🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Близо 700 хил. души в Лондон поискаха нов референдум за Brexit, надзорният съвет на НЗОК ще гласува с 490 млн. лв. по-голям бюджет, Македония тръгна към промяна на името и още

Близо 700 хил. души в излязоха на марш Лондон с искане за нов референдум за Brexit
Близо 700 хил. души в излязоха на марш Лондон с искане за нов референдум за Brexit
Близо 700 хил. души в излязоха на марш Лондон с искане за нов референдум за Brexit    ©  Reuters
Близо 700 хил. души в излязоха на марш Лондон с искане за нов референдум за Brexit    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отзвукът от скандалните изказвания на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания и трусовете сред "патриотичната" част на управляващата коалиция позатихнаха през уикенда вероятно защото премиерът Бойко Борисов беше на международна вълна.

Първо в събота от София се обяви против американските мита срещу Китай по време на Четвъртата среща на местните лидери на страните от инициативата "16+1" (Китай и страните от Източна и Централна Европа), която се проведе в НДК.

После в неделя Борисов направи първата визита на български премиер в Обединените арабски емирства, а след това ще се отправи към Египет. Но когато се завърне в София, проблемите ще продължават да го чакат, а в сряда ще трябва да се изправи и пред третия си вот на недоверие (при който се очаква да оцелее въпреки коалиционните раздори).

По света уикендът започна с хубава новина от Скопие, където късно вечерта в петък македонският парламент успя да гласува "за" споразумението с Гърция за промяна на името и така направи стъпка по пътя на страната към ЕС и НАТО. Сърцата на еврооптимистите вероятно са били сгрени и от кадрите от Лондон, където над 700 хиляди души излязоха на марш с искане за нов референдум за Brexit.

Надзорният съвет на здравната каса ще гласува с 490 млн. лева по-голям бюджет

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще гласува най-високия бюджет от създаването на институцията преди 20 години – 4.350 млрд. лв., в понеделник. Увеличението спрямо бюджета за тази година е 490 млн. лв. Здравната каса ще съсредоточи в себе си много нови плащания. Увеличението на парите на касата през 2019 г. като цяло няма да отиде толкова в медицински дейности, колкото в това да се платят нови дейности, които институцията поема.

Освен това здравното министерство късно в петък е нанесло солидни поправки в преходните и заключителните разпоредби на закона, с който се правят радикални промени в седем основни здравни закона и които касаят целия здравен сектор. Така ведомството на Кирил Ананиев изчисти в крачка голяма част от първоначалните недоразумения в проекта. Въпреки това обаче в него остават някои крайно спорни моменти, като например това, че парламентът ще разрешава откриването на нови болници.

Македония тръгна към промяна на името и по пътя към ЕС и НАТО

Македония избегна надвисналата остра политическа криза и тръгна към промяна на името си, която ще й отвори пътя към ЕС и НАТО. Това се случи, след като в петък вечерта осем депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласуваха за споразумението с Гърция за промяна на името на страната на Република Северна Македония и така осигуриха нужното мнозинство от 80 от 120 депутати.

Това засилва шансовете на премиера Зоран Заев, който беше заплашил да свика предсрочни избори, ако вотът се провали, да остане на власт. Успехът в Македония отваря възможност и за гръцкия премиер Алексис Ципрас да получи одобрението на парламента в Атина за споразумението с Македония. Петъчният вот в Скопие е първият от поредица от общо три гласувания, които трябва да въведат нужните конституционни промени за влизане в сила на Договора от Преспа за смяна на името. Целият процес може да отнеме около три месеца.

Многолюден марш в Лондон поиска нов референдум за Brexit

Повече от половин милион души излязоха на марш в Лондон с искане за втори референдум по излизането на Великобритания от ЕС. Според информационните агенции по улиците и площадите в събота е имало между 670 хил. и 700 хил. души, което далеч надхвърли очакванията и превръща събитието в най-многолюдното шествие във Великобритания от повече от десетилетие насам. Последният толкова масов протест бе през 2003 г., когато англичаните се опълчиха срещу правителствената позиция за намеса във войната срещу Ирак.

