EIOPA подкрепи влизане на България в чакалнята на еврозоната и банковия съюз

Небанковият европейски регулатор все още има притеснения за застраховането и иска мониторинг за ангажиментите, поети от КФН

След позитивното становище на EIOPA последната съществена бариера по пътя на България към еврото остава ЕЦБ
След позитивното становище на EIOPA последната съществена бариера по пътя на България към еврото остава ЕЦБ
След позитивното становище на EIOPA последната съществена бариера по пътя на България към еврото остава ЕЦБ    ©  Reuters
След позитивното становище на EIOPA последната съществена бариера по пътя на България към еврото остава ЕЦБ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малкото от двете последни препятствия пред българската кандидатура за влизане във валутния механизъм ERM II и банковия съюз е преодоляно. Това става ясно от писмо на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) до Европейската комисия, с чийто текст "Капитал" разполага. В него се дава положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор, като все пак се изтъква, че остават "притеснения за степента на устойчивост на българския застрахователен сектор".

За да се отвори пътят на страната към еврото, остава да се получи одобрение от Европейската централна банка, която трябва да оцени изпълнението на последващите мерки след нейната цялостна оценка на банковия сектор. При нея беше открит капиталов недостиг при две от шестте избрани за проверка банки - Първа инвестиционна банка и Инвестбанк.

Добре, но продължаваме да следим

Позитивната оценка на EIOPA идва, въпреки че са констатирани слабости и области с конкретни рискове в небанковия сектор. Като такива са посочени адекватността на техническите резерви при задължителната застраховка "Гражданска отговорност", оценяването на активите, които не се търгуват на борси, ефективността на системите на управление и оценката на риска на инвестициите.

По тези линии от EIOPA очакват да се осигурят подходящи решения и българската Комисия за финансов надзор (КФН) е поела ангажименти да приложи допълнителни мерки, които да бъдат проследени от Брюксел. Така европейският регулатор дава своето положително становище, но препоръчва задачите пред КФН да бъдат включени в списъка с допълнителни ангажименти, които България ще поеме при влизането си в ERM II. От институцията очакват нейната роля да извършва мониторинг за навременното изпълнение на набелязаните мерки да бъде формално записана.

Точка по точка

Към писмото е прикачена и таблица с конкретните реформи и коментар за това как и доколко са изпълнени. Има и бележки в кои области EIOPA би желала да продължава да осъществява мониторинг. Такива са попълването на кадровите дупки в КФН и обезпечеността с ресурси, осъществяването на риск-базирания надзор, както и подобряване и калибриране на моделите му с натрупването на опит.

Важен акцент е и планът за надзорни действия на КФН вследствие на проверките в застрахователния и пенсионния сектор, които бяха завършени през януари 2017 г. От писмото става ясно, че макар да са минали над две години и половина оттогава, явно не всички открити слабости тогава са адресирани напълно. "В резултат КФН и EIOPA се споразумяха през август 2019 г. за план за надзорни действия с детайлни мерки по отношение на индивидуални застрахователи", се казва в документа.

Те не са посочени поименно, но се казва, че са няколко и че планът е насочен към необходимостта да се докаже устойчивостта на застрахователния пазар. Сред проблемните области личат основно отдавна идентифицирани теми като адекватността на техническите резерви, особено по "Гражданска отговорност", и оценките на презастрахователните договори. В документа никъде не е назован конкретно проблемът с неплатените задължения от страна на лидера на пазара на "Гражданска отговорност" "Лев инс" по щети в чужбина, който доведе до мониторинг над българското бюро "Зелена карта". Възможно е обаче това да е попаднало в надзорните планове.

КФН е предприела мерки, включително и инспекции на място, които са довели до коригиране на проблеми при оценяването на активите и качеството на мениджмънта. "Въпреки това все още има притеснения за дългосрочната устойчивост на застрахователния пазар. Положителната оценка на EIOPA за изпълнението на този ангажимент приема, че КФН ще предприеме обещаните ефективни и навременни мерки и това ще бъде проследено от EIOPA", пише още в писмото.

