F-16 на всяка цена

Реалните параметри на сделката за бъдещите ни бойни самолети засега остават в мъгла

Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов "около 2 млрд. лв. е максимумът на разумната цена". За целта обаче със сигурност ще трябва да се орязват бойни способности
Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов "около 2 млрд. лв. е максимумът на разумната цена". За целта обаче със сигурност ще трябва да се орязват бойни способности
Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов "около 2 млрд. лв. е максимумът на разумната цена". За целта обаче със сигурност ще трябва да се орязват бойни способности    ©  Reuters
Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов "около 2 млрд. лв. е максимумът на разумната цена". За целта обаче със сигурност ще трябва да се орязват бойни способности    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената едва ли ще достигне финансовия таван от 2.9 млрд. лв., но със сигурност ще е над очакваната.

През следващите 10 дни в София официално трябва да дойде един плик. В него ще е американското предложение за междудържавно споразумение за купуване на осем броя многоцелеви бойни самолета F-16 Block 70/72 и нужната за тях екипировка. Документацията за това е одобрена от Държавния департамент на САЩ на 30 май и внесена за финално гласуване в Конгреса. То трябва се случи в рамките на две седмици, стана ясно от съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, публикувано в понеделник през нощта. Какво ще пише в този плик все още не се знае.

Бъдещите изтребители на българските ВВС обаче едва ли ще струват 2.9 млрд. лв., с каквото впечатление може би сте останали през последните дни. В съобщението на американската агенция пише: "Държавният департамент взе решение за одобряване на евентуална чуждестранна военна продажба на правителството на България на самолети F-16C/D Block 70/72 с поддръжка за тях на приблизителна стойност от 1.667 млрд. долара." Това закономерно остави впечатление у повечето хора, че цената на осемте американски самолета е скочила на 2.925 млрд. лв. - с над 1 млрд. лв. над първоначално гласувания от българския парламент бюджет за проекта в размер на 1.8 млрд. лв. с ДДС. Това не е така, но крайната сметка със сигурност ще е над очакваната.

Колко ще платим

На практика стряскащото число е всъщност максималният финансов таван, до който цената на военното споразумение може да достигне. Поставянето на подобни широки рамки е стандартна практика на САЩ при продажба на оръжейни системи по линия на програмата Foreign Military Sales, като така се постига гъвкавост в зависимост от желанията и финансовите възможности на съюзническите държави.

"Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба", уточняват по този повод от американското посолство у нас. И добавят: "Нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1.6 млрд. долара, но това не е крайната цена. Действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания." "Цената за самолетите F-16, за които се водят преговори между България и САЩ, ще бъде значително по-ниска от тавана", повторно увери в четвъртък и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Какви ще бъдат "окончателните български изисквания" приблизително става ясно от официалното съобщение на нашето Министерство на отбраната, което явно е било сравнително подготвено за шокиращата сума 1.667 млрд. долара. "Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1.2 млрд. долара", обявиха от ведомството. "Около 2 млрд. лв. според мен е максимумът на разумната цена", уточни впоследствие военният министър Красимир Каракачанов, сваляйки мизата с още около 100 млн. лв.

За да разсее страховете, той даде пример със Словакия, която паралелно с нас ще купува 14 броя F-16 Block 70/72. "Конгресът беше гласувал за Словакия 2.8 млрд. долара, а словаците сключиха договор на 1.8 млрд.", коментира министърът пред БНР.

Самолети "на парче"

Дори евентуалната цена, цитирана от Каракачанов, ще бъде над гласуваната преди време от парламента, така че най-важният въпрос е какво точно правителството ще реши да ореже от параметрите на сделката, така че разминаването да не изглежда толкова драстично.

Най-вероятно първоначално изтребителите ще бъдат доставени само с леко оборудване и въоръжение, достатъчно за тренировки и изпълнение на мисиите по охрана на въздушното пространство (с какъвто аргумент по ирония на съдбата бяха отстранени конкурентните самолети Gripen). По всяка вероятност доставката на по-голямата част от бойната екипировка, особено за мисиите "въздух – земя", както и бъдещото логистично обслужване ще бъдат оставени за по-късно и евентуално обособени в отделни договори.

Само така разминаването между прогнозираната и реалната цена няма да е толкова шокиращо и може да бъде преглътнато от данъкоплатците с абстрактни "геостратегически" аргументи.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 10

    Писал съм го и другаде:

    Не съм фен нито на Грипен, нито на Ф-16. Още по-малко на руските трошки.

    Аз съм фен на това БГ да си харчи парите смислено. Щото богатите страни са станали богати именно защото са се научили да го правят.