Протестиращите издигнаха искания за нов референдум, с който хората да бъдат попитани по условията за излизането на Великобритания от ЕС, а също и дали не е по-добре да остане, ако сделката е лоша. Множество политически фигури се включиха в шествието. За момента правителството на премиера Тереза Мей категорично отхвърля провеждането на нов референдум.

Борисов пожела ОАЕ да инвестират в България както в Западните Балкани

Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат интерес да развиват връзките с България, както и за общи проекти в страните от Западните Балкани, заяви престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, който прие в двореца си премиера Бойко Борисов. Борисов е разказал какво е свършено по време на българското председателство на Съвета на ЕС и защо София е избрала за приоритет Западните Балкани.

Емиратите вече са стъпили с многомилиардни инвестиции в Западните Балкани, особено мащабни в съседна Сърбия. Интересът им се материализира първо с програми с за помощ към Албания и Косово, след това в Босна и Херцеговина и Черна гора и накрая в Сърбия. Престолонаследникът се е интересувал от транспортните коридори, които свързват страните от Западните Балкани, и по-специално тези между страната ни, Сърбия, Гърция и Румъния. Борисов е обяснил, че само след дни предстои среща във Варна с тези държави, целта на която е точно изграждането на свързващата инфраструктура, информира правителствената пресслужба. Това е първата в историята на двустранните отношения визита на български министър-председател в ОАЕ. В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

Тръмп ще изтегли САЩ от договор с Русия за ликвидиране на ядрени ракети

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли страната от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Той заяви, че Русия е нарушила споразумението, но не съобщи подробности. Тръмп добави, че САЩ ще се откажат от споразумението и ще разработят нови оръжия със среден и малък обсег, освен ако Русия и Китай не предложат сключването на нов договор.

САЩ се оплакват от разполагането от Москва на ракетната система 9М729, което според Вашингтон представлява нарушение на Договора за ликвидиране на ядрените ракети със среден обсег, подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1987 г. Русия от своя страна смята, че американската система за противоракетна отбрана нарушава договора. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол заяви, че напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от страна на САЩ е в интерес на Кремъл. "Главният губещ са нашите европейски съюзници", добави той в изявление в Туитър.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

Вотът на недоверие ще бъде гласуван в сряда Доколко опозицията в Народното събрание ще може да мобилизира гласове в подкрепа на поискания вот на недоверие заради здравеопазването, ще стане ясно в сряда. За тогава е насрочено гласуването, след като дебатите приключиха миналия петък. Искането за оставка на кабинета на Бойко Борисов беше внесено от БСП, но и ДПС се включиха в критиките. "Воля" - третата опозиционна група в парламента, не участва, защото депутатите й не виждали смисъл. Лидерът на партията Веселин Марешки контролира много аптеки в страната.

Правителството на Бойко Борисов най-вероятно ще оцелее и след третия опит за свалянето му чрез механизма на вот на недоверие. Причината - за оставката му е нужно 121-ма депутати да гласуват със "за", а БСП и ДПС имат общо 117. Дори към тях да се присъединят 12-те на Марешки, което е малко вероятно, пак няма да са достатъчно. Опозицията не успя и при предишните две искания на вот - за корупцията и за сигурността.

Върховните съдии ще посочат своите двама представители в Конституционния съд

До 24 октомври е срокът за издигане на кандидатури за конституционни съдии от средите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Върховните съдии ще избират своите двама представители в Конституционния съд (КС) на 26 октомври, петък. Събранието за избора е насрочено за 10 ч., процедурата предвижда многостепенно гласуване с отпадане на кандидати, ако никой не получи мнозинство повече от половината още от първия път.

На всеки три години в състава на КС се сменят четирима съдии. Тази година излизат Румен Ненков и Стефка Стоева от съдебната квота, Кети Маркова от президентската и Цанка Цанкова от парламентарната квота. До момента е известен само изборът на парламента, който на 5 октомври избра доскорошния заместник-председател на ВКС Красимир Влахов.

