🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво има в делото КТБ

Капитал започва серия от разследвания по внесените в съда доказателства по делото за източването на банката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници доказателства на прокуратурата по делото КТБ

Плодовете на отровеното дърво

Банка на ръчно управление

• Офшорните владения на Цветан Василев

Десет години след първите индикации за тревожна концентрация на парите на държавните дружества в Корпоративна търговска банка, пет години след като в "Капитал" описахме рисковата стратегия на свързано кредитиране в "Държавата КТБ", четири години след като прокуратурата съобщи, че разследва КТБ, и три години след несъстоятелността на банката. Толкова време трябваше да мине, за да започне делото срещу мажоритарния й собственик Цветан Василев и още 17 души (служители на банката, от одиторите й KPMG, и от БНБ). Към този момент прокуратурата залагаше на количеството - брой обвиняеми, свидетели, страници, разпити и сложност като най-голямото и сложно дело на всички времена в българската съдебна практика.

И това е така - делото КТБ е наистина голямо и сложно. Преди няколко месеца "Капитал" успя да получи достъп и се запозна с огромна част от представените от обвинението доказателства. Сред тях има много технически документи, които не вълнуват публиката - постановления, протоколи и преписки, чрез които се движат документи между институции, назначават се експертизи и т.н. Има и такива, които са откровен пълнеж и не е ясно какво точно доказват. Из кориците на делото например се съдържат в цялост доклади от надзорни инспекции на БНБ, правени и в други банки, но също така и разпечатки от общодостъпния търговски регистър.

Има обаче и много свидетелства за начина, по който е била управлявана банката - централизирано с ръчно писани резолюции от Василев, с ясното знание, че се нарушават правилата и с обсъждане как да се заобикалят законовите ограничения. Има документи, които показват, че местни и офшорни компании са собственост на Василев, има десетки разпити с шофьори, счетоводители и секретарки, назначени за управители на дружества с милиони левове кредити, обясняващи, че просто са им носени договори за подпис. Има ежедневен диалог за това къде какво трябва да се осигури като кеш да се покриват лихви по раздадени заеми или пък в кои дружества има осигурена ликвидност, която може да се ползва за тези цели.

Има и интрига - авторитарен шеф, който купува политици и журналисти с размах, атака от бизнес партньор и предателство от най-доверения му човек. Накратко, има достатъчно материал не само за наказателно дело, а и за холивудски трилър.

Всичко това обаче далеч не значи, че успехът на прокуратурата е гарантиран. Въпреки свидетелствата и ръчно писаните разпореждания и всичко друго в стотиците томове материали, в един обвинителен акт от хиляди страници има достатъчно възможности за провал. Със сигурност обаче те дават ценен поглед не само за това как се е управлявала КТБ, а и за много аспекти на това как се е управлявала държавата. Не на последно място начинът, по който е водено разследването, потвърждава подозренията, че това е ставало изцяло в синхрон с интересите на бившия партньор на Цветан Василев - Делян Пеевски.

Първият сезон на съдебната драма

В поредица от текстове по конкретни теми "Капитал" ще разкаже и покаже най-важното в хилядите страници на прокуратурата. Избрахме да направим "сериал", за да можем да покрием в по-голяма дълбочина отделни направления, чиято значимост според нас далеч не се ограничава само до делото, а засяга и важни обществени процеси. Разбира се, няма как да обхванем всичко, като сред множеството предоставен материал има и разнообразни детайли.

Основната причина да не публикуваме в цялост материалите по делото е, че те съдържат много лични данни. Протоколите за разпит на всички свидетели съдържат ЕГН, адрес и мобилен телефон. Отделно вътре има и финансова и друга информация не само за обвиняемите (включително и нотариални актове и справки за притежавани автомобили и друго имущество), но и за клиенти на КТБ и на други институции. Заличаването на личните данни в обем от хиляди страници би било изключително времеемко и трудоемко.

Също така за "Капитал" е важно и в максимална степен да се даде възможност на засегнатите от твърдения или изказвания в документите да коментират. Много от тях са разпитвани и обясненията им се виждат по делото, но има и необясними липси.

Какво има и какво няма

Най-общите щрихи на това каква посока може да се очаква в документите са ясни. Прокуратурата още миналото лято публикува пространен синопсис на обвинителната си теза и оттам си личеше и на какви документи и на чии свидетелски показания е основана тя. По-рано бяха публикувани и анализът на Alix Partners и искът на КОНПИ спрямо Василев, които също стъпват отчасти на данни от прокуратурата.

С всичко налично в материалите по делото явно за Василев ще е по-трудно да поддържа тезата си досега: "Банката беше здрава и добре управлявана, но беше атакувана и съборена". Поне в първата част на твърдението има прекалено много пробойни, които изглеждат достатъчно убедителни поне за широката публика, ако не за съда. В мейл кореспонденцията между служители личи пълно съзнаване за финансирането на свързани лица и за създаваната привидност. Цветистите резолюции на Василев до директори и до някогашния си най-доверен човек в структурата Бисер Лазов са показателни за неговия почти пълен контрол. С него се съгласува всяко по-съществено движение.

