🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Формулата на Манолова: кмет-омбудсман

Обещанието за допитване до хората по всички важни въпроси носи предизборни дивиденти, но и рискове от прекомерни очаквания и блокажи

Мая Манолова неведнъж каза, че промяната на модела на управлението в София ще бъде началото на промяна и на модела на управлението на страната
Мая Манолова неведнъж каза, че промяната на модела на управлението в София ще бъде началото на промяна и на модела на управлението на страната
Мая Манолова неведнъж каза, че промяната на модела на управлението в София ще бъде началото на промяна и на модела на управлението на страната    ©  Юлия Лазарова
Мая Манолова неведнъж каза, че промяната на модела на управлението в София ще бъде началото на промяна и на модела на управлението на страната    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Аз бих била такъв кмет, който има ясна и публично обявена позиция по всеки проблем, засягащ столичани." Така Мая Манолова описва ролята си, ако спечели кметското състезание в София. Какви обаче са ясните ѝ позиции? Екип на "Капитал" я съпровождаше в един ден от кампанията ѝ - ето как протече той.

Начало пред НДК - за хората с увреждания

Денят започва пред НДК в 10 часа сутринта пред Зелената шатра - щабът на Манолова. Жена чисти с прахосмукачка зеления мокет, членовете на щаба все още ги няма. Малка група студенти я чакат - придружават колежката си Ванюша Серафимова, която е в инвалидна количка. Подели са инициатива "Недостижимите етажи" - за по-добри условия за хората с увреждания. Предишния ден един от тях случайно уцелил Манолова в метрото и я помолил за среща. Надяват се тя да ги подкрепи.

Малко закъсняла, Манолова веднага заговори Ванюша за проблемите ѝ. Кандидатът за кмет покани студентите на предстоящ дебат с техни колеги в СУ "Климент Охридски", за да получат повече публичност за каузата си. Пред "Капитал" тя допълни, че ще инициира четиригодишна програма за ремонт на тротоарите в София, както и за изграждането им там, където липсват - "разбира се, с пълна пригодимост за хора с увреждания".

По "Витошка" - за "Топлофикация", Ковачки и схемата при поръчките

От НДК се насочихме по "Витошка" към мястото на следващата среша на Манолова в 11 часа. По пътя я попитахме как ще реши проблема с "Топлофикация - София", съществена част от който е позицията в дружеството на Христо Ковачки. "Проблемите в съществуват и преди на Христо Ковачки да му бъде предоставена възможността да купува ток евтино и да го продава скъпо на борсата. И преди това безхаберието на Столичния общински съвет за източването на дружеството е факт, след като няколко години дълговете му вървят нагоре прогресивно. Би следвало контролът да е постоянен и превантивен. Когато стигнеш до задължения от 860 млн. лева, вече трудно може се намери решение", отговаря Манолова. Тя смята, че начинът да се спре и доходоносният кръговрат на боклука, в който играе Ковачки, е пълна ревизия на досегашните решения и инсталации, включително на още непостроената за горене на RDF за 310 млн. лв. - решението е прекалено спорно и изисква мнението на гражданите и експертите след ревизията.

На напомнянето, че няма своя листа за СОС, повишава тон и разпалено обяснява: "А сега, като г-жа Фандъкова има собствена общинска листа, предприятието работи ли в интерес на столичани? Когато кметът има комфорта на мнозинството, решенията не са в интерес на столичани. Така ще се работи без мнозинство - когато проблемите са на масата и когато предложенията на кмета са аргументирани и публично огласени."

Според Манолова много от проблемите на София могат да се решат чрез публичност на обществените поръчки и условията им, както и на работата на общинския съвет, включително как е гласувал всеки. Нейната роля ще е да осигури тази прозрачност.

Следва темата за Витоша и как планината да стане по-достъпна за софиянци - "общината да поеме своята отговорност, да има ясна позиция и чрез преговори с концесионера да стигне до решение, което да даде възможност при ниски цени хората да се качват до Витоша". Манолова е сигурна, че липсата на напредък в преговорите с "Витоша ски" отразява липсата на воля от страна на общинското ръководство. "Против всякаква пазарна логика за самия концесионер е тези съоръжения да стоят в сегашното си състояние вече 15 години, очевидно играе друг тип логика. Ако няма желание за ясни преговори, лифтовете може да бъдат демонтирани от общината като опасни метални съоръжения", смята тя.

В този момент срещаме фоторепортера Иван Добромиров, според когото ремонтите в София се правят "като потьомкинските села - отпред е декорът, а отзад е кошмар". През следващия половин час Добромиров показва на кандидата за кмет счупени плочки, неравности по тротоарите, рушащи се постройки и непочистени градинки, ползвани за тоалетни. Според Манолова основната причина за това са общинските конкурси "с един кандидат и предварително спечелил участник", а решенията кой ще ги спечели са предварително взети от кмет в сянка". За поръчката за 560 млн. лева за чистенето в следващите 5 години, обявена в самото навечерие на местните избори, е наясно, че като кмет не би могла да пренапише завареното решение, но може да обещае ясен контрол и прозрачност за условията на договора.

Сядаме да пием кафе и тя продължи за финансовите течове - между 20 и 40% от средствата по проектите изчезват по схемата "връщаме обратно". "В модела на управление, срещу който сме застанали, няколко пъти се харчат пари за едно и също, което правят едни и същи фирми. В обществените поръчки това е моделът "Орлин Алексиев", каза Манолова. Става ясно, че досегашният съветник от ГЕРБ е и "кметът в сянка", за когото говори от седмици, но не е назовала поименно.

