Агенцията по вписванията: проблемите в Търговския регистър вече се решават

Адквокати протестираха срещу порочната практика да се издават откази за вписване с противоречиви указания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проблемите на гражданите и бизнеса с незаконосъобразните откази за вписване на промени в Търговския регистър (ТР) няма да бъдат решени с промяна в закона, с която Агенцията по вписванията (АВ) да бъде задължена да възстановява на хората разходите по обжалването на тези откази. Още повече, че едва 5% от всички откази се обжалват, защото при процедурата по вписване в ТР най-важна е бързината и адвокатите предпочитат да подадат ново заявление, вместо да обжалват.

Това коментираха неофициално от Министерството на правосъдието за "Капитал" по повод на адвокатските протести срещу противоречивата практика на длъжностните лица по регистрацията (ДЛР). Адвокатите заявиха, че ДЛР работят на ръба на закона, масово издават откази за вписване на промени с противоречиви и често невъзможни за изпълнение указания, като целта им е да събират повече такси, от които се генерират бонусите им.

В понеделник омбудсманът Мая Манолова (която като депутат от БСП беше сред основните действащи лица при приемането на Закона за търговския регистър) се ангажира да инициира промяна в закона за преодоляване на тези порочни практики. Според нея успешна мярка в тази насока ще е, ако се предвиди Агенцията по вписванията да обезщетява вредите, които гражданите са претърпели от неправомерни откази за вписване в Търговския регистър, когато тези откази са били отменени от съда като незаконосъобразни, включително и възстановяване на съдебните такси и другите разходи, направени при оспорване на отказите.

Според експерти от министерството и агенцията, с които "Капитал" разговаря, таксите в тези случаи действително са проблем, но далеч по-същественият проблем е забавянето на процедурата. Затова повечето заявители предпочитат да не обжалват отказите, а да заведат ново заявление и да попаднат на ново ДЛР на принципа на случайния подбор. Това обаче не помага за уеднаквяване на практиката или за санкциониране на умишлено злонамерени действия, затова от министерството и АВ предлагат пакет от други мерки.

За сряда по обяд е предвидена среща на протестиращите адвокати, омбудсмана Манолова и правосъдния министър Данаил Кирилов, на която ще бъдат обсъдени кои са ефективните мерки. От Агенцията още в понеделник следобед разпространиха отворено писмо до Манолова, в което заявяват, че проблемът е идентифициран преди месеци и вече са предприети ефективни мерки, но трябва време, за да се усети ефектът. Неофициално от Агенцията и от Министерството на правосъдието изразяват учудване, че адвокатите са се обърнали към Манолова, а не към тях.

Отвореното писмо на адвокатите

В края на миналата седмица група от 64 адвокати от т. нар. Фейсбук общност на българските адвокати (ФОБА) подписаха отворено писмо до Мая Манолова, в което се казва, че "от много време длъжностните лица по регистрация (ДЛР) в Търговския регистър използват практики на ръба на закона", които оставят усещането, че се работи основно за събиране на такси и за количество изработени преписки, тъй като на тази основа се определят бонусите им. По едно и също заявление се произнасят различни ДЛР и дават противоречиви указания, при което се получава абсурдът да се дават указания на указанията и да се постановяват откази въпреки изпълнените указания, дадени от предното ДЛР.

"Регистърното производство се е превърнало в машина за произвеждане на откази от вписване на заявените фирмени промени. Безконтролно и безнаказано се издават противоречиви откази и указания, невъзможни за изпълнение. Изисква се от заявителя задължително да представи учредителен акт със заличени лични данни, а в същото време на самия сайт на ТР пише, че заявявайки личните си данни публично, се счита, че заявителите са ги предоставили доброволно", пише в писмото. Адвокатите твърдят, че при тази противоречива и непредвидима практика, те не са в състояние да изпълняват задълженията си.

"В случай на отказ трябва да обжалваме действията на длъжностните лица по регистрацията, но това обжалване отнема време, което за търговеца е финансова загуба, която не може да бъде възмездена по никакъв начин. Той трябва да плати повторно държавна такса и подаде същите документи или да подаде жалба и чака разглеждането на отказа от окръжния съд по седалището на дружеството, което може да се проточи няколко месеца, а търговският оборот налага да се направи по-бързо заявената за вписване промяна.

Дори и при отменен отказ от съда НЕ СЕ ПРИСЪЖДАТ разноски. ВАС също приема в последните си решения, че разноските, направени в тези производста, не могат да се търсят и по Закона за отговорността на държавата за вреди, т.е. те по никакъв начин не могат да бъдат възмездени за загубеното време или финансови средства.", се казва в писмото.

