🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поддръжката на регистрите в Агенцията по вписванията поскъпва четворно

Вместо открит търг ведомството избира ограничена процедура с "минимум" три кандидата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поддръжката на регистрите (търговски, имотен, БУЛСТАТ и др.), за които отговаря Агенцията по вписванията (АВ), поскъпва четворно. Това става ясно от съобщение на ведомството. В момента фирмата "Лирекс Бг" отговаря за базите данни на АВ срещу 98 640 лв. без ДДС на година. Договорът с новия изпълнител ще е за 429 500 лв. без ДДС. Той ще бъде избран чрез ограничена процедура, като покани за участие ще получат "минимум" 3 компании, уточниха от агенцията за "Капитал".

Прагът за открита процедура - търг, се заобикаля само с 1000 лв. В Закона за обществените поръчки е записано, че публични и секторни възложители могат да сключват директни договори в областта на отбраната и сигурността, ако са на стойност по-малка от 860 000 лв. Прогнозната стойност на новата поръчка е 859 000 лв. без ДДС за две години.

"Заложената прогнозна стойност на поръчката е съобразена с нуждите и възможностите на Агенцията по вписванията. Няма гаранция, че откритата процедура ще приключи в рамките на 12 месеца (а настоящият договор за поддръжка на регистрите изтича на 3 май). В допълнение – при ясно определените нормативни изисквания за допустимост откритата процедура не би разширила значително кръга на потенциалните участници", се казва в отговори на АВ до "Капитал". Участниците, до които ще бъде изпратена покана трябва да имат удостоверение за сигурност от Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) и разрешение за достъп до поверителна класифицирана информация.

Едно от новите условия към кандидатите е да разполагат с 12 висококвалифицирани експерти с различни технологични компетентности вместо сегашните 4. Двама от експертите трябва да бъдат на разположение на място.

"Горчивият опит на институцията показа, че е необходима по-сериозна инвестиция както на средства, така и във висококвалифицирани експерти, които да следят в детайли процесите", кава изпълнителният директор Габриела Козарева, цитирана в прессъобщението на Агенцията по вписванията.

Горчив опит или гаф

През август миналата година Търговският регистър се срина за почти три седмици, което наруши нормалната дейност на десетки хиляди компании. Гафът доведе до оставката на тогавашния изпълнителен директор шефка Зорница Даскалова, но имаше и много упреци към обслужващата "Лирекс Бг" с управител Манол Илиев. Включително и от Агенцията по вписванията дадоха да се разбере, че фирмата носи основната вина. Тя поддържа регистъра от почти 10 години с договори за директно възлагане на стойност около 100 000 лв. годишно. Настоящият договор изтича на 3 май. Критиките, че информацията в регистъра не е била архивирана и че агенцията не разполага с адекватна техника бяха отхвърлени миналата година по време на срива, продължил 18 дни.

Тогава ръководството на агенцията намекна, че ще прекрати отношенията си с "Лирекс", което се потвърждава и от сегашното съобщение. Днес от агенцията отказаха да коментират дали ще изпратят покана и до "Лирекс" в настоящата процедура.

"С оглед на предстоящото провеждане на процедура и необходимостта от осигуряване на конфиденциалност за фирмите, които ще участват в конкурса, не можем да предоставим тази информация на този етап. След избор на обслужваща компания ще бъдат оповестени фирмите, до които е изпратена покана, имената на тези, от които са получени оферти и, разбира се – избраният изпълнител на поръчката", отговориха от агенцията на въпрос на "Капитал".