🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Театър "Сфумато" в София ще търси 12 млн. лв. за нова сграда

Плановете за мащабна реконструкция в парк "Заимов" разделиха жителите от квартала

Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип
Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип
Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип    ©  Направление "Архитектура и градоустройство"
Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип    ©  Направление "Архитектура и градоустройство"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Театър "Сфумато" в столичния парк "Заимов" да се премести в нова, мултифункционална сграда за съвременно изкуство - за това мечтаят от десетилетие създателите на алтернативната театрална работилница, режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Проектът дълги години се спъваше в бюрократичната машина на Столична община и не успя да се реализира като публично-частен, каквато беше първоначалната идея. От 2012 г. той е част от Интегрирания план за градско развитие на София и има право на европейско финансиране по програма "Региони в растеж". За новата сграда на театър "Сфумато" има готови идеен и технически проекти и разчети за

евентуалната й цена - 12 млн. лв. На пътят й през 2018 г. обаче застава недоверието на жителите на кв. "Оборище".

Второ обществено обсъждане на проекта за "Преустройство и реконструкция на театрална работилница "Сфумато" се състоя в сряда при голям интерес и висок градус на дискусията. Участниците се разделиха на два лагера - такива, които приветстват изграждането на нова сграда и облагородяване на прилежащия терен в парка "Заимов", и такива, за които проектът е грандомански и фатален за част от зеленината в района.

Съдбата на двайсетина дървета, които попадат в строителното петно на новата сграда, застана в основата на критиките срещу театъра. Част от тях ще бъдат премахнати: според проектантите става въпрос за дървета в лошо състояние, "самонастанили се" джанки и такива, които ще бъдат преместени на ново място. Предвидено е и компенсаторно озеленяване, зелен покрив и облагородяване на парка. Това не успокои местните жители - част от тях внесоха подписка срещу проекта - заради планираната сеч и заради мащабите на новата сграда. Съмненията, че ще се секат здрави дървета, са и причината техническият проект повече от година да отлежава в

Комисията по околна среда в Столична община.

Новият дом на "Сфумато"

Проектът, изготвен след конкурс от арх. Миряна Йорданова и екип, предвижда нова сграда да замени сега съществуващата постройка, строена през 30-те години на миналия век. Първоначалното й предназначение е било минерална баня, след което Столична община я оставя да пустее години наред. В периода 2001-2004 бившата баня е преустроена за нуждите на театър "Сфумато" с помощта на спонсори, Министерство на финансите и Министерство на културата. Към днешна дата обаче сградата е "амортизирана и крайно недостатъчна за развитието на театъра", посочват проектантите. Новата сграда ще е около с 6000 кв. м. разгъната застроена площ, на три етажа, с озеленяване на покрива и 40% озеленяване на площта на терена, който е около 4600 кв. м.

Театърът ще има два входа - откъм ул. "Силистра" и откъм бул. "Янко Сакъзов", като през фоайето ще се преминава свободно. Това ще направи достъпни предвидените в проекта галерия, център за театрално изкуство и детски кът. Ще има мултифункционална сцена с 220 места, 2 репетиционни, работилница за декори и костюми, складове, подземен паркинг с 30 места за нуждите на театъра, ресторант, 11 гримьорни със спални, командна зала и др.

В строителното петно попадат 21 дървета - джанки, бъз, черница, явор, ясен и др. Според проектантския екип 10 от тях са в лошо състояние или загинали, 2 шестила и 4 лъжекипариси ще бъдат преместени, а за две джанки и един планински ясен има искане за отстраняване.

Дискусията

"Роден съм в този квартал, тези дървета ги помня, когато ги садихме, те са на моите години", коментира Михаил Висонов по време на второто обществено обсъждане. Той попита проектантите дали предвиждат хотелска част и дали тя ще се отдава на хора, които не са свързани с постановките. Друг гражданин - Петър Добчев, изрази притеснения заради близостта на новата сграда с театър "София". "Отчетено ли е, че може да се получи почти съединяване на двете сгради и съответно паркът да не прилича на парк, а на група от сгради", попита той. Трети се интересуваше от цената и откъде ще се намерят пари, а четвърти - къде ще се паркира.

