🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тихият голям град

Плевен има потенциала да набира скорост и тепърва ще открие ползите от това да си партнира с Ловеч

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Област Плевен има 26 места за настаняване, 1300 легла и миналата година е посетена от 46 хил. души от които едва 8 хил. чужденци. Това твърди статистиката на НСИ. От големите градове извън Северозапада само Ямбол има по-малко.

Плевен не е голям туристически център, но няма никакво съмнение, че се продава под себестойност. Ако беше акция, сега щеше да е добър момент да се купува. По няколко причини. Първо, градът има добре развит медицински хъб - университет, болници и сега развоен център. Отделно има потенциал да развие още една върхова област - авиационната. Чуждите инвеститори го забелязват - Leoni отвори голяма инвестиция там. Има стабилни местни компании, които засега остават под радара. И най-вече - тепърва ще открие ползите от това да си партнира с друг град наблизо - Ловеч.

Повечето от тези неща зависят не толкова от пари, колкото от желанието на местната власт, сътрудничеството на централната и малко вложения на правилни места. Важно е те да се направят сега, докато Плевен има потенциала да набира скорост. Така когато магистрала "Хемус" стигне до там, ще завари център, готов за полет.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал