И още нещо в сметката за ток

С непазарни механизми държавата се опитва да поддържа жива ТЕЦ "Марица-изток 2"

Ако не получава помощ от държавата, централата ще трябва да затвори
Ако не получава помощ от държавата, централата ще трябва да затвори
Ако не получава помощ от държавата, централата ще трябва да затвори    ©  Надежда Чипева
Ако не получава помощ от държавата, централата ще трябва да затвори    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпадналата в тежко финансово състояние държавна ТЕЦ "Марица-изток 2" произвежда толкова скъпа електроенергия, че според Закона за енергетиката Комисията по енергийно и водно регулиране няма право да ѝ даде квота за осигуряването на ток за бита. Точно по тази причина от регулирания пазар са отрязани ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки.

Преди КЕВР да обяви ценовото си решение за периода 1 юли 2019 - 30 юни 2020 г., министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала извънредна заповед, с която задължава регулатора все пак да включи в плановете си ТЕЦ "Марица-изток 2". Това ще се отрази в сметките за ток на всички.

Формалният мотив за това е, че така се гарантира енергийната сигурност на страната. Истината е, че по този начин се прави опит за поддържане живота на централата, която иначе би трябвало да бъде затворена - загубата ѝ за миналата година е над 330 млн. лв. Решението е спорно и от гледна точка на това, че ТЕЦ-ът е избран без конкурс и плащанията към него може да се приемат за несъгласувана с ЕК държавна помощ.

Новата стара централа

По принцип министърът на енергетиката има право да налага на енергийните предприятия допълнителни задължения за обслужване на обществото, свързани с непрекъснатост на доставките на енергия. В конкретния случай Петкова казва, че е била уведомена от ЕСО за възможността НЕК да изпадне в недостиг на електроенергия, тъй като разчетите на КЕВР за новия период няма да могат да бъдат изпълнени. Като причина за последното е посочено увеличаващото се потребление на регулирания пазар. Това е парадоксално - най-малкото програмата за саниране и инвестираните по нея над 2 млрд. лв. би трябвало да намаляват, не да увеличават потреблението за бита.

Така или иначе включването на ТЕЦ "Марица-изток 2" в сметките за регулирания пазар ще струва 237 млн. лева. Цената на произвежданата от централата енергия обаче е 135.3 лв./мВт, а НЕК ще я изкупува по 98.08 лв./мВтч, за да може тарифата за бита да не се увеличава повече от предвиденото. Разликата, която кумулативно за цялата година е 65 млн. лв., ще бъде доплатена на ТЕЦ-а от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" по аналогия с американските централи.

А тъй като тези допълнителни средства няма откъде да дойдат, в такса "Задължение към обществото", която плащат всички крайни потребители (битови и бизнес), се добавя нов компонент в размер на 1.95 лв./мВтч, което е 10% от целия ѝ размер. Казано иначе, държавата ще включи в сметките за ток на всички потребители нова такса, която да осигури средства за ТЕЦ "Марица-изток 2".

Защо не някой друг?

Проблемът в цялата тази схема, от една страна, е, че правното основание за плащанията към ТЕЦ "Марица-изток 2" може да се окаже неоснователно и България да бъде глобена от ЕК. Това е така, защото за разлика от ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" държавната централа няма дългосрочен договор, заради който да ѝ се плаща преференциално. А дори да се приеме мотивът на министър Петкова, че има остър недостиг на енергия за регулирания пазар, би следвало да се проведе търг за мощности, на който да могат да се явят всички желаещи потребители, включително и такива от чужбина. И който предложи най-добра цена, да спечели.

Дори ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки има по-ниска производствена цена от ТЕЦ "Марица-изток 2" и използването му би струвало по-малко на държавата. Теоретично доставчик би могъл да бъде дори АЕЦ "Козлодуй", който може да се откаже да продава част от енергията си на борсата.

От Министерството на енергетика не отговориха на "Капитал" как ще оправдаят липсата на конкурс пред ЕК. Според министър Петкова обаче на критериите за осигуряване на необходимите количества в пълна степен отговаряла именно "ТЕЦ Марица-изток 2", която със свое становище била изразила съгласие да достави необходимата електроенергия за регулаторния период. С други думи, още един от дълготрайните проблеми на енергетиката ще бъде поддържан изкуствено.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aussie avatar :-|
    aussie

    Единствения вариант да се увеличава потреблението на ток сред населението е все повече хора да минават на отопление на ток/климатици.

    Нередност?
Нов коментар