🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

До част от срещите си Фандъкова пътува с електрически автомобил под наем
До част от срещите си Фандъкова пътува с електрически автомобил под наем
До част от срещите си Фандъкова пътува с електрически автомобил под наем    ©  Надежда Чипева
До част от срещите си Фандъкова пътува с електрически автомобил под наем    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Улица "Боянски водопад" е единствената връзка на кв. "Манастирски ливади" със София чрез светофарно регулирано кръстовище. Случайно или не, именно на нея живее Йорданка Фандъкова. На 1 октомври, в началото на кампанията за кметския пост, обаче няма черна лимузина, която да очаква кандидатката на ГЕРБ за четвърти мандат, за да я заведе до предизборния ѝ щаб. От подземния паркинг излиза непретенциозен сив автомобил. Зад волана му е самата Фандъкова, с която екип на "Капитал" има уговорка да прекара целия ден, за да види отблизо как протича кампанията ѝ.

Фандъкова влиза в надпреварата за четвърти мандат с увереността и спокойствието на човек, който има 10-годишен управленски опит и познава проблемите на града, възможните решения и пречки пред прилагането им. Затова и трудно можеш да я изненадаш с въпрос, на който няма отговор. Опитът обаче е както предимство, така и недостатък, защото за всяко обещание сега може да се зададе въпросът защо не е свършено досега.

За разлика от предишните кампании обаче сега Фандъкова има реална конкуренция - както в лицето на бившия вече омбудсман Мая Манолова, която си изгражда образ на социалния кандидат, който познава отблизо болките на гражданите, така и от двама млади хора с чисти, неполитически биографии и интересни идеи за града - Борислав Игнатов и Борис Бонев.

Затова и е видно усилието на екипа на Фандъкова да се еманципира от ГЕРБ и да покаже, че настоящата кметица се е обградила от "умните и красивите" и слуша внимателно идеите им за това как да се развива градът. Това си личи и от инициативи на общинската администрация като "Визия за София", и от личните номинации на Фандъкова за общински съветници, които не са партийни кадри, и от програмата ѝ за управление до 2023 г.

Виждаме го дори през програмата ѝ за деня, която са подготвили от екипа ѝ - всички събития, които предстои да посетим заедно, са с фокус върху икономиката, и то върху секторите с добавена стойност - IT, биотехнологии и др.

Неизбежно е допускането, че цялата програма, срещите, хората и т.н. може да са специално подбрани и организирани "за пред журналистите". Но въпреки всичко експериментът си заслужава най-малкото заради възможността да говорим открито за проблемите на града. А и за да усетим обстановката и настроенията в предизборния щаб.

Зад волана

Фактът, че Фандъкова кара личния си автомобил, за да стигне до предизборния си щаб в НДК, веднага буди съмнение за постановка. В интерес на истината обаче шофирането ѝ в сутрешния софийски трафик изглежда спокойно и уверено, а това изисква тренинг, който не се добива от задната седалка на служебна кола. "Аз шофирам винаги, когато не съм на работа", казва тя, обяснявайки, че в момента е в отпуск и временно изпълняващ длъжността кмет на София е заместничката ѝ Ирина Савина.

Освен това Фандъкова твърди, че понякога ползва и градския транспорт - в случая трамвай №7, който по думите ѝ е изключително удобен, ако трябва да се стигне до НДК. Оттук разговорът тръгва към иновации, дигитализация и стартъпи, които силно контрастират на задръстването по бул. "Тодор Каблешков", в което сме заклещени. Точно затова припомняме на Фандъкова, че разширението и продължаването на този булевард, вътрешноградска магистрала според Общия устройствен план на града, се залагаше още от първата ѝ година на "Московска 33", та дори и при предшественика ѝ Бойко Борисов. И 10 години по-късно реализацията на проекта още се чака. На което тя отговаря, че през всичките тези години са направени множество отчуждения, изградени са и няколко малки, но тежки части от трасето и сега вървят обществените поръчки за пробива към бул. "Черни връх".

Щабът

Предизборната кампания на Фандъкова се ръководи, поне формално, от западната част на партерния етаж на НДК, близо до вход А4. Там ГЕРБ са наели няколко помещения, в които екипът за местния вот провежда срещи, обсъжда стратегии и планира дейности.

В 9 сутринта освен няколко момичета от кметския екип на Фандъкова в щаба е и досегашният общински съветник Николай Стойнов, който е на шеста позиция в листата за вота на 27 октомври. Обстановката като цяло е бодра, има настроение и дори оживление. След малко се появяват Християн Петров, който е изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, и Владимир Данаилов, който ръководи общинската агенция за инвестиции. И двамата са кандидати за общински съветници и ще придружават Фандъкова в първите ѝ две срещи за деня. На 30 и няколко години, образовани в чужбина и с добри контакти в бизнес средите, двамата млади мъже са точно посланието, което Фандъкова иска да изпрати с новата си предизборна кампания.

