Хърватия подава молба за присъединяване към ERM II най-късно през юли

Това ще позволи на страната да стане член на механизма през 2020 г.

Reuters    ©  Reuters

Хърватия ще подаде молба за присъединяване към ERM II - "чакалнята" на еврозоната, най-късно през юли, съобщи гуверньорът на централната банка на страната Борис Вуйчич. Този ход ще позволи на страната да се присъедини към механизма през 2020 г., пише Bloomberg. Това е приблизително година по-късно от очаквания краен срок за България, която се надява на влизане в ERM II и Банковия съюз до средата на 2019 г. Румъния от своя страна се надява да се присъедини към механизма през 2024 г.

"С нива на държавен дълг, които намаляват, се надяваме на положителен отговор от Европейската комисия за нашите усилия за разрешаване на макроикономическите дисбаланси", каза Вуйчич. "След консултации с нашите партньори ще вземем решение за това кога да изпратим писмото, като най-вероятно е то да бъде изпратено през второто тримесечие на годината", добави той.

Условията

Държавите кандидатки за присъединяване към еврозоната обикновено остават част от механизма, който ограничава движението на обменните курсове спрямо еврото, в продължение на две години. Ако страните отговорят на необходимите критерии, следва приемане на еврото в края на периода. Понастоящем еврозоната се състои от 19 държави.

Хърватия е най-близо до еврозоната от всички страни в Европейския съюз, които не са част от нея, тъй като около 80% от депозитите са в евро. Страната, пoдoбнo нa Бългapия, щe тpябвa дa пpoĸapa няĸoи зaĸoнoви пpoмeни, пpeди дa мoжe дa ce пpиcъeдини ĸъм ЕRМ II. Хърватската куна вече е обвързана с еврото, така че страната не може да загуби много от гледна точка на паричния си суверенитет, смята Вуйчич. Според него Хърватия фактически отговаря на изискванията за кандидатстване за членство и само донякъде има проблем със стабилността на обменния курс.

Румъния е следващата

Румънското правителство също планира да изпрати на ЕС документите за приемане на страната в еврозоната. Румънският премиер Виорика Данчила заяви, че се надява това да се случи до 2024 г. "Приемането на еврото е мащабен проект, който трябва да бъде изцяло подготвен чрез включване на експерти, академична среда, синдикати, сдружения на работодателите, гражданското общество", коментира през януари тя.

Заместник-гуверньорът на централната банка на страната Флорин Джорджеску подкрепи идеята. Румънската централна банка обикновено е предпазлива относно приемането на европейската единна валута, подчертавайки необходимостта първо да се достигнат определени критерии. Преждевременното приемане на еврото би генерирало сериозни сътресения и влошаване на стандарта на живот, смятат от финансовата институция.

Все още няма коментари
Нов коментар