КЗК блокира трета сделка - тази на "Емко" за "Дунарит"

Както и при малогодишните спрени концентрации за ЧЕЗ и "Нова тв", регулаторът излезе с противоречиви аргументи

Председателстваната от Юлия Ненкова комисия отново влезе в услуга на лагера на Пеевски при схватката за "Дунарит"
Председателстваната от Юлия Ненкова комисия отново влезе в услуга на лагера на Пеевски при схватката за "Дунарит"
Председателстваната от Юлия Ненкова комисия отново влезе в услуга на лагера на Пеевски при схватката за "Дунарит"    ©  Юлия Лазарова
Председателстваната от Юлия Ненкова комисия отново влезе в услуга на лагера на Пеевски при схватката за "Дунарит"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очаквано Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на контролираната от Емилиян Гебрев "Емко" да придобие друг оръжеен производител - "Дунарит", с което отново се включи в хора на институциите, опитващи всячески да блокират сделката. Това е втората намеса на антимонополния регулатор в казуса, след като през 2016 г. след известно протакане тя пусна сделката без забележки. Впоследствие обаче решението беше обжалвано от свързаната с депутата Делян Пеевски "Виафот инвестмънт България" и в началото на 2019 г. Върховният административен съд върна на КЗК сделката за преразглеждане.

За разлика от предходното си решение преди три години, когато комисията дори не видя основания да изследва по същество ефектите на пазара, тъй като и "Емко", и "Дунарит" работят предимно за износ, сега тя започна задълбочена проверка и откри, че съвместно двете биха имали господстващо положение на пазара.

Само те произвеждат такива неща

Голяма част от аргументите на КЗК се базират на това, че съществуват продукти, които само двете компании произвеждат в България и съответно делът им в някои сегменти би станал 100%.

Макар това да звучи като валидно притеснение, всъщност то е закономерен резултат от това, че съвременните оръжейни заводи в България са наследници на структурите от военнопромишления комплекс по социалистическо време. Тогава всяко държавно предприятие логично беше специализирано в различно направление и между тях практически нямаше припокриване. А след това в годините на прехода усвояването на изделия на вече приватизираните или все още държавни конкуренти също рядко се случваше най-малкото поради несигурните перспективи и свиването на пазарите за съветско военно оборудване.

Реално "Емко" с придобиването на активите на "Трема" - Трявна, се превърна в първата алтернатива за продукцията на "Дунарит", така че допреди това в своя сегмент русенският завод нямаше конкуренция. Същото важи и за много други производители на оръжие.

От "Емко" са възразили, че те с "Дунарит" могат да се броят за единствени производители само на минохвъргачки и авиобомби, но дори и те не могат да бъдат произвеждани самостоятелно от тях без компоненти от други производители. "Относно обединяването на продуктовото портфолио, част от изделията на което няма конкурент - производител на българския пазар - това са изделия с пазарни дялове от 0.51% до 2.51% от продажбата на специализирана продукция за 2014 и 2015 г., за които и до този момент няма алтернативни производители. Тези обеми не могат да доведат до засилването на пазарна мощ или до възможност за осъществяване на независимо пазарно поведение от своите конкуренти", обясняват от компанията на Емилиян Гебрев.

Тези възражения обаче не се приемат от КЗК. "С оглед обстоятелството, че няма други предприятия, които да произвеждат, съответно да предлагат на пазара този вид продукти, обединената група формира 100% на този сегмент от производството на специална продукция в страната. Доколкото за клиентите няма възможност да се насочат към друг местен доставчик, е ирелевантно какъв е конкретният дял на този сегмент от общия пазар на специална продукция", пише в изводите на регулатора.

Ще навреди на другите

Другата основна теза на КЗК е, че обединението на двете компании ще навреди на останалите участници на пазара, въпреки че тяхното производство също е насочено почти изцяло за износ. "В конкретния случай концентрацията се осъществява между два национални производителя на специална продукция. Следователно участниците в концентрацията при реализацията (пряко/косвено) на своята продукция, която, независимо че се осъществява основно извън страната, се конкурират с останалите местни производители", преценява регулаторът.

Доколкото се твърди, че те произвеждат продукти без аналог в страната, не е ясно как точно се конкурират с останалите производители. Освен това изводите на КЗК тотално се разминават с практиката на търговията в сектора. Както обясняват и от "Емко", в сектора има особености - производството и продажбата са предхождани от сключен договор с краен клиент (обикновено правителства обявяващи международни търгове) за конкретни количества и спецификации, съответни разрешителни за износ и др.

"При участието в тези търгове предпочитан доставчик е този, който даде предложение за доставка на всички позиции. В този случай производителите се явяват и като поддоставчик на определен продукт, за да се допълни комплексното предложение. "Емко" счита, че планираната концентрация ще обедини производствената мощ на вече установената номенклатура на "Емко" и "Дунарит", но предвид особеностите на пазара за специална продукция няма да я разшири и няма да има възможност за ограничаване на достъпа на конкурентите си до който и да е продукт", пишат от компанията.

Повечето от запитаните от КЗК конкуренти, както и браншовата асоциация "Българска отбранителна индустрия" не виждат проблем в сделката.

Ще станат твърде големи

Събирайки пазарните дялове на "Емко" и "Дунарит", ръководената от Юлия Ненкова комисия стига до извода, че те се оказват в диапазона 30-40% към 2014 г., което е предпоставка, че може да се стигне до господстващо положение.

