Арбитражното дело на EVN за 500 млн. евро срещу България ще бъде решено през юли

В края на февруари е избран и трибуналът по делото на CEZ, а по иска на Energo-pro предстои изслушване на страните

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Арбитражното дело, което австрийската EVN води срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, е пред развръзка. На 15 февруари трибуналът е приключил с изслушването на страните и приемането на доказателствата и според правилата на ICSID разполага със 120 дни да излезе с окончателно решение на спора. Това означава, че делото ще бъде решено в средата на юли и няма да бъде засегнато от подписаната през януари декларация от 22 страни - членки на ЕС, сред които и България, за прекратяване на всички арбитражни дела, заведени от инвеститори от ЕС срещу страни от ЕС. Промяната предвижда до 6 декември 2019 г. държавите да прекратят двустранните договори помежду си за защита на инвестициите и арбитражните дела.

Макар да са на по-ранен етап, арбитражните дела на CEZ и Energo-pro също продължават своя ход и може да останат незасегнати от въпросната декларация, тъй като липсва единна позиция между страните членки за приложимостта на Енергийната харта, на базата на която са заведени те. А дори тя да остане част от декларацията, ако вече има решение според правилата на ICSID, инвеститорите биха могли да търсят изпълнение на дадено арбитражно решение в трета страна, извън ЕС, като поискат от съответния местен съд да запорира имущество на осъдената от арбитражния трибунал държава.

В очакване на решението

EVN инициира арбитража срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционните спорове във Вашингтон през 2013 г. заради невъзстановени разходи при изкупуването на енергия от възобновяеми източници. Такива са мотивите и на останалите две електроразпределителни дружества, но техните искове бяха подадени съответно през 2015 г. за Energo-pro и през 2016 г. за CEZ.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника: Първата сесия на трибунала по делото на EVN е била на 31 януари 2014 г., след което има дълъг процес по представяне на доказателства, докато се стигне до официалното изслушване на страните през ноември 2016 г. По неофициална информация искът първоначално беше за 600 млн. евро, но през февруари 2017 г. EVN обяви, че е постигнала извънсъдебно споразумение с НЕК по стар спор за около 200 млн. лв., което би следвало да свие претенциите на австрийската компания до около 500 млн. евро.

През април 2018 г. България прави възражение за компетентността на ICSID, като се позовава на решението на Съда на ЕС в Люксембург по делото Achmea, според което спорове между държави членки и инвеститори от такива държави не могат да се решават от странични на правото на ЕС арбитражи, защото няма гаранция, че те ще го прилагат правилно. Именно това е и основанието за пописаните през януари 2019 г. декларации за прекратяване на арбитражните дела в ЕС.

На 21 декември 2018 г. и Европейската комисия отправя възражение към арбитражния трибунал, но въпреки това на 15 февруари 2019 г. арбитрите обявяват делото за приключено по чл. 38 от правилата на ICSID. Това означава, че процедурата по приемане на доказателства и изслушване на страните е затворена и предстои произнасянето на окончателно решение. Срокът за това е 120 дни, като по изключение може да бъде удължен с още 60 дни.

В решението, което не може да бъде обжалвано, трябва да са посочени мотиви, като всеки един от тримата арбитри може да изрази индивидуално становище. То обаче няма да бъде публично освен ако и двете страни не се съгласят да бъде оповестено.

Още два висящи спора

Ходът на другите две енергийни дела е сходен, с тази разлика, че те са много по-ранен етап. При това на Energo-pro, чийто иска е за 54 млн. евро, едва вчера - на 11 март, е било организирано изслушване на страните, след като през изминалите две години е имало няколко промени в състава на трибунала.

Що се отнася до делото на CEZ, чиито претенции също както при EVN са за около 600 млн. евро, по него тепърва е бил конституиран тричленният състав на арбитрите. Това е станало на 25 февруари и предстои да започне представянето на доказателствата и възраженията от страните. И тук основният спорен момент ще е с компетентността на съда. Ако арбитрите преценят, че искът на CEZ не е под юрисдикцията на ICSID или че за него няма правно основание, трябва да приключат делото още на първото заседание. В противен случай сагата може да продължи с години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 2

    Ех, Тикво льо, еех, Слънце наше ненагледно! Още 1 милиард лева заминаха у кереча!!

    Преди 3 години, когато загубихте арбитражното дело срещу руснаците, можехте да обжалвате - но не го сторихте. За да могат другарите от Масква безпроблемно да си приберат париците от българския народец. А сега вече не можете да обжалвате! Защото това е ICSID, а не на баба ви арбитража - като например тоя, дето отмени на батю ви Кирил 58-те милиона неустойка.

    Колко милиарда трябва да отидат по дяволите, за да се усети народецът, че #ГРОБ са вредни за България?! Колко кражби, колко глоби, колко присъди в международни съдилища и арбитражи?! Кеф ти ECHR, кеф ти ECJ, та сега и ICSID. Оставка, престъпници нагли и безпардонни! Оставка и затвор!!!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "kdo52372883":

    Само ГЕРБ ли са вредни? В парламента има 5 партии, всичките са доказано вредни. Воля под въпрос, защото само ситуационно си защитава интересите, а иначе кротува.

    Сменяй! Всичките са за бойкот. Негласуването само им помага да си въртят далаверите. Няма нищо страшно да паднат ГЕРБ, да дойде БСП, стига да сме гласували за някой трети - по съвест.

    Нередност?
Нов коментар