Но то е в ярък контраст с обстановката, която заварихме в щаба по-късно през деня. Наред с общински съветници като Елен Герджиков, Лорита Радева, Силвия Христова и депутати като Тома Биков и Александър Ненков в сумрачното антре в НДК имаше немалко здрави мъже в тениски, които пушеха пури и хвърляха намръщени погледи. Каква е тяхната роля в кампанията не стана съвсем ясно. От екипа на Фандъкова обясниха, че всички тези кандидати за общински съветници имат самостоятелна програма и срещи с граждани, но отстрани изглеждаше като да прекарват деня си в разговори помежду си и по телефона.

Това е един от големите проблеми на управлението на Фандъкова - видимо през последните 10 години, то не е само в нейните ръце, а често зависи от задкулисни играчи с неясни обвързаности. Това е лесно проследимо през ключови язви, които пречат на развитието на града заради нечии лични интереси - като задлъжнялата с 800 млн. лева "Топлофикация", блокираната за граждани планина Витоша или избора на фирмите - изпълнителки на ремонтите в града.

Sofia 2.0

"Аз много харесвам услугата на Spark", казва Фандъкова на излизане от НДК, когато става ясно, че ще се придвижваме с електрическа кола под наем (пореден пиар ход?). Говорейки за предстоящите срещи - в "СофтУни" и биотехнологичната компания "Фармалекс", Фандъкова смята, че до година-две София може да премине на следващо ниво на икономическо развитие, като привлече стратегически инвеститор в технологично производство. Дигитализацията, иновациите, технологиите - всичко това определено са неща, които екипът на ГЕРБ иска да извади на преден план в предизборната надпревара. Но начинанието е трудно, когато хората се вълнуват от високите сметки за парно, дупките по улиците, липсата на места в детските градини, мръсния въздух и задръстванията.

Неочаквано интересно се оказа посещението в офиса на "Фармалекс", където служители на компанията разговаряха с Фандъкова в напълно неформална среда и задаваха въпроси по най-горещите градски теми. Без излишна куртоазия и без притеснение хората поискаха да разберат какви мерки се вземат за справянето с мръсния въздух и защо все още се налага да дишат отрови, как върви разширението на метрото и кога ще има повече велоалеи... Озеленяване на улиците, нови паркове, управление на отпадъците, кръстовища на две нива, детски градини, електронно таксуване в градския транспорт и проблема с паркирането също станаха повод за дискусии.

Не че от отговорите ѝ произлезе някаква новина или нещо, което вече не е било казано, но служителите на фармацевтичната компания успяха да създадат истински предизборен дебат, при това без партийни нападки и излишни емоции (целия разговор предстои да чуете на capital.bg).

Само още веднъж през целия ден на Фандъкова се наложи да отговаря на въпроси на граждани - когато бе спряна от жена на бул. "Ал. Стамболийски", която се оплакваше, че сметките за парно и топла вода са невъзможно високи. Всъщност големият проблем на това общинско дружество, чиято натрупана загуба е над 800 млн. лв., а дълговете гонят 1.5 млрд. лв., е лошото управление. Електроенергията му например се изкупува на минимална цена от свързания с Христо Ковачки търговец "Гранд енерджи дистрибюшън", който е избран без конкурс от шефовете на "Топлофикация София", които са бивши мениджъри на Ковачки. По този въпрос Фандъкова казва, че е назначила проверка, но резултати от нея все още няма.

Вечерни овации

Последното събитие от програмата беше партийно - в централата на ГЕРБ в район "Възраждане", където районният кмет Савина Савова беше поканила "културни дейци".

"Хубавите неща се забравят бързо, това трябва да се знае и непрекъснато да се повтаря какво е направено", каза проф. Нико Исаков, който е декан на Вокалния факултет в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". А певицата Маргарита Хранова допълни: "Гледам от балкона си целия парк на длан. Прекрасен е." На това Фандъкова отговори с обяснението, че парк лесно се прави, когато има къде. "Голямата битка беше да се запазят терените, за които имаше големи интереси за застрояване, и то от хора с възможности."

Въпреки напредването на часа (вече беше почти 19 ч.) Фандъкова си тръгна от партийната централа в район "Възраждане" така както дойде - с трамвая. И слезе на НДК, където се разделихме с нея, мислейки си дали след това ще се качи на личния си автомобил, който остави сутринта на паркинга, или при липсата на журналисти ще се появи черна лъскава кола с шофьор. Точно в този момент в съзнанието изплуваха думите на проф. Исаков от срещата в район "Възраждане": "Никой няма да си спомня за нас, но това, което правим, остава."

