Миню Стайков е имал четири присъди по време на социализма

Според прокуратурата те са били за престъпления "против собствеността", но собственикът на "СИС индустрийс" е реабилитиран

"Тези присъди са произнасяни преди 39 години, когато режимът в България бе съвсем друг", е обяснил Миню Стайков, цитиран в медиите, като пояснил, че е вършил неща против този режим и се чувствал като дисидент
"Тези присъди са произнасяни преди 39 години, когато режимът в България бе съвсем друг", е обяснил Миню Стайков, цитиран в медиите, като пояснил, че е вършил неща против този режим и се чувствал като дисидент
"Тези присъди са произнасяни преди 39 години, когато режимът в България бе съвсем друг", е обяснил Миню Стайков, цитиран в медиите, като пояснил, че е вършил неща против този режим и се чувствал като дисидент    ©  Юлия Лазарова
"Тези присъди са произнасяни преди 39 години, когато режимът в България бе съвсем друг", е обяснил Миню Стайков, цитиран в медиите, като пояснил, че е вършил неща против този режим и се чувствал като дисидент    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миню Стайков е имал четири влезли в сила присъди. Това стана ясно на съдебното заседание, където беше решено задържаният през седмицата собственик на "СИС индустрийс" да остане в ареста по искане на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев е подчертал този факт като аргумент, на който съдът да обърне внимание, макар да е пояснил, че Стайков е реабилитиран и съдебното му минало е чисто.

Дисидент "против собствеността"

От думите на обвинителя не е станало ясно какви точно престъпления е извършвал, като само е уточнил, че са "против собствеността". Това дава доста широко поле на тълкуване, като те заемат цяла глава от обособената част на Наказателния кодекс, където са систематизирани в осем големи групи: кражба, грабеж, присвоявания, измама, изнудване, вещно укривателство, унищожаване и повреждане и злоупотреба на доверие (ощетяване на чуждо имущество, поверено за управление или пазене). Данъчните престъпления, прането на пари и нелегалната търговия с цигари, в които сега е обвиняван Стайков, не попадат в тази графа.

"Тези присъди са произнасяни преди 39 години, когато режимът в България бе съвсем друг", е обяснил Миню Стайков, цитиран в медиите, като пояснил, че е вършил неща против този режим и се чувствал като дисидент. Адвокатът му Лъчезар Таков също е настоял, че е реабилитиран, което в случая означава просто, че е минал достатъчно дълъг период време от изтърпяване на наказанието.

Засега обаче няма информация каква е била присъдата, която по сметките на Стайков трябва да е постановена в края на 70-те, нито дали той е лежал в затвор и за какъв период. Също така сред престъпленията против собствеността не са много тези, които могат да минат за дисидентски прояви, макар вътре да влизат и деяния като вандализъм, палеж и други, които могат да се използват за борба с режима.

Подозрения за втора фабрика

Освен новините за миналото на Стайков съботното съдебно заседание произведе и още една новина от прокуратурата - тя е подозирала алкохолният производител за връзки освен с разбитата нелегална фабрика за цигари в Карнобат за още една в Ихтиман. И тук обаче няма детайли, като от думите на защитата стана ясно, че съдът не е разрешил подслушване на Стайков по този казус. Не е ясно дали това означава, че обвиняемият въобще не е подслушван, или са му прилагани СРС по разследването за другите твърдени престъпления.

Освен Стайков в ареста остава братът на съпругата му Белун Хазърбасанов и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров, в чийто имот според прокуратурата се е помещавала нелегална фабрика за цигари.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rainbou1 avatar :-P
    rainbou1
    • + 4

    Строител на социализма :)

    Нередност?
  • 2
    tumba_lumba avatar :-|
    ТумбаЛумба
    • - 1
    • + 2

    Опитвам се да обработя информацията в широк контекст, както се налага. Ако твърдим, че съдебната система е неработеща и корумпирана, и предвид факта, че толкова години наред той все пак си е "правил бизнеса", кои точно са тези, които го ще съдят, други "дисиденти"? Кой от тях има право вече на каквато и да е институционална и морална позиция? Кой и какви санкции ще наложи за бездействието им досега и за конкретните ползи от него? Очевидно е, че "бизнесът" в България отново се преструктурира и преразпределя под фалшивите новини за упражняване на законност, които идват от високо равнище. Това не е законност, а разчистване на сметки.

    Нередност?
  • 3
    oldschool avatar :-|
    oldschool
    • + 2

    Тая снимка от коя година е? Миню не е ли на към 60 в момента?

    Нередност?
Нов коментар