🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плевен и Ловеч имат общи проблеми и могат да търсят общи решения

Подобряване на инфраструктурата, създаване на привлекателна градска среда и задържане на хората са сред приоритетите на местните власти

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Какво е "Капитал Градове"

"Капитал Градове" е проект, който е посветен на големите икономически активни центрове в България извън София. Той включва както специални приложения, така и събития. Следващата година издания ще има за Благоевград, Бургас, Ямбол и Сливен, Варна, Шумен и Добрич, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Русе и Дунавския регион.

Срещи с местния бизнес предстоят в Стара Загора, Варна, Пловдив, Велико Търново и Благоевград. Целта на срещите е да се превърнат в платформа за диалог на бизнеса както в самите региони, така и извън тях, за да помагат за решаването на проблеми по бърз и ефективен начин.

Магдален Димитров има добра идея. Собственикът на модната компания "Димитров", която е най-големият работодател и един от най-големите инвеститори в Плевенския регион, иска да закупи сградата на едно от останалите празни училища в града. В него предприемачът възнамерява да направи "елитна английска гимназия за мода и ИТ технологии". Отделно от това компанията предвижда изграждането на нов обувен завод, както и на outlet център, който да привлича туристи, посещаващи Плевен с цел покупки.

Това е само едно от малките и големи решения, които Плевен и Ловеч търсят на основния си проблем - изтичането на хора, стана ясно по време на дискусията по време на последното за тази година събитие от поредицата "Капитал Градове", посветено на региона.

Двата града засега не работят заедно, но на дискусията стана повече от видно, че има огромна нужда и възможност да го правят.

"Ако ние всички не се хванем заедно в ръце и нямаме самочувствието на седмия по големина град от 265 български общини, никой не ни е виновен. И тук е мястото и да се кооперираме с нашите съседи, защото няма как ти да си проспериращ, когато около теб живеят бедни съседи. Плевен и Ловеч са на един хвърлей разстояние. Те имат отлични и туристически, и исторически традиции, имат какво да покажат - ние също. И ако ние си подадем ръка с най-близкия до нас областен град, нещата ще се случват по-лесно", обясни кметът на Плевен Георг Спартански.

"Като слушам, проблемите ни са много подобни", призна кметицата на Ловеч Корнелия Маринова. Според нея с въвеждането на новите регионални съвети, където ще се обсъждат бъдещите проекти, подобни партньорства ще стават много по-лесно.

Да задържиш хората

Намерението на Димитров всъщност е показателно за един от съществените проблеми в областта, идентифицирани в рамките на срещата – неадекватното на потребностите на бизнеса средно и висше образование.

Едно от решенията според Спартански е държавата. Медицинският университет в Плевен е единственото висше учебно заведение в целия Северозападен регион, но е тясно специализирано. Въпреки това с разкриването на четвърти факултет в него броят на студентите вече е над 2000, като голяма част от тях са чуждестранни, от над 40 държави, което дава нов облик на града – цените на наемите и на недвижимите имоти са се повишили, започнали са и нови инвестиционни проекти. "Ето как една целенасочена държавна инвестиция в образователната сфера дава подем в редица сектори, свързани с услугите, с търговията и т.н.", посочи кметът на Плевен.

Но държавата не винаги е отговорът. Според колежката му от Ловеч Корнелия Маринова благодарение на новите закони за предучилищното и училищното образование и за професионалното обучение общините имат повече и различни инструменти за промяна, които биха могли да удовлетворят пазара на труда в много по-голяма степен и които все още не се използват достатъчно от местните власти. Използвайки тези възможности, в Ловеч е бил намален приемът в профилираните, езиковата и природоматематическата гимназии за сметка на професионалните училища. "Беше сложно, но го направихме", каза Маринова.

Какво има и какво няма

Един от предизвикалите най-голяма дискусия въпроси беше именно за това как се задържат и привличат млади хора. Плевен има предимството да има непрекъснат поток от такива заради университета. "Проблемът за мен е, че ние нямаме послание към младите си хора. Искаме да дойдат такива, но те, за да дойдат, трябва да знаят, че за тях тук е хубаво и има бъдеще", обобщи Георги Кривошийски, мениджър "Продажби" в местния производител на оцет "Веда".

Магдален Димитров изброи нагледно всички етапи, през които минава, за да привлече хора в предприятието си. Първо - качествена работна среда. После - добра градска среда. И накрая - добри заведения за учене на децата им. "Аз мога да се погрижа за част от това", призна той. Друга част обаче трябва да бъде дело на всички живеещи в даден град и на управата му.

