България може да получи отговор за еврото през първата половина на 2020 г.

Това става ясно от изказване на ръководителя на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьониг

Reuters    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската кандидатура за влизането в чакалнята за еврозоната – ERM II, изглежда, ще се отложи с още няколко месеца. Това става ясно от думите на ръководителя на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьониг пред журналисти.

"България ще бъде първата държава, която ще влезе в Банковия съюз, ако всичко мине по план, въпреки че не използва еврото (като национална валута - бел. авт.)", заяви Елке Кьониг на пресконференция в Брюксел. България заяви желанието си да се присъедини едновременно към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз миналата година, като пое конкретни ангажименти, за да си осигури позитивно решение за влизане т.нар. чакалня на еврозоната.

"Ще видим в какъв момент България е изпълнила всички ангажименти, за да даде ЕЦБ зелена светлина за присъединяването към Банковия съюз. Мисля, че сегашните очаквания са за първото-второто тримесечие на следващата година. Да видим", казва Кьониг.

Това е първият коментар на високопоставен представител на банков регулатор, който коментира темата, след като през юли станаха ясни резултатите от цялостната оценка на българската банкова система, направени от ЕЦБ. Те показаха капиталов недостиг при стрес теста в ПИБ и в Инвестбанк. Все пак трябва да се има предвид, че водещата институция в процеса е Европейската централна банка, откъдето все още няма официален отговор дали България е добре дошла да установи тясно сътрудничество с ЕЦБ (начинът страните, които не са в еврозоната, да се присъединят към банковия съюз). Водената от Кьониг институция на този етап само следи темата, доколкото с влизането в Банковия съюз и българският Фонд за преструктуриране на банки трябва да се прехвърли към европейския. Освен това след приемането на България Европейският съвет по преструктуриране ще трябва да изготви и планове за преструктуриране на системно важните банки в страната.

Преди това да се случи, БНБ и двете банки трябваше да представят на ЕЦБ как ще решат откритите проблеми.

Последният коментар по темата кога България може да получи отговор за кандидатурата си за чакалнята на еврозоната беше на финансовия министър Владислав Горанов през юни. "Надявам се влизането на България в ERM II да стане доста преди края на годината. Не виждам пречка да се случи", заяви той в Пловдив по време на икономически форум. Ръководеното от него ведомство е отчело на сайта си като изпълнени всички първоначално заявени ангажименти, поети от България.

Междувременно стана ясно, че проблеми има и в застрахователния сектор. До края на август "Лев инс" трябваше да плати дела си от няколко милиона евро по презастрахователния договор за "Зелена карта".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    Оздравяването на държавните компании условие ли е? Да.
    Оздравяват ли се? Не.
    Влошават ли се? Да.
    Източват ли се? Да.

    Каква Еврозона?

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Рано ни е за еврото, търговците ще закръгляват всички стоки нагоре, а ние ще сме потърпевшите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал