.

Говори отлично английски, руски много добре, немски добре, а познанията му по норвежки са на начално ниво според СV-то, публикувано на сайта на ВСС.

Не се чувствам политически обвързан, заяви Трифонов на въпрос на члена на съвета Олга Керелска. И се аргументира – и в състава на ЦИК, и в състава на служебното правителство той е участвал само като експерт, членовете на ЦИК не броят бюлетини, но юристите са много важна част от състава на този орган. Освен това от участието му в ЦИК до момента са минали повече от 8 години.

В хода на дебата обаче се чуха куриозни аргументи в подкрепа на Трифонов. Съдия Вероника Имова започна с констатацията, че за разлика от Евгени Георгиев Алексей Трифонов през целия си живот е отдавал знанията си за българското правораздаване, визирайки факта, че Георгиев има солиден опит като стажант и стипендиант в американски съдилища и международни организации. След това Имова изрази своето възхищение от "смелостта", "мъжеството" и "готовността" на Трифонов да сподели пред съвета "как е участвал като експерт в състава на ЦИК и служебното правителство". На фона на нейните откровения почти смислено прозвуча заявката на Боян Магдалинчев, че за пръв път в живота си вижда Трифонов, но ще гласува за него, защото бил впечатлен, че така добре познава проблемите в СГС, макар да се е откъснал от този съд вече от девет години.

Сериозният проблем в избора на Трифонов обаче изскочи още в хода на изслушването и не получи удовлетворително развитие. Беше му поискано обяснение за негово изявление в интервю пред в. "Сега" от юни т.г. по повод издигането на кандидатурата му, в което той обяснява, че е бил приканен към този ход от член на този ВСС. На въпрос на журналистката Доротея Дачкова "имало ли е някакви разговори с членове на ВСС" Трифонов отговаря: "Не. Единствено един колега от съвета ме помоли да помисля дали да не се кандидатирам." В контекста на интервюто излиза, че това е станало след провала на първия избор през май, но днес, приканен да даде пояснения по този въпрос, Трифонов очевидно даде заден ход и заяви, че всъщност разговорът се е състоял миналата година, преди да се сформира този ВСС. Той даже даде ясен жокер кой е този член на ВСС, без да споменава името му, като обясни, че с него доста време са делили един и същ кабинет. На тази характеристика отговаря само Даниела Марчева от съдийската колегия, която днес участва в заседанието, изказа се в подкрепа на Трифонов, но въпреки призивите на председателя на ВКС Лозан Панов да се обозначи и да си даде отвод не го направи. Това минира идеята за прозрачност на този избор, заяви Керелска.

Междувременно Евгени Георгиев опонира на възможността Трифонов да е бил приканван да участва в състезанието за председател на СГС преди избора на сегашните членове на ВСС. Предишният председател на СГС Калоян Топалов подаде оставка през септември м.г., това е най-ранната дата, на която може да се мисли за избор на нов председател, а тогава членовете на настоящия ВСС са вече избрани.

Отвод не си направи и друг член на съдийската колегия - Боян Новански, въпреки че това му беше поискано от Евгени Георгиев дни преди избора заради неверни твърдения за неговата имуществена декларация, направени по време на изслушването на предишния избор. Според Георгиев това говори за явна преднамереност.

Столични съдии коментираха пред "Капитал", че доколкото гласовете на Марчева и Новански са решаващи за избора, това може да е основание за оспорването му пред Върховния административен съд. Спорно било обаче дали Евгени Георгиев ще се впусне в подобен ход, още повече че безпристрастността на ВАС по тези дела също е съмнителна.

Любопитното е, че Евгени Георгиев бе подкрепен от председателя на ВКС Лозан Панов и само от съдии, избрани от съдебната квота – Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев. Същите подкрепиха Георгиев и при предишния избор заедно с Атанаска Дишева, която днес отсъстваше от заседанието, но дори и нейният глас не би променил нещо.

Проблемите в СГС се разраснаха главоломно, след като през май 2011 г. по-предишния ВСС избра за председател никому неизвестната Владимира Янева - с малко стаж и посредствени показатели, но известна като семейната приятелка на Цветан Цветанов. Тогава ВСС предпочете Янева пред и.д. председателката Величка Цанова, подкрепена от съдиите, с висок авторитет и доказан професионализъм, продължителен съдийски стаж и административен опит. Изборът очевидно бе конюнктурно мотивиран с цел овладяване на съда, което се и случи през следващите години. По аналогичен начин бяха провалени и следващите опити на съсловието да излъчи легитимни председатели начело на столичните съдилища, като емблематичен е случай с двукратното отхвърляне на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд въпреки подкрепата на съда и нещо повече - въпреки че в рамките на обсъждането нямаше нито едно критично изказване.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773
    • + 3

    Алексей Трифонов ще е послушен. Това защо не бе споменато при обсъждането? И ще се справи с въздадените задачи по-успешно от Светльо.

    Нередност?
  • 2
    ekip avatar :-|
    Зора Чернева
    • + 2

    А и с този избор се постигат две цели: пслушен на ДПС съдия и кворум в Парламента, благодарение на ДПС.

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-(
    kdo52372883
    • + 1

    #Делян харесва това. Можете да бъдете сигурни. Дано съдия Георгиев да обжалва пред ВАС. И дано там делото не се падне на Милка Панчева. Примерно.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Тоз Трифонов е завършил НГДЕК по времето, когато там са били от генералски син нагоре...

    Нередност?
Нов коментар