🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ценовите оферти за доставка на два бойни кораба ще са ясни на 29 май

Първо ще бъдат оценени техническите предложения на трите кандидата за проекта с максимална стойност 984 млн. лв. с ДДС

Новите корвети трябва да заменят старите руски кораби
Новите корвети трябва да заменят старите руски кораби
Новите корвети трябва да заменят старите руски кораби    ©  Велко Ангелов
Новите корвети трябва да заменят старите руски кораби    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ценовите оферти на трите компании, кандидатстващи да доставят два бойни кораба на българските Военноморски сили, ще станат ясни на 29 май. Това се разбра при отварянето на техническите предложения на германската Lurssen Werft, италианската Fincantieri и българската "МТГ - Делфин" в понеделник. Максималната стойност на проекта е 984 млн. лв. с ДДС.

Проектът

Проектът предвижда доставката на два многофункционални патрулни кораба (корвети), които да заменят трите стари съветски съда. "Целта е чрез придобиването им да се изпълнява широк спектър от задачи по гарантиране на морския суверенитет на българската държава и защита на нейните национални интереси в морските пространства", каза зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков при отварянето на офертите. Това е един от трите основни проекта на министерството за общо близо 4.5 млрд. лв. заедно с доставката на изтребители F-16, за които процедурата тече в момента, и на бронирани машини за пехотата, който още не е стартирал.

В обхвата на проекта за корветите влиза доставката на самите кораби, резервни части и инструменти, обучение на екипажите, логистична поддръжка за срок от три години и индустриално сътрудничество. "Предвиждаме корабите да бъдат придобити - първият до края на 2023 г., вторият - до края на 2024 г.", каза Величков.

Критерии

Представените оферти ще бъдат оценявани от междуведомствена работна група по четири основни показателя. Техническите параметри включват способности, индустриално сътрудничество и интегрирана логистична поддръжка, които ще бъдат разгледани първо от комисията. Според актуализирания проект на военното министерство, който беше гласуван от парламента миналата година, корабите трябва да бъдат окомплектовани с въоръжение, но без боеприпасите. Бъдещият доставчик трябва да осигури поддръжката през първите три години, след което ще се подпише дългосрочен договор, като целта е това да стане с компания в България. В тази връзка част от оценката включва т.нар. индустриално сътрудничество, според което доставчикът трябва да предложи варианти за изграждане на такива способности в страната.

Във втория етап ще се разглеждат ценовите оферти на кандидатите, а крайната класация ще бъде внесена за одобрение в Министерския съвет до 12 юни. Предвижда се плащането да се извърши за период от девет години.

Все още няма коментари
Нов коментар