🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Магистрала "Струма" ще е "затапена" поне 2 месеца; Борис Джонсън може да не плати 30 млрд. паунда на ЕС

Приятелските отношения отстъпват пред политически различия на срещата на G-7

Полицаи от френските сили за борба с масовите безредици препречват пътя на демонстранти, протестиращи срещу срещата на лидерите от G7 в Хендай, близо до Биариц, на 25 август 2019 г.
Полицаи от френските сили за борба с масовите безредици препречват пътя на демонстранти, протестиращи срещу срещата на лидерите от G7 в Хендай, близо до Биариц, на 25 август 2019 г.
Полицаи от френските сили за борба с масовите безредици препречват пътя на демонстранти, протестиращи срещу срещата на лидерите от G7 в Хендай, близо до Биариц, на 25 август 2019 г.    ©  Reuters
Полицаи от френските сили за борба с масовите безредици препречват пътя на демонстранти, протестиращи срещу срещата на лидерите от G7 в Хендай, близо до Биариц, на 25 август 2019 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този уикенд премина основно под знака на срещата на държавите от групата G-7 - клубът на най-развитите западни икономики в света. Приятелските отношения обаче отстъпват пред политически различия, вариращи от търговския протекционизъм, през климатичните промени до Иран. Като основен препъникамък във връзките между Вашингтон и домакина Париж се очертава френското настояване за универсален данък върху дигиталните гиганти, а преди да замине за Франция, щатският президент Доналд Тръмп форсира митническата война с Китай и така притесни европейските финансови пазари.

Във вътрешнополитически план новинарският поток беше по-скоро вял, като изключим спорадична индиректна размяна на реплики между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. "Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа... Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни", каза държавният глава по време на 142-ата годишнина от шипченските боеве. По-рано министър-председателя атакува държавния глава, че началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков е напуснал заради "огромните скандали в президентската институция". Борисов впоследствие отново отвърна през Facebook, като се самопохвали за потвърждаването на положителния кредитен рейтинг на страната ни от агенция Fitch и потвърди, че спорният договор за ремонт на щурмовите ни самолети Су-25 все пак в крайна сметка ще се извърши в Беларус.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Важните събития от почивните дни в три изречения

Магистрала "Струма" ще е "затапена" 2 до 4 месеца

Придвижването по автомагистрала "Струма" ще е затруднено през следващите 2 до 4 месеца заради ремонта на обгорелия мост при 62-ри километър. Автомобилите ще преминават само по едното пътно платно, докато изпълнителят на поръчката - "ГБС - Инфраструктурно строителство", поправя останалата част от пътното съоръжение. В натоварените дни трафикът в посока София ще върви по магистралата, а в обратната – по обходния път.

Лондон може да плати само четвърт от задълженията си към ЕС

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън се готви да заплаши ЕС, че ще плати само 9 вместо 39 млрд. лири при евентуален Брекзит без сделка, съобщава агенция Reuters. Премиерът обеща да излезе от евросъюза на 31 октомври без споразумение, в случай че Брюксел не приеме главното искане на Лондон – за предпазна клауза за ирландската граница. Ако Джонсън осъществи заплахата си, това ще наложи промяна на финансирането на всички програми на ЕС без британските вноски, както и най-вероятно ще доведе до международни правни действия срещу Великобритания.

Горят сметища из страната

Сметището във Велинград също се запали в петък, като там предстои рекултивиране на депото и още не е приключила процедурата за финансиране на проекта. Това е поредният пожар на сметище в страната през последните дни - в Свищов беше обявено бедствено положение по-рано този месец, а в петък се запали и сметище до оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък. БНР цитира справка на Националния институт по метеорология и хидрология, че екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 10 области на страната, сред които София, София-град, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Перник, Благоевград и Пазарджик.

Двама молдовци избягаха от старозагорския затвор

Темата за сигурността на местата за лишаване от свобода отново е на дневен ред, след като МВР обяви, че издирва двама молдовски граждани, успели да избягат от затворническото общежитие от открит тип в Стара Загора. Те са излежавали присъди от 4 години и 8 месеца за това, че са взривявали банкомати в Казанлък и Стара Загора, и скоро трябвало да бъдат преместени в София. По всяка вероятност бегълците са счупили част от оградата и са се измъкнали оттам.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Правителството предлага 20-годишни облигации за 200 млн. лв.

На 26 август Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за 20-годишни ценни книжа в размер на 200 млн. лв. В момента ликвидността във финансовата система е голяма и гладът за вътрешен дълг е предпоставка за постигане на рекордно ниска доходност, което означава по-малко задължения за държавата при изплащането на облигациите в бъдеще.

Това е петият аукцион в рамките на малко повече от два месеца, като общият обем поет нов дълг към момента достига 700.6 млн. лв.

Италианският президент даде срок на партиите до вторник за алтернативно мнозинство

Италианският президент Серджо Матарела даде на партиите срок до вторник да сформират друго мнозинство в рамките на същия парламент, за да се избегнат предсрочни избори. Страната е в криза, след като правителството се разпадна през седмицата заради вътрешния саботаж на вицепремиера и лидер на "Лига" Матео Салвини.

Президентът започна консултации с партиите и заяви, че разпускането на парламента само 17 месеца след последните избори не е леко решение. Той не спомена конкретен нов коалиционен съюз, но се надява на сделка, включваща антисистемното Движение "Пет звезди", което управлява досега в партньорство с крайнодясната "Лига", и лявоцентристката Демократическа партия.

OUT_OF_THE_OFFICE

Изложба

28.08

"Свързани със земята. Приказки за човека и природата" е изложба, която обединява творчеството на художници от България и Германия, които се интересуват от различни аспекти на природата. В нея участие ще вземат имена като Толиа Астакхишвили, Дани Якоб, Албена Михайлова, Ани Шулце, Радостин Седевчев, Димитър Шопов и други, а куратор на изложбата е Мари Химерих.

В Гьоте-институт от 18:30 ч.

Литературна разходка

28.08

Водещата на Литературния маршрут "Непознатите класици" Катя Зографска обещава не само да разходи любителите на българската литература по интересни места из столицата, но и да разкаже малко познати факти за писателите и поетите. В рамките на два часа всички желаещи ще могат да посетят музеите на Вазов и на Яворов. Начало в Къщата-музей на Иван Вазов от 18:30 ч.

Концерт

29.08

Популярната сръбска група S.A.R.S., която прескача между стиловете ска, алтернативен рок, реге и етно, ще гостува в София по покана на "Строежа". Групата от Белград има шест албума зад гърба си, а специални гости на концерта от българска страна ще бъдат "Джанго Зе".

На стадион "Юнак" от 19 ч., билети: 25-30 лв.