🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Скейт паркът до паметника на Съветската армия ще се изгражда през лятото

Министерството на културата е одобрило визата, издадена от главния архитект на София миналата година

Идейният проект на организацията Sofia Skate City е в основата на визата за проектиране, издадена от главния архитект
Идейният проект на организацията Sofia Skate City е в основата на визата за проектиране, издадена от главния архитект
Идейният проект на организацията Sofia Skate City е в основата на визата за проектиране, издадена от главния архитект    ©  Sofia Skate City
Идейният проект на организацията Sofia Skate City е в основата на визата за проектиране, издадена от главния архитект    ©  Sofia Skate City
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерството на културата е одобрило проекта за скейт парк в Княжеската градина, който предвижда изграждане на спортни площадки и съоръжения за екстремни спортове зад паметника на Съветската армия. Това съобщи за "Капитал" главният архитект Здравко Здравков, като уточни, че скоро ще бъде проведено обществено обсъждане в район "Средец", на което ще се събират коментари и препоръки по схемите.

"После проектът ще се обсъди на експертен съвет и в Столичния общински съвет и ако успеем да проведем представянето и заключителната дискусия през следващия месец и половина, проектът би могъл да се приеме в края на юли от общинските съветници", казва той. Така, ако няма обжалване, бързо ще бъдат издадени необходимите разрешения и проектът ще може да започне да се изпълнява.

Стара идея

Инициатор на идеята за скейт парк близо до паметника на Съветската армия всъщност е гражданската организация Sofia Skate City. Миналата година тя представи идеен проект, който предвижда преобразуването на занемареното езеро "Баба Яга" в зона за каране на скейтборд, BMX, кънки, лонгборд и други подобни спортове. В издадената от главния архитект виза за проектиране от септември миналата година, която е съобразена с исканията на организацията, се предвиждат намеси и в още два обекта - голямата рампа до самия паметник на Съветската армия и Street скейт площадката откъм бул. "Цар Освободител".

Мястото обаче е със статут на паметник и затова се наложи да се изчака становището на Министерството на културата.

София на скейтърите

Битката за повече пространства, които да позволяват каране на скейтборд и практикуването на други екстремни спортове, започна в началото на миналата година, когато Столичният общински съвет забрани каскадите със скейтборд върху публична собственост. Грешната интерпретация на разпоредбата доведе до конфликт между каращите, органите на реда и общината. Тогава скейтбордистите се обединиха около позицията, че не може да се очаква от тях да не карат на определени места, при положение че в столицата няма достатъчно скейт паркове.

Именно след това кметът Йорданка Фандъкова възложи на екипа на главния архитект да се търсят възможности за изграждане на повече такива. Последваха срещи с граждани, които настояват за изграждането на други площадки - в "Южен парк 2", при езерото зад паметника на Незнайния войн и парк "Север". За тях обаче още не са предприети някакви действия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kakadu avatar :-|
    Mark
    • - 2
    • + 3

    Крайно време е това да се случи и да разкарат тези досадници от НДК!

    Нередност?
  • 2
    ker1589463976660980 avatar :-|
    Sara Chakarøva

    Досадници?
    До коментар [#] от "
    Mark
    ":

    Нередност?
  • 3
    aslkflasfka avatar :-?
    aslkflasfka
    • - 1

    Не може ли направо върху паметника на окупатора да го построят?

    Нередност?
Нов коментар