    А истината е, че няма бяла страна с БВП под 100 милиарда долара дето да има нови западни самолети. Нито Грипен-и, нито Ф-16. Ние ще сме първата такава страна.

    Само, че с тая покупка няма да заприличаме на богатите батковци, а на пишлигарите като Пакистан и Мароко. Щото и те взимат жълти стотинки вместо заплати, но пък се бият в гърдите как имат скъпи играчки като Ф-16.

    Ето такава е и нашата работа - на гол тумбак чифте пищови (изстребители).

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 8

    В момента всяка година България губи под формата на емиграция повече хора отколкото е загубила в която и да е от войните, които е водила.

    Това за мен е истинският ни враг. И това е врагът, който трябва да победим.

    Затова всеки спестен лев трябва да бъде влаган в борба с този враг.

    Което означава да влагаме повече пари за образование, за наука, за инфраструктура.

    Трябва да вложим всичките си усилия за да спрем обезкървяването на нацията ни.

    А не да даваме милиарди за да се борим с някакъв въображаем противник.

    Нередност?
  • 3
    assenovg avatar :-|
    Georgi
    • - 1
    • + 8

    Поддръжката на руските трошки също не е евтина. Отгоре на всичко е и каца без дъно.

    Нередност?
  • 4
    zxp53317185 avatar :-|
    zxp53317185
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "Николай Николов":

    И аз съм на това мнение, но не става. Където и да го напиша ме заминусяват стабилно. Хората си искат самолетите и това е. А иначе най - изгодно и смислено е да направим като балтийските страни и да си плащаме за охрана на въздушното пространство. Хем по - евтино, хем по - сигурно.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 12

    Докато Боко се кани да плати 2 милиарда за да си осигури потъпване по рамото и "конграчулейшънс" от Тръмп Дневик пише, че строежът на магистрала Черно Море се отлага за неопределено време защото дори няма няколко милиона лева за предварително обследване на терените.

    Третия мост на Дунав също се протака защото Боко не може да намери 100-тина милиона в бюджета, а иска да ги осигури с "публично-частно партньорство".

    А в същото време 90% от жп линиите в България са деградирали до състояние в което пътуването по тях е опасно и се налага в много участъци влаковете да намаляват скоростта си до 50-60 км/час.

    50км/час през 21 век! Още през Викторианската епоха парните влакове са развивали по-висока скорост.

    За ремонт и ъпгрейд на основните жп трасета са необходими 3-4 милиарда лева.

    Но Боко ни казва, че парЕ нема.

    И в същото време е готов да даде 2-3 милиарди за 8 играчки за големи деца дето даже после няма да имаме пари да си играем с тях.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 10

    продължение от #5:

    Най-вероятно с изстребителите ще стане както с другите подобни играчки - от трите чисто нови Спартан-а дето ги купихме само един е в изправност. Другите два ръждясват на пистата щото се оказва, че нямаме пари за перидичното им обслужване.

    От 12-те чисто нови Кугър-а в изправност са само 4. Другите също са "на трупчета" защото нямаме пари за тяхната поддръжка.

    А сега Боко иска към Спартаните и Кугърите да добави още няколко скъпи играчки "на трупчета".

    А нямало пари за жп транспорт. Или за магистрала Черно Море.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 8

    [quote#3:"Georgi"]Поддръжката на руските трошки също не е евтина. Отгоре на всичко е и каца без дъно.[/quote]

    Така е.

    Но това не оправдава хвърлянето на милиарди за техника, която после няма да можем да поддържаме.

    Аз предлагам да спрем да плащаме данък "братушки".

    Както на тези на Изток, така и на тези на Запад.

    Нередност?
  • 8
    sider avatar :-|
    сидер
    • - 5
    • + 3

    А защо тази информация се изнася чак сега. Или дай да подгреем нашите хора да плюят срещу ГЕРБ и после ей така между другото ще пишем. Че самолетите ням да струват 2,9 млрд.лв. , а по малко. Че тази цена е максималната, та ако купувачът иска нещо допълнително да не се занимава конгресът на САЩ, а сделката да мине по облекчен режим

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 4

    Всеки военен разход в България под определен минимум са пари за пушечна ламарина.

    Тези пари могат да се дадат за лекари, за учители, за подпомагане на образовани семейства с между 2 и 4 деца и т.н.

    България трябва да отделя процентно към БВП колкото КНДР, за да навакса военно на най-опасните си съседи.

    Нередност?
  • 10
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 7
    • + 4

    Продължавам да считам , че тази оферта е "обир" на Бг данъкоплатците, защото офертата на "Грипен" е по-ниска и има възможност да се вземат два самолета повече!

    Нередност?
Нов коментар