🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Телелинк" спечели търга за системата за наблюдение на въздуха в София

Другият кандидат - А1, неуспешно обжалва решението на Столична община

Първа и основна стъпка към подобряване качеството на въздуха в София е ефективното и внимателно измерване на замърсяването и информирането на гражданите относно проблема
Първа и основна стъпка към подобряване качеството на въздуха в София е ефективното и внимателно измерване на замърсяването и информирането на гражданите относно проблема
Първа и основна стъпка към подобряване качеството на въздуха в София е ефективното и внимателно измерване на замърсяването и информирането на гражданите относно проблема    ©  Надежда Чипева
Първа и основна стъпка към подобряване качеството на въздуха в София е ефективното и внимателно измерване на замърсяването и информирането на гражданите относно проблема    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София иска 22 нови станции за измерване на качеството на въздуха. Две фирми подадоха оферти в търга за станциите, стана ясно през януари - "Телелинк бизнес сървивис" и мобилният оператор А1. С решение от 14 февруари общината вече е избрала кой да ги достави, а именно първият кандидат - фирмата от групата на "Телелинк".

"А1 България" обжалва решението на общината в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но регулаторът остави жалбата без движение. От А1 уточниха за "Капитал", че са оттеглили жалбата си, тъй като са направили допълнителен анализ, който е установил, че нямало как да покрият изискванията, заради които са отстранени.

Състезание с един избраник

Търгът е за проектиране, доставка, инсталация и пускане в експлоатация на пилотна система за следене на атмосферния въздух.

След преглед на офертите на "А1 България" комисията, която ги оценява, отстранява кандидата. Причината е, че участникът не е доказал, че притежава необходимия опит, който е заложен в критериите на търга. Кандидатите трябваше да са изпълнили подобни на поръчката дейности през последните три години. Мобилният оператор е трябвало да представи проекти, изградени на базата на информационни системи и платформи с включена доставка на комуникационно оборудване, реализирани с цел опазване на околната среда.

"Капитал" е част от проекта "Европа говори", който цели да насърчи диалога между хора с различни политически възгледи от цяла Европа. За да участвате, попълнете краткия въпросник долу:

Фирмата е работила по система за наблюдение и контрол на производството във връзка със замърсяването на околна среда на "Девня цимент" и на "Вулкан цимент". Споменатите от А1 проекти обаче не са отговаряли на изискванията, поставени от Столичната общината.

По единия деклариран проект например дейностите на А1 са били само доставка на оборудване, но не и услуга по изграждане на информационна система. Освен това посочените кадри, които трябва да работят по изпълнението на търга, също не са отговаряли на критериите, твърди комисията.

От публичните документа на сайта на профила на купувача на СО обаче не става ясно какъв опит притежава "Телелинк бизнес сървисис", който да е близък до предмета на поръчката, тъй като той е приет без забележки в протоколите.

Така само едно тяхно техническо и ценово предложение е отворено. Победителите са предложили малко над 548 хил. лв. за изпълнение на поръчката при прогнозна стойност от 560 хил.лв. Те предлагат и десет месеца срок за изпълнение, но според заданието системата трябва да бъде изградена до 1 септември 2019 г., тоест може да се наложи да се справят и по-бързо от предвиденото.

Кой е победителят

"Телелинк бизнес сървисис" е собственост на "Телелинк България", холдинг, основан през 2001 г. Изпълнителен директор на дружеството е Иван Житиянов. В края на 2017 г. "Телелинк бизнес сървисис" получава 3.6 млн. лв. да осигури хардуер на Агенцията по вписванията, да го монтира и конфигурира. Впоследствие Агенцията за държавен и финансов контрол започна проверка за законосъобразността й, като повод стана сривът на Търговския регистър.

Нови станции, но само за протокола

В рамките на системата ще се поставят 22 станции за измерване на качеството на въздуха, които ще следят за най-разпространените замърсители на въздуха - прахови частици, CO, NO2, SO2, температура, влажност и налягане. Всяка станция ще изпраща информация за показателите към система, която ще бъде изградена на принципа на отворените данни и ще използва облачни технологии и машинно самообучение (Machine Learning).

Станциите обаче няма да са част от официалната информация за качеството на въздуха на Министерството на околната среда и водите, стана ясно от обсъждане по темата за въздуха при омбсудсмана миналата седмица, пише в. "Сега". Така данните на Изпълнителната агенция по околна среда ще се базират само на шестте станции в кварталите "Младост", "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и на Копитото.

Новите сензори ще бъдат поставени до метростанциите "Люлин" и "Джеймс Баучер", до последната спирка на трамвай №10 при "Западен парк", на бул. "Президент Линкълн", до читалище "Искра" в "Орландовци", до "Централна автогара", до поликлиника "Враждебна", Центъра за заразни болести, Военномедицинска академия, на ул. "Мими Балканска", НИМХ-БАН, Зимния дворец, стадион "Раковски", 29 ДКЦ в "Борово", в "Хиподрума", читалище "Св. св. Кирил и Методий" в кв. "Драгалевци", в непосредствена близост до районните администрации на районите "Надежда", "Красна поляна", "Подуяне", "Овча купел", "Искър" и "Студентски".

Средствата за проекта на Столична община са осигурени по проект "Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух (AIRTHINGS), финансиран от Програма "Балкани – Средиземно море" (2014 - 2020) на ЕС.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    oix39371817 avatar :-|
    TM

    “Станциите обаче няма да са част от официалната информация за качеството на въздуха на Министерството на околната среда и водите, стана ясно от обсъждане по темата за въздуха при омбсудсмана миналата седмица, пише в. "Сега". Така данните на Изпълнителната агенция по околна среда ще се базират само на шестте станции в кварталите "Младост", "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и на Копитото.“

    Тогава за чий ще са тези станции? Аматьорски такива, които също не се зачитат от министерството има предостатъчно и сега в проекта на airsofia, всяка станция от тях струва около 80 лв...

    Нередност?
Нов коментар