🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плевенската компания "Веда" инвестира над 1 млн. лв. в нова технология за биооцет

В края на 2018 компанията пусна в действие и нов цех за преработка на ябълки

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите производители на оцет в страната – плевенската компания "Веда", ще инвестира над 1.1 млн. лв. в нова технология, свързана с качеството и енергийната ефективност при производството на биологичен ябълков оцет. Половината от сумата е безвъзмедна по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони, а останалата част се финансира от дружеството.

"Проектът трябва да приключи до края на 2020 г. Изпълнението му ще доведе до по-висока производителност и по-добро качество на продуктите. Освен това технологията ще съкрати времето за производство и ще позволи поръчките да се изпълняват в срок", коментира за "Капитал" Огнян Кировски, управител на "Веда".

И нов цех

През септември миналата година фирмата, чиято производствена площадка е в Долни Дъбник, пусна в действие нов цех за преработка на ябълки. Той е разположен върху 216 кв. метра покрита площ и е с капацитет три тона на час. Към цеха има и съоръжения за приемане на ябълките. Приблизителната стойност на инвестицията е 500 хил. лева, като основната част е от собствени средства, а останалата - от кредит. С отварянето му са разкрити девет нови работни места, уточниха от компанията.

"С новия цех имаме възможност да преработваме сока от плодовете веднага след пресоването им. Това ни позволява да произведем продукт с максимално високо качество. На практика спестяваме време и средства при преработката на плодовете", обобщи Огнян Кировски.

Различни видове биопродукти

Преди три години "Веда" инвестира 1.5 млн. лв., за да модернизира и разшири своята производствена база, и бе сертифицирана за производство на биооцет. През 2016 компанията спечели награда за иновативен продукт на най-голямото специализирано изложение за храни и напитки в Азия - SIAL China в Шанхай. Биооцетът на "Веда" бе номиниран сред над 360 предложения, като до финала са достигнали само 10.

През 2018 компанията предложи девет нови биопродукта в комбинация с различни добавки – балсамов ябълков оцет, ябълков с мед, с джинджифил, от пчелен мед, от арония. "Веда" произвежда и по-екзотични комбинации като биооцет от къпина и плодов от нар.

"Интересът към биопродуктите се засилва, но все още не е толкова голям, колкото е в държавите от Западна Европа. В страната продаваме във веригите, в специализираните магазини за здравословни и биохрани, както и в традиционната търговска мрежа", уточни Огнян Кировски.

Дружеството изнася част от продукцията си зад граница - във Великобритания, Германия, Дания, Кипър, прибалтийските държави, Полша, Швеция, Русия, Румъния, Македония, Пакистан, Китай.

Плановете

"Веда" е създадена през 1994 г. и е специализирана в производството и бутилирането на оцет по съвременна технология за дълбочинна преработка на суровините. Процесите са изцяло автоматизирани, а заетите са 48.

Според данните в Търговския регистър през 2017 г. компанията отчита 4.182 млн. лв. приходи (3.604 млн. лв. за 2016 г.) и 552 хил. лв. печалба (415 хил. за 2016 г.).

"Фирмата е стабилна и запазва позиции, като не се очаква ръст за 2018. Ефектът от новите инвестиции и мощности се очаква да се прояви през тази и следващата година", обобщи Огнян Кировски. Той съобщи, че дружеството ще продължи да обогатява производствената си листа - в процес на разработка са пет нови биопродукта – оцет от касис, ягода, портокал, ориз, малини.

Потреблението пада

Големите производители на оцет в страната са около десетина. След направените през 2014 г. промени в Закона за виното и спиртните напитки от щандовете изчезнаха наименованията "оцет" за продукти, произведени от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. Множеството производители, които произвеждат по този начин, ги обозначиха като "кисел продукт" според изискванията на закона.

Според данните на Националния статистически институт годишното потребление на оцет средно на лице от домакинство е 1.6 литра през 2010, през следващите три години нараства на 1.7 литра, после отново се връща на 1.6, а през 2017 пада до 1.5 литра.

Все още няма коментари
Нов коментар