"Тази мълва за хотел се носи, откакто говорим за този проект. Това са гримьорни", започна с отговорите проф. Иван Добчев, един от създателите на "Сфумато" и част от проектантския екип в частта "Сценография". "В целия модерен свят, били сме на фестивали със спектакли на "Сфумато", гримьорните на театрите, които приемат трупи, са пригодени актьорите там и да преспиват, да почиват. Това е важно, защото това са пари за хотели. По-евтино е и е по-удобно", обясни той. На коментари от публиката, че в постановките на "Сфумато" обикновено играят по 4-5 човека, Маргарита Младенова, другият съосновател на работилницата, отговори: "Раборим със 180 актьори на сезон, имаме по 24-25 представления месечно, а имаме две мухлясали гримьорни". Тя предложи лично да ги покаже на заинтересованите. Ще се строи нова сграда, по-голяма, с по-голяма сцена и ще се поставят по-големи постановки, обясниха авторите. Парите, обясни Младенова - между 10 и 12 милиона, ще дойдат по линия на европейско финансиране. "Проектът е съставен преди 10 години, имаше готовност от бизнеса да го финансира, но поради мудност и бавене и подозрения, абсолютно неоснователни, това не се случи", каза още тя.

Ръководителят на проектантския екип арх. Миряна Йорданова обясни за паркирането така: "Централна градска част ще се развива като зона за пешеходци, не за автомобили. Дестинацията е в близост до трамваи, автобуси, метро, в близост има общински паркинг".

А на критиките за мащабите на новата сграда проф. Добчев отговори: "Сигурно малко хора знаят, че Сатиричният театър е било котелно помещение, парното на квартала. То е преустроено, не е строено за театър и съответно има страшно много дефекти. Театър "Българска армия" е бивше кино, хубаво кино с хубави балкони, но сцената е адски плитка, декорите се внасят и изнасят през салона. Такива пристроени, пригодени са почти всички театри. Ние искаме да направим една сцена, каквато няма в България, която е европейска, на световно ниво. Всеки, който дойде от чужбина и играе тук - да не се срамуваме. От 60-те години, когато е строен театър "София", не е строено нищо за театър. Построиха се страшно много молове, какви ли не щуротии, арени, но театър не се строи, крайно време е да се преборим и да построим един. Затова имаме възможност, имаме подкрепа на европейските фондове".

На висок тон

Въпреки възможността всеки да се изкаже и да получи изчерпателен отговор, дискусията не мина съвсем гладко и имаше подвиквания и остри коментари. "Актьорите се оплакват от ниски заплати, че парите не им стигат. Това не е ли пир по време на чума - да се правят грандиозни, сталински проекти", провикна се човек от публиката, представил се като Папукчиев. "Това, което тука ще се прави и в Китай не са го направили", заяви той. Друга дама обяви, че проектът е "кражба на обществени пари и територия".

"Живея на съседния ъгъл, познавам сградата още откакто беше баня. След това я познавам като един кимизарник, пълен с наркомани. След това видяхме какви усилия се положиха за това, което е. Аз и моето семейство подкрепяме напълно този проект. Това е една прекрасна инициатива, откъдето можете, вземете пари!", защити проекта Валентина Генева. Подкрепа изразиха още много хора от квартала и от съседни културни институции като Музикалната академия например.

След обсъждането предстои да се подготвят протоколи и да се съберат коментари от всички заинтересовани страни. След това топката е в полето на общината: тя трябва да реши дали ще даде зелена светлина на проекта в този вид или ще настоява за промяна.

Театър "Сфумато"

Театрална работилница "Сфумато" е основана през 1989 г. от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев като алтернатива на традиционните софийски театри. Набляга на т.нар. програми (няколкогодишен анализ на творчеството на определен автор) вместо на репертоар - отделни пиеси от различни автори на принципа "за всекиго по нещо". Пример за сфуматовските "програми" са серията представления по Чехов, Йовков, Радичков, Достоевски, Стриндберг и др. Театралната работилница няма собствена трупа, но в спектаклите ѝ често участват едни и същи актьори.

От май 2004 г. се намира на ул. "Димитър Греков" 2 (на гърба на театър "София" и съвсем близо до Малък градски театър "Зад канала"), в реставрираната сграда на някогашната баня "Подуене". В преустройството на банята за нуждите на "Сфумато" участват както самата театрална работилница, така и Министерство на финансите, Министерство на културата и корпоративни спонсори от България и чужбина. Театърът разполага с голяма зала с 120 места и с камерна зала с 40 места.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m_todorov avatar :-|
    m_todorov
    • - 2
    • + 3

    По-разумно ми се вижда да се бутне старата сграда, да се освободи и без това малкия парк от безбройните заведения (да останат 2) и от тенис корта на ония мушмули, които са отсекли дървета да не им хвърлят сянка. И на това място дървета и тревичка. Дето се вика място за пикник за хората да има. СФУМАТО могат да се преместят в новата си сграда някъде другаде.