Детайлите обаче са важни. От материалите може да се проследят разпитите непосредствено преди и след затварянето на КТБ и как се сменят показанията. Може да се види, поне отчасти, какви защитни действия са подготвяли в банката.

Затова и въпреки огромния обем документи те не бива да се разглеждат като изчерпателен алманах, събрал пълната истина за КТБ. Най-малкото те са част от дело спрямо 18 конкретни лица и съответно очевидно търсят да докажат тяхната вина. Затова доколкото и където е възможно, те са поставени в контекста на вече известни публични факти.

Друг важен момент са посоките, по които прокуратурата не е известно да е поела. Основният свидетел по делото Бисер Лазов, някогашният доверен човек на Цветан Василев, който е свеждал нарежданията му за изпълнение и е отговарял за изграждане на схеми от фирми за усвояване на кредити, прави редица инкриминиращи самопризнания. Спрямо него обаче няма повдигнати обвинения. Същото важи в по-малка степен и за други свидетели.

Освен това не става ясно защо свидетелствата на Лазов се приемат избирателно. По думите му в един от разпитите са раздавани регулярно суми на политици, журналисти, консултанти и други лица. Няколко от тях той изрежда поименно и имената им са потвърдени и от разпити на касиерки и други лица Много от тях продължават да са фактори в своите сфери и да са на важни постове, но засега спрямо повечето не е известно да има повдигнати обвинения.

И естествено, най-набиваща се на очи е почти пълната липса на името Пеевски. На хилядите страници депутатът се появява мимоходом в малко на брой документи, тук там в свидетелски показания, и то не търсено. Въпреки че връзките му с Василев не са тайна, въпреки твърденията на банкера, че е финансирал негови компании и той реално контролира медии и компании, каквито не е декларирал, това не предизвиква интереса на разследващите и при стотиците разпити няма въпроси в тази посока.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 12

    Ровете дълбоко! Вие бяхте единствените, които бихте камбаната за порочните практики в КТБ години преди фалита! Но всички институции - БНБ, КФН, Правителство, Прокуратура мълчаха като риби! А че цацаратурата няма да обвини един от основните виновници (ДП) не е изненада за никого!

    Нередност?
  • 2
    samoedin avatar :-|
    samoedin
    • + 11

    " Освен това не става ясно защо свидетелствата на Лазов се приемат избирателно. По думите му в един от разпитите са раздавани регулярно суми на политици, журналисти, консултанти и други лица. Няколко от тях той изрежда поименно и имената им са потвърдени и от разпити на касиерки и други лица Много от тях продължават да са фактори в своите сфери и да са на важни постове, но засега спрямо повечето не е известно да има повдигнати обвинения."

    Нищо, което да не се случва у нас през последните 30 години и за което хората да не протестират.....Всичко това не е за нас, а за онези, дето твърдят, че у нас нямало корупция.....


    " Не на последно място начинът, по който е водено разследването, потвърждава подозренията, че това е ставало изцяло в синхрон с интересите на бившия партньор на Цветан Василев - Делян Пеевски."

    Нищо ново - всички разбраха на чия страна е държавата и прокуратурата. И всички знаят какво да очакват от същата занапред.....

    Нередност?
  • 3
    mariq_kovacheva avatar :-|
    Мария Ковачева
    • + 4

    Закона Магнитски доста ще помогне ,дано стане по скоро.

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 8

    Ясни са нещата. Космонавтът Гешев (и неговият обемист, очилат началник) умират от страх да не призоват по делото Човека Който Им Плаща Заплатите. Т.е. - да цъфне #ДП в съдебна зала, с 50 журналисти наоколо му. А такава заявка беше дадена от защитата още в началото - че на всяка цена ще искат разпита Му. И имат пълното право да го направят. И тогава ще е много интересно да видим какво ще реши съдията. Която, както добре знаем, е бивш районен прокурор.

    Нередност?
  • 6
    yah49486258 avatar :-|
    yah49486258

    Както и да ровите,каквото и да пишете,нищо няма да стане!Виновните са във властта,и няма да допуснат да бъдат осветени!Докато не дойде някой,който със сила да измете прокурори,съдии и политици,всички получавали пари от КТБ!Ето Кошлуков за пример-а колко още са там!Като е невинен Василев,защо просто не напише всичко-кой и колко,и кога е смукал от КЪБ?Ама не казвааа!Вие си отговорете защо!Не дойде ли българската Кьовеши да им разгони фамилиите,всичко е имитация!Много са глупави тези българи,многоооо!

    Нередност?
Нов коментар