🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корнелия Маринова: Такова строителство не е имало от 1986 г.

Кметът на Ловеч пред "Капитал"

"В началото на 2019 г. ще имаме Общ устройствен план на Ловеч," казва кметът на града Корнелия Маринова
"В началото на 2019 г. ще имаме Общ устройствен план на Ловеч," казва кметът на града Корнелия Маринова
"В началото на 2019 г. ще имаме Общ устройствен план на Ловеч," казва кметът на града Корнелия Маринова    ©  Велко Ангелов
"В началото на 2019 г. ще имаме Общ устройствен план на Ловеч," казва кметът на града Корнелия Маринова    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Корнелия Маринова е първи мандат кмет на Ловеч, избрана от ГЕРБ. Преди това е била председател на общинския съвет в града и депутат в 42-ото и 43-ото Народно събрание, в което е била и зам.-председател на комисията по образование. Преди да започне участието си в политиката, Маринова е дългогодишен директор на училище "Васил Левски" в Ловеч.
"През май ще можем да финализираме ремонтите в централната градска част."

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

По какви проекти работи в момента община Ловеч, свързани с европейско финансиране?

- По инвестиционната програма, общият бюджет е близо 23 млн. лв. Отделно имаме 10 млн. лв., които са по Националната програма за енергийна ефективност, които сме усвоявали сега през тази година, отделно имаме по деинституционализацията за деца, за която стана дума, 1.3 млн. лв. Освен това не сме подписали още договора, но работим за деинституционализация за възрастни с бюджет 600 хил. лв.

Работим по проекти за деинституционализация, проекти, свързани с изграждане структура за деца с физически увреждания, подготвяме проект за деинституционализация на хора с психични увреждания.

Ние на практика променяме визията на Ловеч. Променяме централната градска част и площад "Тодор Кирков" - площадът в архитектурно-историческия резерват Вароша.

Работим и по проекти за образователна инфраструктура - 10 училища, 10 детски ясли са реновирани, Националната професионална гимназия по ветеринарна медицина и още едно основно училище.

Може да се каже, че такъв строителен размах, такава широта от 1986 г. не се е случвала. По националната програма (за саниране - бел. авт.) имаме реновирани 10 блока, подготвяме още 15, както и сградата на районното управление на полицията. Към края на мандата на практика ще имаме около 30 сгради, които ще са резултат от интервенция само през този мандат. Над 800 домове на хора ще се възползват от тази възможност.

Какъв е бюджетът на ремонта, който се извършва в централната част на града?

- Около 6 млн. лв. по оперативна програма "Региони в растеж", като има два обекта: единият е центърът в съвременната част, а другият е площад "Тодор Кирков", който е около 1 млн. лв. За срок от 7 месеца, за празника на града, който е на 11 май, ще можем да финализираме всичко по градска среда. Имаме още и социална инфраструктура и тук сме в процес на подписване на договор с изпълнител. Става въпрос за социални жилища, които изцяло ще реновираме, това е един блок, който е в изключително лошо състояние, в квартал "Гозница". Там ще направим 49 социални жилища, от които ще могат да се възползват хора, имащи съответните показатели за социално жилище.

Правим ремонт и на входната артерия на града, основен ремонт на ул. "Янтра", така че в този квартал кипи много усилена работа.

Какво планирате за 2019 г. като инвестиционна програма?

Тези 23 млн. лв. са осигурени, но за тях трябва да се внесат проекти и да се подпише договор, едва тогава могат да се усвояват средства от общините. Освен това сме в процедура за актуализация на инвестиционната програма, ще заложим допълнителни обекти в нея. В процедура сме за регистриране и набиране на нови сдружения на етажната собственост и обработка на финансов интерес по програмата за енергийна ефективност, защото през 2019 г. се очаква преразпределение на средства по оперативна програма "Региони в растеж" и ние определено ще работим за това повече жилищни сгради и домове на нашите граждани да се възползват.