    Нередност?
  • 2
    vis avatar :-|
    вис
    • - 2
    • + 1

    Мисля, че проектът на Сфумато е изключително смислен, ценен и важен и се учудвам, че въобще подлежи на толкова спънки. Също се учудвам, че авторът на текста не се е запознал с достъпната във ФБ страницата на Сфумато информация, която копирам и която съвсем детайлно отговаря на всички критики и възражения.

    Публикуваме подробното опровержение от главния архитект на проекта Миряна Йорданова на постъпилите в Столична община - район Оборище възражения срещу проект "Пристройката".

    1. Не сме съгласни с обема на предвидените реконструкция и ново строителство, съгласно проекта. Считаме, че сградата трябва да се вписва в парковата среда, така че минимално да я засяга.

    ОТГОВОР
    ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ „ПРЕУСТРОЙСТВО И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ТЕАТЪР „СФУМАТО“, ИЗПЪЛНЕН В РЕЗУЛТАТ НА ОТКРИТА ПРОЦЕДУРА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА С ПРЕДМЕТ: „Изготвяне на инвестиционни проекти във фаза „технически проекти” в рамките на проект BG161РО001/5-01/2008/063 „Укрепване капацитета на Министерство на културата – конкретен бенефициент по ОПРР”, финансиран по Оперативна програма „ Регионално развитие 2007 - 2013“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие по три обособени позиции: ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 2: Изготвяне на проект във фаза „технически проект” за обект: „Рреконструкция и пристрояване на Театър «СФУМАТО», УПИ III, кв. 582, м. «ГГЦ-ЗОНА Г-13 – ЮГ» от плана на гр. София, р-н «Оборище» ”, разработен в съответствие с издадена ВИЗА за проектиране, съгл. Чл.140, (3) от ЗУТ
    Възложител: Министерство на културата
    Площ на имота: 4615 м2
    Показатели Етажност (височина в м) Пзастр. в % Кинт Позел. в % Начин на застрояване
    По виза и ОУП; По проект ; По виза и ОУП ≤17,00 м ≤20,00 м ≤60 ≤3,00 ≥30 свободно
    По проект 9,50, 14,00/17,00 м 51,22 1,47 ≥30 свободно
    Фигура 1 Сравнителна таблица за показателите Височина - кота корниз, Застроена площ, Процент озеленяване и Коефициент на интензивност по ОУП и Виза за проектиране и в представения проект
    Изводи: Предвидената реконструкция и пристрояване са в обем, пространствени рамки и градоустройствен „натиск“/интензивност на застрояване под допустимите за зоната с цел МАКСИМАЛНО ВПИСВАНЕ В СРЕДАТА. Особено ВАЖЕН е ПОКАЗАТЕЛЯТ ИНТЕНЗИВНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ - КИНТ, който е 2 пъти по-нисък от определения за тази част на София – вместо повече от 12000 м2 разгъната застроена площ, проектът се осъществява в двойно по-малко разгъната застроена площ. Отстоянието от съществуващите жилищни сгради по ул. „Силистра“ е 35 метра при норма по виза мин. 17 метра, т.е. двойно по-голямо.
    При норма мин 30% озеленяване, проектът осигурява над 30% озеленяване. Извън този процент е алейната мрежа и декоративните елементи, както и озеленена покривна тераса на съществуващата сграда с цел максимално озеленяване на ОКОЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ТЕАТЪРА, намиращ се в урегулиран поземлен имот с предназначение за ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ и конкретно ЗА ТЕАТЪР. Нека се има предвид, че това не е терен за озеленяване, а „за обществено обслужване“ и с конкретно предназначение – за театър“.
    Сградата на театъра е отдръпната на 5 м от регулационната линия по ул. „Силистра“, т.е. от съществуващия тротоар с идеята да бъде запазено максимално уличното озеленяване, а на мястото на загиналите дървета да бъдат засадени отново нови от същия вид.
    Проектът в частта си „Ландшафтна архитектура“ предлага привлекателно парково офомление.

    2. Предвидените в проекта – пристройка, ресторант, помещения за настаняване на артисти, складове, работилници за декори и др., считаме за несвойствени за сграда на театър. Предвиждането на още ресторанти не е приемливо. В близост вече има ресторанти и не сме съгласни, част от парка да се превръща в зона, наситена с увеселения и шум. Настояваме големи складове и работилници да не се допускат в паркова среда.

