Държавата създаде проблем с декларирането на повече от един краен собственик

Отговорната Агенция по вписванията го обясни със софтуер, но дава възможност за подаване на информацията до 31 май

Месеци наред агенцията не е коригира проблема. Затова сега иска и обяснителна записка към заявлението
Месеци наред агенцията не е коригира проблема. Затова сега иска и обяснителна записка към заявлението
Месеци наред агенцията не е коригира проблема. Затова сега иска и обяснителна записка към заявлението    ©  Надежда Чипева
Месеци наред агенцията не е коригира проблема. Затова сега иска и обяснителна записка към заявлението    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пореден бюрократичен абсурд изникна покрай закона срещу мръсните пари, който само преди месеци изнерви десетки хиляди компании с подаване на ненужен график за обучения в ДАНС. Сега се оказва, че най-същественото изискване на закона - компаниите да декларират реалните си крайни собственици в Търговския регистър, също създава проблем. Недомислието е във формуляра на заявлението на сайта на Агенцията по вписванията, който не дава възможност да се посочи повече от един краен собственик. А естествено, в хиляди случаи фирмите имат двама или повече собственици и това логично е трябвало да бъде предвидено. Крайният срок десетки хиляди компании да подадат информацията изтича буквално след часове - на 31 май.

От отговорната Агенция по вписвания заявиха пред "Капитал", че проблемът идва оттам, че два месеца след създаването на софтуера за подаване на заявлението през октомври м.г. е последвала нова нормативна промяна през декември, с която се предвижда възможност за деклариране на повече от един крайни собственици - дружества и физически лица. От агенцията обаче заявяват, че е създадена организация, която да преодолее този проблем, без да има негативи за заявителите. Това става през методически указания, изготвени в агенцията. Те забраняват да се постановяват откази по заявленията с няколко действителни собственици.

Казусът

Пред "Капитал" адвокати на компании заявиха: "В момента съществува абсолютна техническа невъзможност да подадем вярно заявление Б7 за действителни собственици на юридически лица, защото формулярът е непълен и дава възможност за обявяване само на едно лице като упражняващо пряк и/или непряк контрол. Формулярът не дава възможност за добавяне на допълнителна информация за други лица в графата "пряк контрол" и "непряк контрол". На наш въпрос до регистъра ни отговориха, че проблемът е известен, но няма как да се поправи в момента и до края на кампанията, както и че ще получим отказ, ако попълнената информация в електронното, респ. печатно заявление, не съответства на информацията, съдържаща се в нотариално заверената декларация за установяване на собственост."

Какво е решението?

Зададохме този въпрос на Агенцията по вписванията, откъдето отговориха подробно и понеже темата вълнува широк кръг от хора, публикуваме отговора без намеса (виж в карето долу).

Накратко, ако има повече от един действителен собственик, то тези данни се нанасят в съответните полета, а към заявлението се прилага "обяснителна записка" - свободен текст, в която се отбелязва необходимостта да се посочи повече от едно лице. Заявление, представено по този начин се счита за коректно попълнено, а на длъжностните лица по регистрацията изрично е указано, че откази на това основание не следва да се постановяват, става ясно от отговора на АВ.

Иначе подаването на декларациите за реални собственици засяга вероятно десетки хиляди фирми, неясно колко. Причината - в закона почти в последния момент бяха приети и серия нови промени, които предвиждат, че заявления за действителните собственици се подават само когато те вече не са вписани на друго основание в партидата му. Но юристи коментираха, че текстовете не са ясни и много дружества за всеки случай подават декларации. Активните компании в страната са около 350 хил.

Агенцията по вписванията: Има технически начин да се въведат данните, откази не се постановяват

"В отговор на поставения въпрос за правилното попълване на образец Б7 съгласно изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари, следва да се има предвид следното:

Във връзка с влизане в сила на ЗМИП е утвърдено заявление по образец Б7 за вписване на обстоятелства за действителни собственици с Наредба №1/2017 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел - с изм. и доп. ДВ, бр.88 от 23 октомври 2018 г. Съгласно изискванията на ЗМИП Агенция по вписванията е осигурила в срока до 31.01.2019 г. възможност за подаване на заявления относно действителните собственици, като е разработила и въвела в експлоатация софтуер, съгласно утвърдения образец Б7. Два месеца след утвърждаване на образеца на заявление Б7 е приета декларацията по чл.63, ал.4 от ЗМИП, неразделна част от Правилник за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (приет с ПМС №357 от 31.12.2018 г., обн. ДВ, бр.3 от 8 януари 2019г.). В декларация по чл.63, ал.4 от Закона за мерките срещу изпиране на пари е възможно посочване на повече от едно юридическо лице, но в полета 537 и 538 на заявление Б7, потребителите на ТРРЮЛНЦ могат да посочат подлежащите на вписване данни само за едно юридическо лице.

Тъй като в толкова кратък срок не бе възможна отново софтуерна промяна, в изградената нова функционалност са предприети следните мерки, с цел осигуряване на възможност за гражданите за коректно подаване на изискуемите по ЗМИП данни:

@@file:3912707@@

1. На 21 февруари 2019 г., с методически указания към длъжностните лица по регистрация е въведен ред за третиране на посочения казус, включително е посочен начинът как технически да се въвеждат данните от декларацията в информационната система. (Методическите указания виж вляво). Изрично е указано, че откази на това основание не следва да се постановяват.

2. Всички служители на АВ, както и контактният център към АВ, предоставят информация на потребителите, че при попълване на електронно заявление и заявяване на данни за две и повече юридически лица в поле №537 и поле №538, следва към заявлението Б7 да приложат "обяснителна записка", свободен текст, в която да се посочи, че е необходимо в съответните полета да фигурира повече от едно лице, така както е предвидено в декларацията по чл.63, ал.4 от ЗМИП.

3. Информация е публикувана и на официалната страница на Агенция по вписванията в секция "Въпроси и отговори" на адрес https://www.registryagency.bg/bg/registri/targovski-registar/vprosi-i-otgovori/ (бел.ред. Обяснението, публикувано там, гласи: "При попълване на електронно заявление и заявяване на данни за две и повече юридически лица в поле №537 и поле №538, следва към заявлението Б7 да приложите "обяснителна записка", свободен текст, в която да посочите, че е необходимо в съответните полета да фигурира повече от едно лице, така както сте декларирали и в декларацията по чл.63, ал.4 от ЗМИП. Така представеното заявление ще се счита за коректно попълнено.")
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 2

    Недомислие с формуляра, проблеми със софтуера... но глобите за неподадена декларация не са забравени и никак не са малки - за физ. лице е от 500 до 5000 лв., а ако е юрид. лице или НПО - от 1000 до 10 000 лв. Глобите се налагат всеки месец до заявяване на вписването. Затова - който е задължен по силата на ЗМИП да подаде декларация - да го направи даже и със ст,

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 2

    Съжалявам за накъсването - даже и със странната "обяснителна записка".

    Нередност?
  • 3
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин

    Бюрокрацията пак се изложи. Добре, че има начин да се заобиколи проблема. Иначе щеше да излезе така, че хората да са принудени да подават документ с невярно съдържание.

    Това е пример защо промяна на закони във връзка с театъра на сигурността е лоша идея. Винаги има бъгове и непредвидени последствия.

    Нередност?
Нов коментар