От "Емко" оспорват на първо място начина, по който КЗК е определила обема на пазара. Комисията е взела оборотите само на петте най-големи производителя (сред които и "Емко" и "Дунарит", а не на всички). А дори и при тях компанията на Гебрев изтъква, че в периода 2014 - 2017 г. "процентът на продажбите общо на "Емко" и "Дунарит" е намалял от 33% на по-малко от 23% и следователно изводът за засилване на пазарната мощ е неправилен и необоснован".

КЗК обаче неясно защо спира анализа си до 2015 г. и не обръща внимание на по-актуалните налични данни. Нейното обяснение: "На следващо място комисията в своя анализ правилно е определила участниците при производството на специална продукция, съответно обема на производство, вземайки предвид петте най-големи производителя на специална продукция в страната. В Уведомлението за нотифициране на процесната сделка "Емко" е посочил своите и на "Дунарит" най-големи конкуренти на пазара, които действително осъществяват конкурентна на тяхната дейност. Следва да се отбележи, че не всички предприятия, получили лиценз за производство на продукти, свързани с отбраната, могат да се определят като реални конкуренти на участниците в концентрацията, предвид тяхното продуктово портфолио."

Късно е за поправяне

Любопитен момент е и, че предвид констатациите на КЗК "Емко" е направил опит да излезе с предложение как могат да се смекчат негативните ефекти за конкурентите. От компанията са декларирали намерение да не пречат на конкуренти като "Арсенал" и "Аркус", които имат техническа възможност да изготвят проблемните монополни изделия да навлизат на пазара, ако искат. Освен това се предлага двете дружества да запазят независимата си ценова политика, да се въздържат от пакетни сделки и др.

Според КЗК обаче срокът за това е изтекъл и комисията въобще не разглежда предложенията по същество. Те са изпратени на крайната дата на дадения срок - 22 март, и са с клеймо от тогава, но получават входящ номер от КЗК 25 март, което се оказва и проблемът. Според юристите на компанията цитираният срок не е бил изтекъл, което е само един от пороците на решението.

Решението на КЗК влиза в сила незабавно, като може да бъде оспорвано в съда в 14-дневен срок. Източник близък до "Емко", обясни пред "Капитал", че компанията със сигурност ще обжалва решението, което е "смехотворно".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 6

    А Пеефски май няма и апартамент.

    Нередност?
  • 2
    anihilator_jack avatar :-?
    anihilator_jack
    • + 9

    Може би няма да е зле да се разровят бакиите и на г-жа Ненкова. Нещо много ѝ порасна работата и съвсем изнагля с безумията си.

    Нередност?
  • 3
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • + 8

    Некадърността на цялата сган с лице / или нещо друго / Пеевски направо е крещяща - впрегнати са де що има държавни институции, уж независими, за да се попречи на един човек /или малка група хора / да разшири обхвата на дейността си. Да кажем, че е законно и в реда на пазарните пехливанлъци, но, като се знае що за алчни некадърници са пеевците, резултатът от евентуална тяхна победа ще е поредна загуба за българската индустрия. Булгартабак е пресен пример.

    Нередност?
  • 4
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 2
    • + 5

    До скоро ми беше кофти за Дунарит, но май вече не. И то не защото съм спрял да симпатизирам на работниците, които не искат да работят за #Тлъстия - напротив. А просто защото стана очевидна неадекватната защитна стратегия на Гебрев и другите мениджъри. Понеже:

    1) Те и до ден днешен не са завели дела по ЗОДОВ срещу Емилчо Министърчето, срещу КъЗъКъ, срещу Жоро от ВАС и прочее. И най-вече срещу Агенция по Вписванията. А имат сума ти основания за това. Сигурно ще чакат да цъфнат налъмите.

    2) Те така и не си направиха труда да проучат нещата и да си подсигурят чуждестранна подсъдност с цел съдебна защита в чужд съд срещу ДП и неговата държава - с всичките и "държавни" институции. Защото заклинанието от ТВ екрана "ние вярваме в българския съд" не работи и няма да работи, докато в България делата се решават на бели покривки в закътани боянски (или дубайски) ресторанти между #ДП, Жоро Нотариуса, #Сотирът, Александър (с извинение) Ангелов, Данчето от САС, Митко Специалния Прокурор - и прочее (списъкът е дълъг).

    Така че ако Гебрев загуби битката за "Дунарит" - а той очевидно ще я загуби - той ще може да благодари само на себе си. И на своята допотопна "вяра в българския съд". Когато човек се бори за хляба на бизнеса си и на работниците си, той трябва да е готов на радикални, неочаквани мерки, ходове и стратегии. Това да разчиташ на прогнилата ни съдебна система е рецепта за провал. И по-конкретно, рецепта за нахранване на #ДП и неговите съратници от БГ #кочината. А и на другарите от Масква, все пак да не забравяме и тях. Амин.

    Нередност?
  • 5
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 2

    Пеееффффффффффски

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Е, най-сетне им намериха цаката. Жалкото е, че за тази сделка Пеевски се е сетил между другото. Защото ако не беше, нямаше да мине и първия път през КЗК.

    Представете си само, Пеевски казва с няколко седмици закъснение "аз това го исках" и цялата държава почва да събаря сделката със задна дата...

    Нередност?
Нов коментар