Бизнесът се развива и аз се страхувам дали работната сила ще бъде достатъчна за многото инвестиционни намерения, които в последно време се оформят в Ловеч и по които се работи. И една част, които сега пътуват извън Ловеч или живеят извън Ловеч, смятам, че ще намерят реализация тук и ще се върнат.

Споменахте инвестиционни намерения. По какви проекти работите в момента?

Едното е на компанията VOSS Automotive, германска компания, който е един голям инвеститор и за мащабите на България. Преди това имаше още една германска инвестиция - отвори се цех с 200 работници на "Болан България", които се занимават с производство на домашен текстил и са партньор на ИКЕА. Освен това имаме и българско-италианска инвестиция - "АНСА Борима" (в сектора на електротехниката - бел. авт.) Имаме още една чужда инвестиция от миналата година - "Хес бургер", които инвестираха в закупуването на обект за обществено хранене, а тази година закупиха и терен, за да направят нова сграда за Drive In услуга.

Други едни инвестиционни намерения, българско-английски, са свързани с преработката на утайката в пречиствателната станция за отпадни води. Това на практика ще намали разходите по депониране на тази утайка, тя сега се депонира в Плевен, тоест ще е намален разходът и за гражданите. В процедура по преговори сме. За цялата Северозападна България в топ 10 са три предприятия от град Ловеч, а има областни центрове, които нямат предприятия в челните позиции на класацията.

В какви сфери на дейност има потенциал за привличане на инвестиции?

- Някога общината се е развивала в кожарството и машиностроенето. Машиностроенето и металургията винаги са имали и смятам, че ще продължават да имат значение за нашия град. Друг сектор е хранително-вкусовата промишленост - месокомбинатът в Ловеч е най-голямото предприятие. Имаме френска инвестиция в гъскокланица, която работи да затвори цикъла - да отглежда патици, впоследствие да затваря производството, закупиха ферма.

Планирате ли увеличение на данъци?

- На този етап политическо самоубийство е увеличаването на данъци, но аз твърдя, че община Ловеч има едни от най-ниските данъци. Въведохме данък за таксиметровите шофьори, в началото на мандата променихме данъка върху недвижимата собственост. Такса битови отпадъци е нещо, което във всички случаи трябва да върви нагоре, но очаквам аргументите на екипа си и със сигурност сериозно ще помисля, преди да взема окончателно решение за това дали да правим такова предложение до общинския съвет или не. Разбира се, това зависи от това какъв план-сметка ще се приеме и ако в този план-сметка са заложени повече разходи за чистота, които не съответстват на облозите, тогава очевидно ще вървим в тази посока. Лично моето желание е да няма промяна на местните данъци и такси за 2019 г.

Има изготвен проект за Общ устройствен план на града. На какъв етап е?

- Сега ни предстоят обществени обсъждания, изпратили сме писма до всички заинтересовани страни, след това работещият екип трябва да разгледа техните предложения и да се съобрази доколко те ще се впишат в общия устройствен план, и следва окончателната процедура. Смятам, че в сроковете, които имаме поставени - в началото на 2019 г., ние ще имаме готов Общ устройствен план на община Ловеч.

Интервюто взе Деница Ватева

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    miasanmia avatar :-P
    Балканиеро
    • - 1
    • + 1

    С две думи другарката Маринова продължава политиката по превръщане на града в уголемена версия на старчески дом :-) Социални жилища, градска среда, чист въздух, публични/общински предприятия... и две по-големи фирми за обслужващия персонал на застарялото население. :-)

    Нередност?
  • 2
    fcap123 avatar :-|
    fcap123
    • + 4

    Нищо друго освен усвояване. Ако ще говориш за Хес бургер като инвеститор, значи не е имало с какво да допълниш изречението...

    Реално не виждам някой да си е правил много усилие да привлича чужди инвеститори. С ремонт на площади не става. Ако имат само 18000 работна сила, значи работата може да се брои за отишла.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал