На финалната права за еврото

Входен билет са резултатите от проверката на шестте банки, а ползите ще са най-вече заради новия натиск за реформи

Темата на 13-тата годишна среща на бизнеса и правителството беше пътят на България към еврозоната и ефектите върху икономиката и бизнеса.
Темата на 13-тата годишна среща на бизнеса и правителството беше пътят на България към еврозоната и ефектите върху икономиката и бизнеса.
Темата на 13-тата годишна среща на бизнеса и правителството беше пътят на България към еврозоната и ефектите върху икономиката и бизнеса.    ©  Цветелина Белутова
Темата на 13-тата годишна среща на бизнеса и правителството беше пътят на България към еврозоната и ефектите върху икономиката и бизнеса.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Правителството даде ясен сигнал, че иска да доведе процеса по кандидатстване за еврозоната и банковия съюз до край.
  • Входен билет са резултатите от проверката на шестте български банки, която ще е готова през юли.
  • Ползите за България са най-вече през по-ниските разходи за бизнеса, както и по-стриктните регулации, правораздаване и надзор, които се изискват от държавите.

Ако доскоро управляващите предпочитаха да държат темата за еврото и банковия съюз полуневидима, а говоренето беше предимно през специализираните медии, то през тази седмица тя беше вдигната на нова плоскост. Правителството, този път не само в лицето на финансовия министър Владислав Горанов, но и на премиера Бойко Борисов, заяви ясно и публично, че има воля да доведе процеса до край.

"Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро."

Бойко Борисов, министър-председател

"Ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път. Защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност. И срещу пране на пари, и срещу лоши кредити", заяви Борисов по време на 13-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал". Фокусът тази година беше именно пътят на България към еврозоната и ефектите върху икономиката и бизнеса.

Ако се съди по приповдигнатия тон на участниците – шансът на страната да получи входен билет за клуба на страните, ползващи евро, не е малък. Сигналите отвън също са окуражаващи - оценката на еврокомисията към момента е, че се движим "по план". Дори традиционно антинастроените германски медии наскоро не са публикували нищо за България.

Това обаче не означава, че мачът е с предизвестен край. България е в процес на изпълнение на шестте ангажимента, които пое преди половин година пред европейските си партньори. Те включват конкретни промени в куп закони, реформа във финансовия сектор и в управлението на дружествата с държавно участие. Най-важното условие, което Стара Европа постави към България обаче, е да влезе в тясно сътрудничество с ЕЦБ (начинът за страните извън еврозоната да влязат в банковия съюз). За целта Франкфурт започна нова, своя оценка на шест български банки, които определя като системни и значими за сектора. Резултатите се очакват през юли, а от тях зависи дали страната ще може да подаде заявка и за т.нар. чакалня на еврото – валутният механизъм ERM II. А както каза Горанов - "в момента, в който успеем да включим българския лев в ERM II, нещата ще станат необратими".

"Пoлзитe oт пpиcъeдинявaнeтo нa Бългapия ĸъм евpoзoнaтa щe бъдaт гoлeми, нo нямa дa имa aвтoмaтичeн бyм нa pacтeжa. Πpaвитeлcтвoтo тpябвa дa paбoти в тaзи пocoĸa и дa дaдe cвoя пpинoc."

Даниел Грос, директор на Център за европейски политически изследвания (CEPS)
"Потенциалната фрагментираност на предстоящия европарламент означава, че България ще трябва да познава много по-добре интересите на другите и да умее да прави политически сделки. Нещо, което и сега беше факт за добрите играчи в Брюксел, но се изплъзва на София доста често".

Иван Кръстев, председател на Центъра за либерални стратегии
"Денят, в който българският лев ще придобие по-скоро нумизматична стойност, отколкото на паричен еквивалент, той ще бъде разменен срещу еврото на курса, който в момента се поддържа – 1.95583."

Владислав Горанов, министър на финансите
"Присъединяването на страната към банковия съюз и еврозоната не може да бъде заместител на добрата макрополитика. Страна, която не се съобразява с това изискване, може да срещне икономически трудности и дори да катастрофира финансово, независимо дали е извън или вътре в еврозоната."

Димитър Радев, управител на БНБ

Годината на еврото

Според Валдис Домбровскис - еврокомисарят, отговарящ за единната валута, ако всичко се движи по план, решението за това дали България да бъде допусната до чакалнята на еврозоната, може да се очаква в третото тримесечие на тази година, което е в мандата на този състав на еврокомисията (вижте интервю с него тук). Важен детайл, тъй като българското правителство очевидно има политическата подкрепа на настоящите хора в Брюксел, а те са вид посредник между държавата кандидат, ЕЦБ и останалите страни в еврозоната.

След евроизборите обаче доминацията на Европейската народна партия (в чието семейство е ГЕРБ) ще приключи, съставът на комисията ще се смени, вероятно и настроенията в ЕС като цяло със засилването на антисистемни и националистки партии. По думите на политолога Иван Кръстев, "европейският парламент ще стане много по-фрагментиран и двете големи партии в него - социалистите и ЕНП, ще изгубят мнозинството си". Което пък означава, че "България ще трябва да познава много по-добре интересите на другите играчи и да умее да прави политически сделки". Талант, който, съдейки по досегашния опит, като цяло липсва.

Не трябва да се подценява и евентуален риск от обръщане на общественото мнение – заиграването със страховете от инфлация при смяната на лева с евро е потенциална тема за употреба във вътрешнополитическия дебат, а тази година предстоят освен европейските и местни избори. "Няма логика да се очаква съществена промяна на ценовите равнища при присъединяването на България към еврозоната. Такива не са наблюдавани през последните 4-5 присъединявания", заяви финансовият министър. Даниел Грос, директор на влиятелния брюкселски тинк-танк Център за европейски политически изследвания (CEPS) също посочва, че преминаването към еврото има "незначително въздействие върху потребителските цени".

Може и банкери да излязат на протест

В момента фокусът и говоренето е основно върху еврото, но според Грос много по-важното събитие за България е участието й в общия банков надзор. "Там дори няма негативи." Според икономиста тази структура дава гаранция, че в бъдеще няма да бъде допускан голям банков провал, носещ със себе си значителни разходи, включително и при хипотетичния сценарий, ако в затруднения изпадне голяма банкова група с представителство у нас. Или както образно обясни Борисов, в "клуба на еврозоната", нито централните банки, нито търговските могат да си позволят волност. "Огромни усилия се полагат, защото трябва да убедим европейските си партньори, че нещата ни са изрядни." "Може и банкери да излязат на протест", полушеговито заяви премиерът.

Институцията, която отговаря за процеса по влизане в тясно сътрудничество с ЕЦБ, е централната банка. А според управителя на БНБ Димитър Радев, работният процес изпреварва публичната дискусия по темата "и като дълбочина, и като перспектива". Според него пътят на страната към еврото "ще е позитивен контрапункт на общата несигурност, която произтича от глобалната и европейската икономическа среда". Точно обратната теза на широко разпространеното вярване, че е по-добре страната да стои настрани, предвид очакванията за настъпваща нова криза и проблемите на някои страни от еврозоната. И все пак Радев предупреди, че цялостният процес и самото присъединяване на страната първо към банковия съюз и след това към еврозоната "не може да бъде заместител на добрата макрополитика. Страна, която не се съобразява с това изискване, може да срещне икономически трудности и дори да катастрофира финансово, независимо дали е извън или вътре в еврозоната".

2022, 2023 или още по-напред

Чисто теоретично, ако левът се присъедини към ERM II през тази година, ще получи нумизматична стойност (по Горанов) най-рано на 1 януари 2023 г. Опитът на другите държави, които последно влязоха в еврозоната обаче показва, че този престой може да е и много по-дълъг – например на Латвия й отне едно десетилетие, но основно заради настъпването на световната криза. Подготовката за влизане в чакалнята и банковия съюз, а след това и за еврото обаче, вероятно ще са най-ценни за страната ни. Те са свързани с подобряване на регулациите, работата на институциите и дори правораздаването. Т.е. със създаването на по-добра среда за правене на бизнес като цяло. "Еврото не е сребърен куршум. То няма да реши всички проблеми на българската икономика, но опитът на всички държави, присъединили се към него, показва, че то е една добра основа за много по-ускорено икономическо развитие, най-малко заради повишеното доверие и присъединяването към клуба на богатите държави", обобщава Горанов.