Тук Стела Христонева от "Виваком" показа, че в двата града се случват и важни стъпки към модернизация и превръщането им в т.нар. умни градове. И двата града внедряват интелигентни платформи за видеонаблюдение, които впоследствие ще могат да бъдат награждани и с други услуги. "С видеонаблюдението, което стартира, с над 30% ще спадне престъпността. Това е доказано в другите градове, където сме го направили", посочи Христонева.

На следващ етап към платформите ще могат да бъдат добавяни и функционалности, насочени към подобряване на здравето на хората – например метеостанция, която да измерва качеството на въздуха, температурата, запрашеността. Друга възможност е надграждането със система за улесняване на паркирането в градовете.

Да доведеш инвеститорите

Свързването на Ловеч и Плевен трябва да започне от подобряването на инфраструктурата и връзките между двата областни града, стана ясно на дискусията. Но ключов фактор за привлекателността на региона са връзките със столицата, Черно море, Дунав и южната част на страната, смятат представителите и на местната власт, и на бизнеса. Много градове и области в страната сякаш пропускат факта, че в рамките на обединения Европейски съюз конкуренцията вече не е само със съседните общини, но и с градове и региони на целия континент.

"Сякаш оставаме затворени в рамките на България и сравняваме Плевен с Южна България – дали Пловдив, дали Стара Загора, но забравяме, че сме част от ЕС и чуждите инвеститори сравняват България, не Плевен и Пловдив, а Плевен и Румъния, която е много близо, или Плевен и Сърбия, която е много близо. А условията, които се създават в съседните държави, които са на подобно ниво като България, за инвеститорите са малко по-добри", посочва Димитър Влаевски, който е адвокат в адвокатско дружество "Стоянов и Цекова". Дружеството беше консултант на най-големия чужд инвеститор напоследък в Плевен - германския Leoni. "Основното, което търси един чуждестранен инвеститор, на първо място естествено е печалбата – съответно цената на труда, и когато тя е сравнително еднаква в България, Румъния и Сърбия, на следващо място той съответно ще търси допълнителни предимства – инфраструктура, население и т.н.", допълва той.

По-привлекателна среда

Друга възможност, която и Плевен и Ловеч вече възнамеряват да ползват, е новият "Регионален фонд за градско развитие", който отпуска кредитни инструменти с изгодни условия. Сред по-големите проекти в Плевен, чието реализиране ще може да започне през следващата година, са цялостният ремонт на автогарата и реновирането на пешеходната зона в центъра на града от площад "Свобода" до Драматичния театър. По думите на управляващия директор на фонда Алис Мъгърдичян, вече е налице договорка с общината за тези два проекта, като вероятно към тях ще бъдат добавени още два. Финалното решение за кредита предстои да бъде взето от общинския съвет в града следващия месец.

"Всичко е въпрос на съвместна работа. Вие имате идеите, ние можем да ги финансираме", обобщи Мъгърдичян.

"Има различни обективни и субектични причини един град или регион да не се развива достатъчно бързо – най-популярната са финансите, но те сами по себе си не решават всички въпроси. Сред съществените фактори са още инфраструктурата, демографията и образованието."

Георг Спартански, кмет на Плевен
"Новите образователни закони дават на общините много възможности да отговорят на нуждите на бизнеса."

Корнелия Маринова, кмет на Ловеч
"Ролята на частния капитал като ивеститор трябва да бъде основна."

Магдален Димитров, собственик на модния производител "Димитров"
"Трябва да почнем да сравняваме не само Северна и Южна България, но също така България и Румъния и България и Сърбия."

Димитър Влаевски, адвокат в адвокатско дружество "Стоянов и Цекова"
"Пари има – както за бизнеса, така и за общинските идеи. Това, което трябва, е повече опит и желание."

Алис Мъгърдичян, управляващ директор на "Регионален фонд за градско развитие"
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fcap3 avatar :-|
    fcap3
    • - 1

    Лесно привличане на чужденци - това ни трябва! Украйна, Молдова, Македония - чужденци биха дошли при условие, че лесно ще получат ЕС гражданство при 2-3 години работа тук.

    Нередност?
  • 2
    miro911_112 avatar :-|
    miro911_112

    Тръгнал Ганьо да мъдри как с трици да лови маймуни...

    Нередност?
Нов коментар