В очакване на ЕЦБ

Така след мнението на небанковия регулатор последната бариера е благословията на банковия в лицето на ЕЦБ. След нейните прегледи на качеството на активите и стрес тестове от това лято трябваше българските институции да предложат последващи действия. Този процес се движи без публичност, като по неофициална информация вече ПИБ и Инвестбанк имат готови планове как смятат да преодолеят идентифицирания капиталов недостиг. ЕЦБ ще трябва да прецени доколко те са изпълними, като може да поиска да види и някакви конкретни резултати, като за останалите по подобие на EIOPA също може да поиска мониторинг, макар за нея това да е в по-малка степен проблем - след влизане на България в банковия съюз ЕЦБ ще поеме директно надзора над трите най-големи банки в страната, като може по свое усмотрение да предприеме действия и спрямо всяка друга банка.

При положителна оценка и от Франкфурт се приема, че вратата за България към т.нар. чакалня за еврозоната ще бъде отворена. Формално страната трябва да получи подкрепа от всички страни, които вече са в ERM II (тези от еврозоната плюс Дания). Още в началото на кандидатстването си обаче България получи политическа подкрепа, при условие че изпълни набелязаните ангажименти.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 1
    • + 4

    До тук добре. Остава да получим поканата. Да не стане като с Македония.

    Нередност?
  • 2
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 11

    Точни се оказаха прогнозите че на БГ ще ѝ трябват 40 години за да мине от съветския лагер и комунизма към Запада и капитализма. Добрата новина е, че макар и обезкуражаваща в началото, тази прогноза все пак се сбъдва. За разлика от някои съседни държави (Западни Балкани) и зомби-териториите на бившите съвети (Украйна, Молдова, Кавказ и т.н.).
    Къде сме ние? Ами в долната част на групата на отличниците. Ако е рекъл Господ, ще изпреварим някои от тях, като например Чехия и Унгария. Не се смейте, потенциал и възможност имаме.
    Равносметката в демографско изражение обаче е болезнена, минус 2 млн. в жива сила. От друга страна има някаква надежда че на края на пътя на пустинята (по Мойсей) ни чака обетованата земя и опцията да си върнем поне 0,5 млн. При читав входящ поток от зомбитата на бившите съвети бихме могли да попълним текущите липси и някак си да стабилизираме държавата за следващите 20-50 години.
    Мисля че с още малко усилия ще стигнем до момента да дадем на децата си достатъчно основания да останат тук и да поемат щафетата на вече умореното ни поколение... Е, можеше да ни се разминат едни 80 години простотии, но все пак загубихме ВСВ и почти си платихме цената. Уж победителите обаче се оказаха губещи. От тази гледна точка все пак нещата са добре, живота бива и по-суров.
    ------------
    Покана от ЕЦБ ще има, Бай Х е в печеливша ситуация, а на фона на изцепките на Унгария и Полша, БГ не стои толкова зле в политическо отношение. В техническо, вярвам че ще имаме дисциплината да се стегнем. Ако и когато това стане, ще имаме основание да си мислим че мега-делавери от типа на КТБ вече няма да са възможни. И ще си имаме в джобчетата истински пари, а не бонбонки :-) Старата ми мечта да си пия кафето с евро е на път да се сбъдне :-)
    -----------
    Кураж Българи! Ще се наредим и ние до достойните европейски народи, както провидяха Ботев и Левски. А откъде тръгнахме ... Век и половина ни коства да загърбим Азия и да се върнем там, дето ни е мястото. Е, случва се. Горе главата!

    Нередност?
  • 3
    inspektora avatar :-|
    Dimitar Atanasov
    • + 4

    До коментар [#2] от "misho73":

    +++

    Нередност?
  • 5
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 1
    • + 4

    Няма ли някой нахъсан да обясни как това няма да стане, как всичко е пунта мара или поне чи тия в ЕИОПА са гербери??? Друаре, бавите се нещо.

    Нередност?
  • 6
    chichi01 avatar :-|
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 1

    До коментар [#2] от "misho73":
    Мише, благодарим ти за проникновените думи.

    Нередност?
Нов коментар