🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Fitch: Решението за ERM II за България се очаква към края на 2019 г.

Според агенцията страната може да използва еврото като национална валута най-рано през 2023 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България може да използва еврото като национална валута най-рано през януари 2023 г., става ясно от специален доклад "Приемане на еврото в държавите от ЦИЕ: Следващата вълна" на международната рейтингова агенция Fitch. Това е при условие, че страната изпълни ангажиментите, които пое миналата година, за членство във валутнокурсовия механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната), както и конвергентните критерии за инфлация, дълг, бюджетен дефицит и стабилни лихви, които са формалната бариера за приемане на еврото.

Освен България докладът коментира и пътя на Хърватия, която започна процеса по кандидатстване за членство в ERM II през юли тази година и агенцията залага, че държавата ще получи отговор през третото тримесечие на 2020 г. Fitch счита, че Хърватия може да приеме еврото най-рано през януари 2024 г.

Формалните стъпки

Според Fitch решението дали България ще се присъедини към чакалнята на еврозоната се очаква към края на 2019 г. Агенцията след това включва минималния период на престой в ERM II от две години, до поне края на 2021 г. "Това е минималният период, който една държава ще има, за да изпълни всички критерии за конвергентност", посочват от Fitch. "След като те са отчетени като изпълнени и Европейският съвет се съгласи за присъединяване към еврото, се фиксира курсът", продължава агенцията, като тук вече говорим за началото на 2022 г. България е вече над 20 години с фиксиран курс на лева, така че в нашия случай тази стъпка ще е формална. След това в рамките на няколко месеца след решението страната планира стъпките, които ще предприеме, за да представи еврото като национална валута. Обикновено обявяването на крайното решение за приемане на европейската валута е през юни или юли, а самото въвеждане на еврото – от януари на предстоящата година, като тук визираният срок е 2023 г.

Оценката на Fitch

Според рейтинговата агенция стабилната икономическа среда в България и Хърватия е в плюс на двете държави и би трябвало да им осигури минимален престой в чакалнята на еврозоната.

Агенцията е посочвала и в предходни доклади, че би повишила рейтинга на България, ако страната получи "да" за валутнокурсовия механизъм ERM II. Причината – Fitch отчита, че плюсовете от членство в еврозоната са повече от минусите (сред които загубата на възможност за провеждане на монетарна политика чрез промяна на стойността на националната валута, каквато България и в момента няма при фиксирания курс на лева към еврото).

Румъния също изрази интерес към еврото, но към момента не е предприела конкретни стъпки в тази посока. В допълнение от Fitch отбелязват, че текущата макроикономическа обстановка в северната съседка на България би "усложнила изпълняването на конвергентните критерии", като тук вероятно става дума за таваните на бюджетен дефицит и инфлация. Държави като Унгария, Полша и Чехия пък са твърде скептично настроени към плюсовете от членството в еврозоната и към момента няма сигнали, че ще последват пътя на България и Хърватия, се посочва в доклада на Fitch.