🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата ще проверява съдии, гледащи дела срещу свидетели по КТБ

Според прокурор Иван Гешев чрез граждански и търговски дела се оказва натиск те да променят показанията си

Съдията по делото КТБ Виржиния Петрова
Съдията по делото КТБ Виржиния Петрова
Съдията по делото КТБ Виржиния Петрова    ©  Анелия Николова
Съдията по делото КТБ Виржиния Петрова    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверяват съдии, които гледат наказателни, граждански и търговски дела, образувани срещу свидетели на прокуратурата по делото за източването на КТБ.

Това стана ясно от изказване на ръководителя на Специализираната прокуратура и основен прокурор по делото КТБ Иван Гешев.

Гешев каза още, че един от адвокатите на Цветан Василев (по информация на "Капитал" това е бил Лазар Карадалиев) е бил обвинен в престъпен сговор, тъй като е взел пари, за да "профилактира" свидели по делото. Пред журналисти адвокат Карадалиев каза, че това са "глупостите на Гешев".

Тържествено начало

В сряда беше първото заседание по същество по делото, което започна с прочитане на дългата 5000 страници заключителна част от обвинителния акт.

Съдия Виржиния Петрова поиска по време на прочитането адвокатите и подсъдимите да стоят изправени, тъй като това е една от "тържествените части на процеса". Адвокат Ина Лулчева репликира, че подобно изискване в закона няма, и съдия Петрова прие, че страните могат да седнат.

Малко след това прокурор Гешев напусна залата, като заяви, че има служебен ангажимент, а четенето продължи от останалите трима прокурори. Пред журналисти ръководителят на Специализираната прокуратура обвини адвокатите на подсъдимите, че с искането обвинителния акт да бъде прочетен протакат процеса. В действителност Наказателно-процесуалният кодекс не дава възможност заключителната част от обвинителния акт да бъде пропусната и да не се чете.

Прокурор Гешев заяви, че това е формално изискване на закона, като най-често, когато защитата била съгласна, в протокола се записвало, че обвинителният акт е прочетен, а в действителност това не се правело. Аргументите на прокурор Гешев за заобикаляне на това законово изискване бяха, че пасажът, който ще се чете в продължение вероятно на няколко заседания, е бил качен на страницата на прокуратурата и "цяла България" знае за него.

В края на миналата година по настояване на прокуратурата НПК беше променен, като от него отпадна изискването да се чете целият обвинителен акт. В нито едно от становищата на държавното обвинение по проекта не беше предложена промяна в посока прочитането на заключителната част от обвинителния акт да не бъде задължително.

Един загрижен за свидетелите прокурор

След като излезе от съдебната зала, Иван Гешев говори дълго пред медиите, като разви тезата, че съществува стратегия за оказване на натиск върху свидетелите, така че те да променят показанията си.

Преди две години от разследването са били отделени материали за заплахи с убийство срещу двама свидетели, които са изпратени в Софийската градска прокуратура, разказа още наблюдаващият прокурор. На журналистически въпрос Гешев заяви, че не знае дали има образувано разследване или привлечени обвиняеми.

Той обаче даде примери - в столичното 6 РПУ се води разследване за вандалски действия, насочени към трети свидетел. Друг свидетел бил депозирал молба в съда, в която твърди, че срещу него се образуват търговски, граждански и наказателни дела от частен характер, заведени от свидетели "от кръга на Цветан Василев". Въпросният свидетел заявил, че му било намекнато, че ако си промени показанията, въпросните дела може да бъдат прекратени.

Иван Гешев обясни, че молбата е била приета за сведение от съдията, който гледа делото КТБ, а отделно от това данните са препратени на ИВСС и Специализираната прокуратура, която е компетентна да разследва дела срещу магистрати. Тъй като по търговските, гражданските и частните наказателни дела единствените участващи в процеса магистрати са съдиите, това означава, че прокуратурата и инспекторатът ще проверяват съдиите, гледащи тези дела.

Попитан дали държавното обвинение ще проверява съдии, прокурор Гешев отговори, че какво ще се случи по преписката е преценка на прокурора, на когото тя е е разпределена.

Проверка или натиск върху съдии

Нито един от процесуалните закони - граждански и наказателен, не дава възможност на съда да преценява дали да образува или не дело, когато е сезиран с редовна искова молба или тъжба. Това че някой от ответниците е свидетел на прокуратурата, няма как да бъде аргумент съдът да не гледа делото.

Според магистрати, с които "Капитал" се консултира, евентуална проверка на прокуратурата и съдебния инспекторат на практика ще съставлява опит за сплашване на съдиите, които гледат тези дела.

Прокурор, пожелал анонимност, разказа, че ако единият кръг от свидетели (приближени до Цветан Василев) се обръщат към съда, представители на другия кръг - този на обвинението, използват прокуратурата, за да решават търговски казуси: "Знам за поне едно такова разследване в градската прокуратура, което е класически търговски спор, но се използва от ключов свидетел, за да оказва натиск върху противника си."

В почивката на заседанието адвокат Константин Симеонов обяви, че прокуратурата целенасочено развива тезата с натиска върху свидетелите, за да могат те да станат защитени и "да не могат да им се видят очите в залата", и така да не могат да бъдат зададени множеството въпроси, които не са били зададени по време на разследването.

Повече по темата КТБ очаквайте в петъчния брой на "Капитал", когато започва поредицата "Делото КТБ", в която ще представим по-важните моменти от доказателствата по делото.