    ОТГОВОР

    2.1. Не се предвиждат помещения за „настаняване“ на артисти. Проектът е разработен, съгласно НАРЕДБА № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата (ДВ., бр. 5 от 2016 г., попр. бр. 13 от 2016 г.), в чл. 195, ал. 1, на която се определят „свойствените“ за театъра помещения, а именно: „Помещенията и пространствата за обслужване на зрители/посетители в сградите със зали за зрители и/или посетители са, както следва: 1. входове и изходи, фоайета, коридори и стълбища; 2. гардероби и тоалетни; 3. места за бързо хранене и консумация на напитки; 4. администрация; 5. складови помещения“. Съгласно противопожарните норми и нормите за сигурност, съгласно които параметрите на пътищата за противопожарни цели и сигурност са стриктно определени;

    2.2. Работилницата за декори се намира в съществуващата сграда с квадратура 28 м2. Тази квадратура недвусмислено показва, че т.н. „работилница“ би служила само за леки поправки, корекции на декори. Апропо, ако се влезе и днес през деня в сградата на театъра, ще ви посрещнат със строга заповед – „Тишина! Текат репетиции!!!“. В никакъв случай не може да се очаква, че театралната сграда ще бъде източник на шум!

    2.3. Не се предвиждат в проекта „още ресторанти“. Проектът предвижда реконструкция на южната фасада, така че тя да бъде изчистена, достойна за съвременен театър. Съществуващите пространства за консумация и напитки (в момента се ползва от „Скара бар“) се предвижда да бъдат зареждани от подземното ниво и в околното пространство да не паркират коли за доставка;
    2.4. Театърът ще разполага с 11 гримьорни, разположени на 3 нива в непосредствена близост до сцената. В голяма част от постановките участват повече от 20 артисти, гостуващи режисьори, постановчици и т.н.

    Изводи: Реконструкцията и пристрояването на театър „Сфумато“ не само че няма да се превърне в зона, „наситена с увеселения и шум“, а ще бъде ново културно пространство за непосредствено живеещите, за квартала и столицата в озеленена паркова среда в рамките на терена, отреден за театър в непосредствено съседство и връзка с парк „Оборище“ – една истинска симбиоза и преливане със съседните паркови пространства, наситени с артефакти и театралните пространства на театър „София“, „Малък градски театър зад канала“, кукления театър, Свободна сцена, Музикалния театър.

    Категорично не сме съгласни с премахването на съществуващи дървета

    ОТГОВОР
    В отговор се обръщаме отново към резултатите на Експертната оценка на дървесната растителност на терена на театъра УПИ III, кв. 582, м. «ГГЦ-ЗОНА Г-13 – ЮГ» от плана на гр. София, р-н «Оборище» с режим на застрояване – за Обществено обслужване, конкретно предназначение – „За театър“.
    От описаните общо 21 дървета в строителното петно:
    2 броя са в „средно състояние“, а именно, 1 бр. самонастанен черен бъз и 1 бр. бяла черница,
    10 броя са в „лошо състояние или загинали“ – това са 6 бр. източна туя, 1 бр. черен бъз, 1 бр. киселица, 1 бр.планински ясен и 1 бр.сребрист явор.

    Изводи:
    С проекта се засягат в рамките на строителното петно общо – 6/7(?) бр. дървета в „добро или средно състояние“, както следва:
    - 2 бр. шестил, за които се препоръчва „преместване“;
    - 4 бр. лъжекипариси, за които също се препоръчва „преместване“;
    - 2 бр. джанки (с препоръка за отстраняване);
    - 1 бр. планински ясен (?) (който е описан като искане до Общината за отстраняване).
    Планът за озеленяване не само компенсира броя дървета, но дава възможност да бъде създадено едно въздействащо парково пространство на терена на театъра. Проектът предлага и покривно озеленяване, с което се постига естествено вписване в околната среда и намаляване на вредни емисии във въздуха.

    Екип с рък. д-р арх. М. Йорданова

    16.10.2018

    Нередност?
  • 3
    kop1474129858506309 avatar :-|
    Vesselin Minchev
    • + 2

    Това тесногръдо решение основателно е отречено от главният архитект. Поздравявам го! Бившата баня е най-доброто място за пето полицейско управление. Достъп от три страни за коли и много удобно за пешеходци. Несериозно е, че Театър «СФУМАТО» обогатявал „прилежащият“ му(!!!) парк Оборище. Напротив. Обогатяват се група хитреци, както тези в АРТ центъра.
    Вземането на решение преди изборите на база плебисцит е голяма грешка. Площите зад банята /бивши дворове/ сами по себе си в момента са градинки дори без поддръжка. Със заливането им с цимент за празни зали, не се прави изкуство. В района се натрупаха излишен брой театри, начело с бившото кино Левски, което освен дотации и с пари от КТБ заграбва държавен терен за обществени гаражи, значително по-необходим за данъкоплатците от район Оборище.

    Нередност?
Нов коментар