Главният архитект на София поиска промени в проекта за ремонт на пл. "Ал. Невски"

Проектантът Иво Панталеев, чието дело е и обновяването на "Графа", ще трябва да предложи нови решения

Обновяването на площад "Александър Невски" ще е първото голямо изпитание за новата-стара управа на София.
Обновяването на площад "Александър Невски" ще е първото голямо изпитание за новата-стара управа на София.
Обновяването на площад "Александър Невски" ще е първото голямо изпитание за новата-стара управа на София.    ©  Георги Кожухаров
Обновяването на площад "Александър Невски" ще е първото голямо изпитание за новата-стара управа на София.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отложеният след фиаското с "Графа" проект за реконструкция на площада пред "Александър Невски" ще се преработва. Негов автор след спечелен конкурс през 2014 г. е "А.Д.А. - Архитектурно дизайнерска агенция" на Иво Панталеев, който направи и проекта за ул. "Граф Игнатиев". И очевидно, за да не изпадне отново в неловка ситуация, общината му е изпратила покана за допълнително договаряне, чиято цел е да се направят корекции в предложения вече проект. Срещата ще се проведе на 19 ноември в сградата на Направление "Архитектура и градоустройство".

Формално това става чрез допълнителна обществена поръчка, чиято стойност е 90 хил. лв. без ДДС, а срокът за изпълнение - 90 календарни дни. Мотивът за пускането ѝ е "създаването безопасна, естетична и безопасна градска среда", но на практика няма как по друг начин общината да поиска промени в проект, който вече е одобрила и приела. Което пък показва, че все пак има научени уроци от ремонта на "Графа".

Проектът, от който нищо не остана

Едно от изискванията към Пантелеев, които има главният архитект на София Здравко Здравков, е да се заложи етапност при реконструкцията на площад "Александър Невски". Причината за това е, че при "Графа" ремонтът обхвана цялата зона и това доведе до затруднения както за бизнеса, така и за пешеходците.

Поканата за промяна на проекта е отправена отново към "А.Д.А.", защото, ако се възложи на друго лице, би довело до нарушаване на авторските права, придобити по закон. Сега се изисква да бъдат осигурени същите проектанти по първоначалния договор от 2014 г. за извършването на поръчката.

Промени има и в самите настилки и елементи. Проектът на "А.Д.А." предвиждаше премахване на едрите павета по ул. "Оборище" в участъка от ул. "Раковски" до Паметника на незнайния войн и полагане на гладки плочи. Друга идея беше преместването на скулптурата "Ослепените Самуилови воини" на Любомир Далчев от градинката зад Военния клуб, както и монтиране на ярки осветителни тела тип висока мачта в площадното пространство.

Почти всичко от това обаче отпада. Главният архитект още през пролетта каза пред "Дневник", че ще се запази съществуващата настилка и ще се направи пренареждане на паветата само там, където е нужно. Още през 2017 г. Йорданка Фандъкова пък заяви, че няма да се слагат високи осветителни тела, подобни на мачти, а вместо тях ще бъдат поставени лампи, напомнящи тези от началото на XX век.

Сега Здравков изисква изготвянето на ново проектно решение за уличното осветление на пл. "Александър Невски" и Народното събрание, както и на участък от ул. "Оборище". Ще бъде преустановен автомобилният трафик пред "Ал. Невски" до ул. "Г. С. Раковски" и ще има промяна в условията за паркиране зад катедралата, Народното събрание и БАН.

Предложенията

Друга новост е, че тротоарът няма да се разширява по югозападната дъга на пл. "Народно събрание" , а местоположението на предвидените самопочистващи се тоалетни при катедралата ще се промени заради "Софийска вода", която ще изгражда водопроводи и канализационни клонове в зоната.

За градинката до Централния военен клуб също се изисква нов план, който да включва запазване на съществуващата алейна мрежа, запазване на скулптурите на Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец и премахване на предвидените по-рано пейки в тревните площи. Проектантът ще трябва да предложи и нови решения за предвидените строително-ремонтни работи в прилежащите площи на сградите на Военния клуб и Централната армейска библиотека, като вземат предвид резултатите от обследването им.

Архитект Здравков има и ред други изисквания и препоръки - иска се прецизиране на детайлите на всички тротоарни настилки, прецизиране на необходимите количества жълти павета за обновяване на пътната настилка на бул. "Цар Освободител", както и смяна на предвидените плочи за пл. "Гина Кунчева", тъй като се оказва, че не могат да се ползват.

Какво включва Зона 4, която "А.Д.А." проектира

Това е "Златна София" - не само заради златните куполи на храм-паметника "Александър Невски", но и заради жълтите павета. Тук са включени градината "Кристал", пл. "Народно събрание", бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски", пл. "Васил Левски", ул. "Московска", ул. "Г. С. Раковски", пл. "Ал. Невски", ул. "Париж", ул. "Оборище", ул. "Дунав", ул. "11 август", ул. "6 септември" и градините около храм-паметника "Ал. Невски", храм "Св. София", пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов.

За изпълнител на проекта за зоната миналата година беше избрана "ПСТ груп". Фирмата започна работа през юли 2018 г., но не изпълни дори и половината от строителните дейности, тъй като беше решено договорът на стойност 17 млн. лв. без ДДС да бъде завършван на следващ етап.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 3

    "Ремонт след ремонта" прераства в "проектиране след проектирането". Аз на работа ако си оплескам задачата, ще ме накарат да си я оправя без допълнително заплащане.

    Интересното е, че проектът е класиран на първо място при положение. че трябва да се преработва. ГЕРБ нищо не се научиха. При почти равни проценти на балотажа всяка шумна излагация ще предизвика мощни протести.

    Нередност?
Нов коментар