Пристанището на Доган ще засегне биоразнообразието в Белославското езеро

Според варненската екоинспекция има вероятност проектът да наруши зоната от "Натура 2000", но въпреки това, изглежда, ще получи положителен ОВОС

Цялата зона на Варненско-Белославското езеро е част от "Натура 2000"
Цялата зона на Варненско-Белославското езеро е част от "Натура 2000"
Цялата зона на Варненско-Белославското езеро е част от "Натура 2000"    ©  Капитал
Цялата зона на Варненско-Белославското езеро е част от "Натура 2000"    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът за изграждане на ново търговско пристанище на мястото на въглищния терминал на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" има вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху Варненско-Белославското езеро, което е защитена зона от "Натура 2000". Това е записано в писмо на РИОСВ - Варна, до Данаил Папазов, който, след като прехвърли електроцентралата на Доган, стана изпълнителен директор на дъщерното ѝ дружество "Пристанище ТЕЦ Езерово".

Документът е от края на юли и представлява отговор на варненската екоинспекция за внесеното още през януари уведомление за инвестиционно предложение на ТЕЦ "Варна", което предвижда изграждането на ново пристанище за обслужване на зърнени и контейнерни товари. На практика в него се дават насоки за изготвянето на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), която ще разреши същинското строителство. Очаква се ОВОС да е готов още през есента и веднага след това да започне изграждането на проекта, за който през юни Папазов обяви, че ще са необходими 89 млн. евро. Половината от сумата трябва да дойде от неназован все още чуждестранен партньор, а останалото ще са банкови заеми (Папазов ползва финансиране от ПИБ за покупката на ТЕЦ "Варна") и собствени средства (на 1 август централата спечели годишни търгове за предоставяне на студен резерв за 27 млн. лв.).

Да му мислят птиците

Новото пристанище на Доган попада изцяло в защитената зона за опазване на дивите птици във Варненско-Белославското езеро. Тя е от международно значение за зимуващите водолюбиви птици, тъй като е основно местообитание за 7 световно застрашени вида като къдроглавия пеликан и белооката потапница. Според оценките на РИОСВ - Варна, реализацията на проекта за пристанището пряко ще засегне не само акваторията на езерото, която е основно местообитание за птиците, но и тръстиковите масиви по крайбрежието, където се извършва гнезденето.

"Има вероятност реализацията на инвестиционното предложение да доведе до намаляване популациите на птиците във Варненско-Белославското езеро чрез продължително и значително безпокойство и прогонване на видове, както и отнемане и намаляване площта на местообитанията", се казва в писмото на екоинспекцията.

Освен това в района има още няколко инвестиционни предложения, планове и проекти за изграждането на пристанища, складове, логистични центрове и др., които кумулативно биха има още по-голямо въздействие върху екологията на езерото.

Има ли решение

РИОСВ - Варна, е дала конкретни напътствия за изготвянето на ОВОС. Например при определянето на степента на въздействие трябва да се използват количествени оценки за очакваните загуби или влошаване на състоянието на местообитанията. Срещу това трябва да се предложат адекватни и контролируеми мерки за намаляване на вредите.

Въпреки очакваните негативни последици е малко вероятно проектът на почетния председател на ДПС да получи отрицателна екооценка. Практиката досега е показала, че когато става дума за Доган, институциите са изключително благосклонни - само за няколко месеца бяха издадени куп разрешения и лицензи за новото пристанище. Ключовото в случая е, че според законодателството оценката за въздействието върху биологичното разнообразие ще бъде възложена на избран от възложителя (Ахмед Доган) екип от експерти, а няма да се прави от служители на Изпълнителната агенция по околната среда. Последното е лесен начин срещу подходящото заплащане да се получат желаните резултати.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-|
    jordani
    • - 5

    Айде, еко талибаните пак яхнаха метлата.
    Кое е проблем тук: възобновяването на дейността на пристанището ? Или това, че е на Доган?
    Пристанище си е имало и преди Доган, просто не функционира от едно 10-11 години. Е, ясно, че птиците са се заселили, а сега като се възобнови дейността му - ще се изселят.
    За някого може и да е изненада, ама ако всички еколози напуснат София - след десет години ще има по-голямо био разнообразие в столицата. Ама не напускат, пущините.
    Въпроса тук е защо ниКОЙ не пита за сделката, с която Доган придоби дял от Папазов, а не за птиците и хората...

    Нередност?
  • 2
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 1

    Това нормални хора ли са които пишат тези глупости??? До сега на това пристанище са се разтоварвали въглища и не е пречило на птиците, а сега там ще се обработват контейнери и зърно и това ще засегне биоразнообразието???

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    До коментар [#1] от "jordani":

    Имаш ли изобщо платен абонамент, за да прочетеш статията? Къде видя "екоталибани"? Пише, че "Това е записано в писмо на РИОСВ - Варна, до Данаил Папазов, изпълнителен директор на Пристанище ТЕЦ Езерово"

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    До коментар [#2] от "silverman":

    89 милиона евро инвестиции не бяха ли за удължаване на кейовата стена, удълбочаване на лимана, прокарване на пътно отклонение за камионите със зърно...

    Нередност?
  • 5
    qlc1565615138618554 avatar :-|
    nikola nedkov
    • + 3

    На мангала мястото му е в затвора, тоя шибам талибан много му порасна работата, всички корумпирани политици и техните олигарски приятели трябва да се убиват! Наложително е! Българите реално вече са под 3 милиона, за това оная свиня ердоган иска референдум за отделянето на Варна и Кърджали от България! Башибозука яко действа, само народа спи сън от който като се събуди ще бъде турско! Малоумни хора са Българите, срам и позор!

    Нередност?
  • 6
    tanas2 avatar :-|
    Танас

    То Дръндар не е далеко от Гебедже може да изкОпат и канал до там да си иде с яхтата по вода до домА си. :-)

    Нередност?
  • 7
    jordani avatar :-|
    jordani


    До коментар [#] от "
    cinik
    ":

    Мда.
    Т'ва прави ли мнението ми по-меродавно?
    Екоталибани видях в списвачите.
    РИОСВ са талибани по дефиниция, ама чак пък еко, не са.

    Инак един виден парко строител е душеприказчик на премиера.
    --
    Пс Капитал имат и безплатни статии, така че не е нужен абонамент. Ама аз все пак имам, годишен - за да сте спокоен. Не от вчера.
    Бях го спрял за някакво време, понеже не искаха да ми доставят само онлайн, ами ми пълнеха кутията (физическата, пощенската) с хартия.
    Мани капитал, ами и Дейли и дневник. Бях забравил какво е с Раб.дело в тоалетната, та ги ползвах за подпалки за скарата.
    Понеже съм еко се възпротивих. Гласувах с портмонето. И те (Икономедиа) се взеха в ръце - отне им две годинки. Сега пишат за пилета и люде....





    Нередност?
Нов коментар