В него се настоява за промяна в закона, която да предвижда санкции за ДЛР, "които възпрепятстват регистърното производство умишлено, с користната цел за повече събиране на такси за Агенцията по вписванията", защото това е явна злоупотреба с правата на гражданите и представляващите ги адвокати.

В действителност когато се прави искане за вписване (за което се плаща такса) и по него е постановен отказ, който е обжалван и отменен от съда, не се дължи нова такса, защото в резултат от съдебното решение следва вписване, т.е. няма как да се иска тази такса да бъде възстановена. В същото време разноските по съдебното обжалване - съдебна такса и адвокатски хонорар, са пряка последица от незаконосъобразния акт (на Агенцията по вписванията) и подлежат на обезщетяване по реда на ЗОДОВ. Справка в решенията на административните съдилища по подобни искове показа, че практиката е категорична - Агенцията по вписванията дължи обезщетение за отменените и актове.

Мая Манолова предложи да лансира промени в закона

Омбудсманът се срещна с адвокатите в първия работен ден на седмицата и публично пое анагажимент "да изготви законодателни предложения, които да подобрят работата на Търговския регистър и Агенцията по вписванията. Целта е да има ясни правила, които да водят до обезщетяване вредите, претърпени от гражданите при неправомерни откази на длъжностните лица, включително възстановяване на вноските на граждани при незаконни откази. Ще настоява и за мерки, които да уеднаквят начините, по които действат и вписват отделните длъжностни лица."

АВ: Вече са предприети мерки в пакет

Междувременно, в понеделник следобед в инстутицията на омбудсмата се получи и отворено писмо от Агенцията по вписванията, в което се твърди, че вече са предприети пакет от мерки за уеднаквяване на практиката на ДЛР по регистрация, за да се намали броят на незаконосъобразни откази.

Като първа мярка още преди три месеца е създаден отдел "Анализ, методология и организация", чиято основна задача е да събира и анализира противоречивата практика на ДЛР, както и съдебната практика по обжалвани откази. Това, според Агенцията, е правилният подход, когато има противоречива практика, още повече на територията на цялата страна. За последните три месеца е направено много в този аспект, но ефектът ще се усети след още три-четири месеца, коментират от Министерството на правосъдието.

На второ място, създаден е и отдел за административно наказателна отговорност, чийто ангажимент е налагането на санкции, включително на длъжностни лица.

Друга важна мярка е, че от 2019 г. броят на отменените от съда откази пряко рефлектира върху годишната атестация на съответното длъжностно лице по регистрацията.

От Агенцията твърдят, че в резултат именно на тези мерки, статистиката показва спад на постановените откази - за периода февруари-май 2019 г. те са 11 873, докато за същия период през 2018 г. са постановени 12 758 или 10% постановени откази от общия брой разгледани заявления. "Важно е да се отбележи, че в посочените 10% едва около 5% се обжалват като съдът отменя около половината от обжалваните. Следва да се вземе предвид и противоречивата съдебна практика по идентични казуси. В този смисъл и за длъжностните лица по регистрация няма установен единен критерий за произнасяне по идентични заявления в лицето на съдебната практика", добавят от агенцията.

От АВ посочват, че именно срещу порочни практики още от създаването на регистъра е въведен принципът на случайно разпределение на заявленията от информационната система на ДЛР, като тази система на случайно разпределение се прилага и при заявленията след дадени указания за отстраняване на нередности. В този контекст от АВ обмислят да се въведе схема, при която системата за случаен избор на ДЛР да остане само при първоначалното внасяне на заявление, а след това – когато се връща с изпълнени указания, да отива при същия ДЛР, така че да се намалят случаите на разнопосочни указания по едно заявление. За целта обаче трябва да се надгради електронната система на ТР, което най-малкото означава осигуряване на средства, общeствена поръчка и др.

През последно време зачестиха упреците и подозренията към работата на АВ, което е резултат от миналогодишния срив на системата, данните за лошо управление, непрозрачно кадруване, включително и на върха на институцията. При избирането й от парламента м.г. новата шефка на АВ Габриела Козарева беше свързвана с икономическото лоби на ДПС и Делян Пеевски.

В понеделник на Агенцията по вписванията на два пъти й се наложи да опровергава информации за порочни практики и злонамерени намеси в регистрите. Първият път беше свързан с публикация за подозрения за манипулиране на Имотния регистър и твърдения за изчезнала информация относно сделки на главния прокурор Сотир Цацаров от преди повече от 10 години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mtb04351246 avatar :-|
    Vladislav Bonev
    • + 1

    Някакви лелки да те правят на маймуна-мечтата на всеки бизнес в Бг...

    Нередност?
Нов коментар