Едно от безспорните предимства на влизането в еврозоната е премахването или намаляването на транзакционите разходи за бизнеса. В своето изследване "Пътят на България към еврото" Грос посочва, че с приемането на единната европейска валута домакинствата и бизнесът в България могат да спестяват по около 400 млн. евро годишно. Според Института за пазарна икономика пък сумата дори е малко по-голяма - около 456 млн. евро годишно.

Ниските лихви и възможността за увеличена търговия също са потенциални плюсове. Според Бернард Хенхапел, член на управителния съвет на словашката Татра банк, еврото е увеличило търговията на Словакия с около 10%. Проблемът на България в момента е структурата на износа, който все още е доминиран от суровините. В дългосрочен план обаче приемането на еврото дава възможност за увеличен износ, тъй като българската индустрия ще може по-лесно да се интегрира в европейските производствени вериги.

За България приемането на еврото има още едно важно предимство - то концептуално е най-добрият изход от сегашния режим на валутен борд, който макар и замислен като временно решение със своите недостатъци, е по-стар от самото наскоро навършило 20 години евро.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 9

    Вера, моля, ако се стремите да звучите горе-долу сериозно, никога не се подкрепяйте с цитати от Борисов (освен ако не пишете нещо иронично): ".. държавите, към които се стремим - всички те са с въведено евро."
    Борисов едва ли знае, но Косово, например, използва еврото. Ние доброволно към Косово едва ли се стремим, но както върви тия ще ни докарат дотам.

    Защо не опитате да избягате от клишетата и не разкажете с ваши думи каква смятате, че ще е ползата за вашето семейство, ако г-н Прокопиев вземе да ви плаща заплата в евро - колкото сега, разделено на 1,9583? Оставете ги Левон, Цеко, Петя и Цветелина, те са от друг свят.

    И като изсипвате безконтролно цитати, не ви ли хрумна да репликирате Горанов, че еврото има разменен курс и отслабващата евроикономика означава и отслабващо евро, а оттам и пълзящи нагоре цени?

    И тая парадигма, че ония "отгоре" ще ни дисциплинират не се ли изтърка? Членството ни в ЕС за 11 г. превъзпита ли политиците ни, бизнесмените ни, законодателството ни, правоприлагането, образованието, здравеопазването...? Защо след 11 г. още имаме Борисов, Волен, Киро Домуса, Вълка, Цацата, Дани Правото, счетоводителя Ананиев?...

    Спомняте ли си сходната шумна кампания, след която юпито Милен Велчев, "обърна" външния дълг на страната от долари в евро? А спомняте ли си резултата?
    Овътрихме се с повече от милиард Е. Българските граждани, де. За Милен не знам дали се е овътрил...

    Така че - по-кротко с изключителния ентусиазъм, моля.

    Нередност?
  • 2
    uys1511761111541407 avatar :-P
    Emil Dimov
    • - 1
    • + 4

    На финалната права за еврото?!

    До коментар [#1] от "D-r D":
    За Милен не знам дали се е овътрил... ?
    Със сигурност ....само иди до Равда и попитай къде са Велчевите хотели и ще разбереш!?

    Всичката ни работа се довежда до "край" останаха "да ударят по една четка" и виж, че ни приели в "Шменген", а след това "еврото" ще се появи като завършек на добре свършената работа?!!!

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 5

    Еврото не е панацея. В мига, когато спрат европарите, управниците ни ще почнат да вземат кредити и ще продължат далаверите. Лихвите по кредитите в евро ще си останат високи, защото сме рискова страна.
    Нашите пак се гласят да ни преджобят.

    Нередност?
  • 5
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • + 3

    "Ние и като партия, и като правителство подкрепяме този път. Защото той е дисциплина, сигурност, прозрачност. И срещу пране на пари, и срещу лоши кредити" - тотално празнословене. Цитираният по-горе път с нищо няма да подобри живота у нас. Дисциплина, сигурност и прозрачност от вън няма да дойдат. Държавно управление със слугинско съзнание и чуждопоклоннически манталитет нищо полезно за отечеството няма да направят.

    Нередност?
  • 6
    pavelski avatar :-|
    pavelski
    • - 2
    • + 5

    Категорично против въвеждане на еврото.

    Нередност?
Нов коментар