Съдът разреши два от заводите на "Винпром Карнобат" да заработят от днес

Решението идва след акция на митниците, които запечатаха складове и твърдят, че има нелегален кран за източване на спирт

Преди години заводът на Миню Стайков се радваше на популярност сред някои политици, които покрай Трифон зарезан редовно дегустираха новите реколти.
Преди години заводът на Миню Стайков се радваше на популярност сред някои политици, които покрай Трифон зарезан редовно дегустираха новите реколти.
Преди години заводът на Миню Стайков се радваше на популярност сред някои политици, които покрай Трифон зарезан редовно дегустираха новите реколти.    ©  Str
Преди години заводът на Миню Стайков се радваше на популярност сред някои политици, които покрай Трифон зарезан редовно дегустираха новите реколти.    ©  Str
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като миналия петък Агенция "Митници" започна акция в обектите на "Винпром Карнобат" и ги запечата, Районният съд в Карнобат реши два от заводите да отворят в понеделник. Става въпрос за фабриката за бутилиране в село Венец и винозаводът в Церковски, част от "Винпром Карнобат", съобщава агенция "Фокус".

Митниците затвориха заводите във връзка с продължаващото разследване на собственика Миню Стайков, но това предизвика недоволството на работниците. Фабриката е един от най-големите работодатели в региона.

Къде е проблемът

В събота работниците блокираха железопътната линия София - Бургас в продължение на два часа, а в неделя продължика протестите пред завода в Церовски. Холдингът осигурява работа на около 3000 души от Карнобат и региона. Те се страхуват, че ако винпромът фалира, ще останат без препитание. Само за двата дни, в които е запечатан, "Винпром Карнобат" е натрупал загуби за 10 млн. лв., посочва търговският директор на предприятието Емил Пилев, цитиран от "Дневник".

Тази сутрин Юлиан Мирков, заместник-директор на агенция "Митници", обяви, че в хода на проверката на данъчен склад на "ВИН. С. индъстрийс" е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва/извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз. Административният директор на фабриката Йовко Йовков коментира пред bTV, че кранът се използва за хидравлични изпитания - проверява дали системата е херметично затворена с цел да се предотврати взрив.

Няма безспорни доказателства

Мирков каза, че засега няма безспорни доказателства, че кранът се е използвал за нерегламентирано източване на алкохол, който да се продава, съобщават още "Фокус". Проверките обаче ще продължават.

Междувременно протестиращите работници изразиха съмнения, че акцията облагодетелства конкуренцията. "Това са нашите догадки", каза пред БНР Жанет Димова - председател на инициативния комитет на работещите в заводите на Миню Стайков.

В началото на септември специализираната прокуратура повдигна обвинения на собственика на "СИС индустрийс", "Винпром Карнобат" и "Топаз мел" Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за над 1 млн. лева.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Спирт, митници, кранове, контрабанда, протести ...
    И никой не вижда очебийните прилики между разграбването на КТБ, битката за Дунарит и тази оперета с елементи на борба за справедливост чрез преразпределяне на накамареното от Ветко и Миню?

    Властта на Борисов отмира. Няма вече време за натрупване. Затова започва директно ограбване на грабителите. Нещо като експроприацията при пролетарската революция, ама сега на мястото на народа стоят само двама-трима получатели...

    Нередност?
  • 2
    onc1526816041564232 avatar :-|
    Тончо Иванов
    • + 2

    Борисов още от 90-те години се занимава точно с това- да взима добре работещи бизнеси. Преди със сплашвания и бухалки сега пак чрез "бухалките" НАП, Прокуратура и др.

    Нередност?
  • 3
    ubh25564499 avatar :-|
    ubh25564499

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Праскат нелоялни платци на подкуп по стара технология. При текущите партии и настроения Бойко ще управлява отново.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "ubh25564499":

    Бойко може и да управляма вечно, стига да си пие хапчетата.
    Всеки народ си заслужава управленците...

    Нередност?
Нов коментар