🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мавродиев кредитира, Домусчиев номинира

За пръв път в управителния съвет на работодателската организация КРИБ влиза представител на държавата

Стоян Мавродиев е първият представител на държавата в управата на най-голямата бизнес организация
Стоян Мавродиев е първият представител на държавата в управата на най-голямата бизнес организация
Стоян Мавродиев е първият представител на държавата в управата на най-голямата бизнес организация    ©  Велко Ангелов
Стоян Мавродиев е първият представител на държавата в управата на най-голямата бизнес организация    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За пръв път от основаването й до момента в управителният съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) участва представител на държавата и по-специално председателят на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. До момента управителното тяло на конфедерацията, която като част от тристранния диалог в държавата по замисъл защитава интересите на частния бизнес, беше изградено изключително от негови представители. Според изборните документи Мавродиев е издигнат от компания на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и сред подкрепилите го са няколко други свързани дружества. Не е ясно с какво мнозинство е избран новият член и дали е имало възражения, но ако членовете на общото събрание не го бяха подкрепили, това би означавало бламиране на председателя.

Освен въпроса за допускането на държавата в управата на най-голямата неправителствена организация на бизнеса стои и въпросът доколко директорът на банката, която има около 200 служители, е голям работодател, тъй като със сигурност не е индустриалец. Друг проблем е и темата с конфликта на интереси - през банката са кредитирани поне три от подкрепящите кандидатурата на Мавродиев компании.

Отдалеч погледнато – кредитор

Българската банка за развитие (ББР) предлага програма за 300 млн. евро по плана "Юнкер" за подкрепа на микро-, малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3000 души, като финансирането на схемата е осигурено съвместно от ББР и Европейската инвестиционна банка в рамките на "Плана за инвестиции за Европа". Най-същественият кредитополучател по плана "Юнкер" до момента е предприятието на братята Кирил и Георги Домусчиеви "Биовет". Заемът е в размер на 100 млн. евро и е част от общата инвестиция от 222 млн. евро, която включва нов завод на "Биовет" в Пещера и още една мощност за ветеринарни ваксини на площадката на компанията в Разград.

Кандидатурата на Мавродиев е подкрепена от общо 13 компании, като една от тях - "Моушън артс" ("Метрореклама"), явно е изпратила две подкрепи за номинацията, защото фигурира два пъти. Става въпрос за рекламна агенция, чийто управляващ директор Зарина Генчева също е приета в управителния съвет на това общо събрание, заедно с Мавродиев, като кандидатурата й е била подкрепена от две компании на Домусчиев - "Параходство Български морски флот" и "Биовет".

Освен размяната на номинации и подкрепи "Моушън артс", преди "Метрореклама", има и още един стимул да подкрепи номинацията на Мавродиев, а той е, че Българската банка за развитие е заложен кредитор на мажоритарния собственик на "Моушън артс" - "Билборд", според регистъра ДАКСИ.

Кой номинира

Според правилата на КРИБ кандидатурата на бъдещ член на управителния съвет на бизнес организацията трябва да бъде представена от една компания, член и да бъде подкрепена от поне още 10 фирми. В случая с Мавродиев номинацията е от "Параходство Български морски флот", собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Сред подкрепящите са още няколко компании от групата, собственост на братя Домусчиеви – това са "БМФ Порт Бургас", "Биовет", "ПФК Лудогорец 1945" и "Хювефарма". Номинацията на Мавродиев е подкрепена и от близката до Домусчиев "Бранд медия България", собственост на Боян Томов, която издава списание "Икономика" и има ексклузивни права за събитията и конференциите на КРИБ, като провежда заедно с организацията конкурса "Мистър Икономика".

Кандидатурата на директора на ББР е подкрепена още от Българската консултантска организация, която вече е член на управителния съвет на КРИБ, чиито клиенти са и публични институции, а сред услугите, които предлага, са проучването на възможности за финансиране на проектни идеи за публични и частни организации и разработване на проекти, финансирани със средства на Европейската общност и други донорски програми.

Още една консултантска компания - "Географика", е сред подкрепилите директора на ББР, както и компанията за строителен надзор "Стройинвестконсулт". Сред подкрепилите са "Клийнтех България", които също са кандидатствали за управителния съвет, но не са били подкрепени от компаниите на Домусчиев. "Клийтех" са ударили и още едно рамо на номинацията на Мавродиев – чрез компанията на един от съсобствениците си, Любомир Пейновски - "Вейл конструкции". За номинацията си Мавродиев е получил подкрепа и от Николай Вълканов от "Минстрой холдинг", който също беше преизбран в управителния съвет на КРИБ.

Кой е финансовият сектор и кой държавата?