НАП започва проверки на строителните обекти

Националната агенция за приходите е започнала проверки по строителните обекти в страната, при които ще следят дали служителите имат сключени трудови договори, дали се осигуряват върху реалния доход, който получават, дали се спазва обявеното работно време, или формално е деклариран намален работен ден, а в действителност се извършват строителни работи по-дълго.

От НАП уточняват, че инспекторите им избират кого да проверят на база издадените от общините разрешения за строеж, свързването им с електрическата мрежа и потреблението на електрическа енергия, като комбинацията от тези фактори е индикатор за очаквания брой заети на обекта.

Приключва експертната работа по избора на изтребители

До 26 октомври би трябвало да завърши работата на междуведомствената експертна група, която оценява четирите оферти за доставка на нови бойни самолети за нуждите на Военновъздушните сили. По принцип двуседмичният срок на работата й изтече в петък, 19 октомври, но няколко дни преди това министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че специалистите ще се нуждаят от една седмица, за да оценят предложенията. След като приключи работа, междуведомственият екип няма да класира офертите на базата на методика за оценяване, а просто ще излезе с аналитичен доклад, където предложенията ще бъдат подредени "по азбучен ред".

На следващата фаза от процедурата щафетата ще бъде поета от "политико-военна група", назначена от премиера Бойко Борисов. За момента не е ясен нито нейният състав, нито на какви принципи ще се основава нейната работа. Знае се, че нейните представители ще водят преговори за подобряване на офертите с всяка от държавите, които участват в процедурата - със САЩ за нови F/A-18 Super Hornet или F-16V (Block 70/72), с Швеция за нови JAS 39 Gripen C/D и с Италия за използвани Eurofighter Tranche 1. На финала политико-военната група ще предложи на министър Каракачанов с коя страна и за кой тип самолети да бъде сключен междудържавен договор.

Меркел е заплашена от второ изборно поражение за две седмици

На 28 октомври ще има местни избори в Хесен. Според проучванията Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел ще получи едва 26% от вота в сравнение с 38.3% през 2013 г. Социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел, ще спаднат до 20% при 30.7% преди пет години. Същевременно Зелените и крайнодясната "Алтернатива за Германия" са във възход съответно с 22% и 12%.

Анализаторите посочват, че канцлерът ще бъде сериозно отслабена на национално ниво и в собствената си партия след второ изборно поражение в рамките на две седмици след вота в Бавария.

Бразилия избира президент

Бразилският крайнодесен кандидат за президент Жаир Болсонаро увеличава преднината си пред своя опонент от лявата Трудова партия Фернандо Адад. Проучванията преди балотажа на 28 октомври в страната им дават съответно 59% и 41%.

Болсонаро печели гласове с платформа срещу корупцията и твърд подход към законността и реда. Но противниците му са разгневени от негови провокативни изказвания по ред теми, включително с женомразки и хомофобски нюанси. Крайнодесният кандидат контрира с тезата "Гласувайте за левицата и ще свършите като Венецуела". Трудовата партия вече подаде официално оплакване пред бразилската изборна комисия с искане да бъдат разследвани кампанията на Болсонаро и пет компании за предполагаема злоупотреба с икономически ресурси и незаконно използване на комуникационни платформи.

OUT_OF_OFFICE

Форум

24.10

Лидер от бъдещето. На форума HR an Leadership: Management 4.0 ще има конкретни насоки към мениджъри как да привлекат точните таланти с креативни продукти, нови технологии и изкуствен интелект. Другият акцент е върху факторите, които правят хората щастливи на работното им място, какво превръща лидерите в лидери, както и как се развива култура на иновативност и предприемачество. В Sofia Event Center, начало 9.30, подробности на www.events.economedia.bg

Кино

24.10

Сипи по една ракия. Ракиеният кръжок на бар "Спутник" този път е с акцент върху дюлевата ракия. Загряващата напитка не върви без подходящата храна, затова и ще има петстепенна вечеря с две гроздови и три дюлеви ракии. Събитието се организира от Rakia shop и "Ракета ракия бар". В бар "Спутник", начало 19 ч., цена 40 лв.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Дано не е късно за британците с нов референдум, осъзнаха грешката си.

    Нередност?
Нов коментар