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • - 3
    • + 10

    ГОСПОЖА КОРУПЦИЯ!!

    Нередност?
  • 2
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 16
    • + 1

    До коментар [#1] от "ivankristov":

    Глупости на кило. За Фандъкова да кажеш че е корумпирана, трябва да си много нагъл. Много ще ви е мъчно ама пак тя ще е кмет.

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 9

    Ква еманципация от ГЕРБ, кви 5 лв?
    Дана е зам.председател на партията, член е на най-тесния кръг на Борисов!!
    При това е послушна и без идеи. Припомнете си блокирания заради строежите град и Графа, естествено!

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 10

    Фандъкова не може да привлече умните и красивите. За някои е антипатична, за други - печален образ, впрегнат за фасада на мафията, а за трети - откровено трагикомична фигура. Млад и модерен човек, който е обиколил свят, иска да води здравословен живот, има деца или мисли за такива, чете в интернет и проверява какво му пробутва общинската пропаганда, той асоциира Фандъкова с мръсния въздух, задръстените кръстовища, паркирането по тротоари, зелени площи и катерушки, малоумния проект да се изгаря боклукът от една обща грозна кофа - заместител на 5-те цвята лакирани контейнери, които е свикнал да вижда на запад от Суботица, велоалеите от две черти боя, изоставените трошки пред блока, чието отстраняване отнема 3-4 години (а често и никога), преместването на фиктивен адрес през три квартала след забременяване, защото там най-близо има места в детската градина (и после возене на детето 2 пъти дневно до там и обратно), срам пред чужденците от долнопробния вид на историческия център, главните площади пред двореца и катедралата - паркинги, една нова пешеходна улица за последните 10 години (ще станат и 15, защото няма внесени проекти за нови), 3% рециклиране на отпадъците - константна стойност от 20 години, постоянни афери в общинските фирми и обществените поръчки с лица, известни от разследванията на Биволъ, който младежите четат масово, посредствени общински съветници, допълнени сега и с платени наемници - партийни номади. Кой млад иска да се идентифицира с такова наследство?

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 4

    "...Християн Петров, който е изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност..."

    Този човек придавал "модерен облик" с присъствието си? ЦГМ трябва да бъде основно прочистен! Там са бившите "Паркинги и гаражи" - мутренска фирма, които продължават да събират пари за паркиране без да са направили и един обществен паркинг. А сайтът на "модерния" млад човек не върши работа и вместо да го подобряват, той е все по-неизползваем.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 3

    Имали сте цял ден с Фандъкова, а не сте и задали нито един неудобен въпрос. Кога ще разкарат Ковачки от Топлофикация? Кога ще спрат да облагодетелстват строителни фирми с допълнителни споразумения? Кога ще направят нормални велоалеи?

    Включих се в кампанията за въпросите, които да се зададат над кандидатите. Не виждам отговори. И вашата кампания - като на политиците.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4

    До коментар [#2] от "Jumbo Jet":

    Пред Манолова по-добре тя да е кмет, ама корупцията си е налице. Какво стана с незаконните промени в търга за "Графа"? Какво стана в Топлофикация? Допълнителните споразумения със избрани строители след като са спечелили обществените поръчки? Цитираните несъществуващи глоби заради некачествено изпълнение... Хайде, моля. ГЕРБ-ерските активисти не можете да промените фактите.

    Нередност?
  • 8
    vzz21540840 avatar :-|
    Ивайло Станчев
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#6] от "Георги Георгиев":

    Здравейте, в следващия брой на Капитал подготвяме материал с читателските въпроси към кандидатите. Конкретно за топлофикация ще може да чуете и аидо запис от отговора на Фандъкова точно за ролята на Ковачки.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Не чета Ивайло Станчев.

    Но докато видя, че именно той е отдал един ден от живота си на Фандъкова, налетях на неотговарящото на истината: "Фандъкова влиза в надпреварата за трети мандат..."

    Не, Фандъкова ламти за четвърти мандат. Първият е 2009 - 2011, вторият 2011 - 2015, третият 2015 - 2019.

    И друго неотговарящо на истината: за "еманципацията от Герб". Фандъкова е несменяем зам.-председател на партията от основаването й, оттогава е несменяем член и на Изпълнителното бюро на Герб. По-голям "партиец" от нея в бандата е единствено Борисов.

    Дотам четох. Два абзаца - две неистини. Стига ми.
    Аман от ибрикчии.


    Нередност?
  • 10
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета

    Самозвания червен дофтур пак се е изказал като последна инстанция.

    Нередност?
Нов коментар