Присъствали на общото събрание казаха пред "Капитал", че Мавродиев е отбелязал пред публиката опита си в консултантския бизнес и в държавните институции. Той притежаваше консултантска компания, преди да се включи като съавтор на икономическата програма на ГЕРБ през 2009 г. и да бъде избран за народен представител, а след това през 2010 г. да бъде избран за председател на Комисията за финансов надзор. От септември 2017 г. Мавродиев беше назначен за директор на ББР.

Мавродиев дълги години водеше кампания срещу дружеството, издаващо "Дневник" и "Капитал" - "Икономедиа", и единият от акционерите му Иво Прокопиев, след публикации през 2014 г., че той е бил призован от прокуратурата като свидетел по делото за пране на пари срещу наркотрафиканта Евелин Банев-Брендо. Причината е, че негови подписи стоят под документи, свързани с дружества, през които са минавали мръсните пари. След като Мавродиев не се яви, той беше заличен от списъка със свидетели. Освен това през годините "Капитал" критикуваше едноличния стил на работа в Комисията за финансов надзор и опитът на регулатора да не понесе отговорност нито за фалита на КТБ, нито за нищо, случващо се в небанковия финансов сектор.

Вместо да подобрят работата му, публикациите стимулираха Мавродиев в качеството му на председател на Комисията за финансов надзор да подаде сигнали до прокуратурата и да заведе дела срещу Иво Прокопиев, журналисти от медиата и да наложи глоби на "Капитал" в размер на 160 хил. лв., като основната от тях – 100 хил. лв., беше окончателно отменена от съда, а другата е отменена на първа инстанция.

Според сайта на ББР пред делегатите на общото събрание на КРИБ Стоян Мавродиев е подчертал, че участието му в управителния съвет е отговорност и мисия.

"А Българската банка за развитие е доказала с близо 20-годишната си история, че работи с отговорност и с усещането за мисия", е казал Мавродиев.

В управленската програма на ГЕРБ, с чието авторство Мавродиев често се гордее, беше записана като цел незабавна и почти повсеместна приватизация на почти всички големи държавни компании, включително и на Насърчителна банка, която сега е ББР. Изглежда, оттогава визията му е претърпяла революционни промени, тъй като сега като неин главен изпълнителен директор той не само че не вижда проблем в държавния й статут, но и увеличава експозициите й към държавния сектор и пренасочва фокуса й от малък и среден бизнес, към големи компании, инфраструктурни проекти и публично-частни партньорства.

Мавродиев е отбелязал, че на 17 април ББР събира в София водещи европейски финансисти, политици и икономисти на организирания от нея форум "Инфраструктура за растеж", като целта е привличането на по-голяма подкрепа от финансовия и публичния сектор за реализирането на стратегически инфраструктурни проекти.

"За всички ни е ясно колко важно е финансовият сектор, бизнесът и държавата да работят заедно за подобряването на бизнес климата в България", е казал още Стоян Мавродиев.

В случая не е ясно дали изказването му е от името на финансовия сектор, тъй като ББР е единствената държавна банка или от страна на държавата, което пък предполага намек за това колко е важно държавата да контролира отблизо най-голямата работодателска организация.

Сайтът на ББР отбелязва, че банката ще участва в управлението на КРИБ заедно с още 11 институции и фирми, сред които "Виваком", "БМФ Порт Бургас", "Минстрой холдинг" и Инвестбанк.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    wgdsgs avatar :-|
    wgdsgs
    • + 3

    В интерес на истината, завоят на ББР към кредитиране на държавни програми и големи предприятия започна още с предишното управление на банката. Друг е въпроса, че дефиницията за средно предприятие (над 3000 души персонал) изключва само няколко десетки български дружества.

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 6

    Маша'аллах, Домус-ага! Давай все така! Точно Мавруд-ефенди беше нужният, точният човек. Браво! Гениален си!

    Явно партия ГРОБ пуска все по-дълбоко пипалата си в бизнеса, скоро сигурно ще ги заврат и там, дей слънце не грей. Явно трябва бизнеса да се държи на още по-къса каишка, разбирай да си отчислява още по-високи проценти на Партията-Майка. Вероятно щото или #ГРОБ са станали по-алчни, или щото партийната каса е поизтъняла. Което пък сигурно е заради честите молитвени пътешествия на Цвъкоу до САЩ.

    А Домус-ага се явява доброволен и нахъсан изпълнител в случая. Демек - троянецът, който ще вкара коня Мавродиев през портите на бизнеса. В замяна на кредитиране, разбира се. Щото явно никоя нормална търговска банка не ще - така че тоя е опрял до ББР. Интересно защо ли не щат... е тука май е заровено кучето. Иначе Домус-ага от години публично засвидетелства своята беззаветна любов към Партията-Майка. И особено и специално към нейния Вожд. Вижте на снимките по разните му там събития, само с какъв влажен копнеж го гледа. Направо човек му иде да си помисли нещо повече...

    Нередност?
Нов коментар