Към Южния парк - за допитването до хората и ревизията на решения

Според нея кметът трябва да е сред хората на терен, за да знае какви са проблемите им. "Хората много добре си познават проблемите на квартала и техните мнения са необходими в приоритизирането кое кога да направим. И трябва да контролират електронна община. Тогава няма нужда от толкова раздути контролни органи."

Кметът-омбудсман е привлекателно мото, но крие и рискове на популизма, защото натоварва с прекомерни очаквания. Манолова ползва формулата с допитването до хората и като начин да не заеме ясна позиция. Няколко пъти в разговора (който ще излезе и като подкаст - бел. ред.) тя точно описва проблемите в дадена общинска политика, но за решенията отговаря, че най-напред ще се консултира с гражданите. Включително в програмата ѝ има обещание за електронни референдуми по всеки по-важен въпрос, което е нож с две остриета, защото може да доведе до блокажи. В класическата представителната демокрация кандидатите се състезават с предлаганите от тях решения.

Тръгваме към към Южния парк. По пътя Манолова е спирана от доброжелателни граждани. Оплаква се, че никъде не стига навреме и сега заради нас губи ценно време за агитация. Взима тесте листовки от един от доброволците си и започва да ги раздава на минувачи и хора по пейките. Повечето от тях се усмихват и ѝ пожелават успех.

Минаваме към темата за градоустройството. Според Манолова много проблеми идват от неправилна реституция през 90-те на земеделски земи в строителни зони, която трябва да се ревизира. За миналата година нито един собственик на терен за детска градина не е обезщетен, а законовите срокове за това изтичат - при безхаберие и бездействие на Столичната община. Питаме я какво би направила, ако Румен Гайтански-Вълка, за когото се смята, че има дялове в къпалнята "Мария Луиза", отказва да ги продаде. "Общината има своя ресурс, включително за контрол, включително за опасни сгради, за безстопанствени сгради и обекти, за да вземе собственост при необходимост и от частни субекти, които и да са те. Така или иначе трябва да се види действие", отговаря Манолова.

Пред малката шатра в Южния парк група от няколко пенсионери и по-млади хора чакат появата й. Някои бързат да ѝ разкажат несгодите си. Една баба я прегръща и казва: "Успех! Навремето стиснах и господин Първанов така и той спечели!"

В Лозенец - за презастрояването

Малко преди 14 часа Манолова се отправи към щаба си за частна среща. Уговаряме се да продължим в 16 от градинка в "Лозенец". През 40-те минути, в които чакахме, се насъбраха жители на квартала заедно с кандидата за районен кмет от БСП Николай Вълчев. Манолова дойде с членове на инициативния комитет, който я издигна за кмет, и председателя му Никола Вапцаров, познат от протестите срещу "Златен век" на "Артекс". В "Лозенец" се оплакват, че собственици на градинки и парцели ги ограждат с намерения за строеж и блокират достъпа до части от квартала. Тя обеща, че като кмет би спряла застрояването на зелени площи, и повтори необходимостта от ревизия, отчуждаване и справедливи обезщетения за собствениците, ако всичко е законно.

Към 18 часа тръгна за малък протест пред "Златен век", на който Вапцаров я представи като човека, стоял до гражданите от самото начало. Там тя говори за битката срещу модела на управление на София и обеща да спре презастрояването.

В Студентски град - и за горещата политика

Когато я настигнахме с такси в Студентски град, Манолова беше изненадана, че все още я следваме. На последната за деня предизборна "дестинация" успяхме да я попитаме и за политическата ситуация в страната - все пак неведнъж беше казала, че промяната на модела на управлението в София ще бъде началото на промяна и в управлението на страната. Избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев коментира така: "Проблемът не е персонален, а е в недовършената реформа на съдебната система. Отговорен за този проблем е премиерът Борисов и правителството, които поеха публичен ангажимент, че в края на мандата на г-н Цацаров ще направят промени, с които да въведат съдебен контрол върху актовете на главния прокурор, но не го направиха. Ситуацията само с един кандидат също стана възможна заради бездействието им - само правителството може да издигне друга кандидат освен този на прокурорската колегия във ВСС."

За свободата на медиите като гаранция за правовата държава Манолова напомни, че като омбудсман е застанала зад журналистите от "Биволъ", сега - зад Силвия Великова от БНР, и "всеки журналист, срещу когото има опит за репресия".

В Студентски град студенти ѝ разказаха за проблемите на квартала, в който няма осветление между общежитията, но има незаконни строежи, които липсват в кадастъра. Тя отново обещава ревизия и вече е видимо уморена. Към 20:15 денят най-сетне приключи поне за екипа на "Капитал". За Манолова не беше ясно, тъй като тя се върна в щаба си.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-|
    guentchovelev
    • - 2
    • + 2

    Тая въртиопашка САМО за себе си ще работи, ако стане кмет. Освен наглост и безочие, други качества няма. Демонстрира ги явно когато напираха за електронно гласуване, което тя подмени с машшино!

    Не че учителката е по-добър избор ... за друг ще гласувам, Слави или архитекта.

    Нередност?
  • 2
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • + 3

    До коментар [#1] от "guentchovelev":

    пропуснал си няколко епизода за електронното гласуване. Мая никога не е била против електронното гласуване. Точно обратното, с нейна помощ като Омбудсман проекта продължава да се движи от Държавна Агенция "Електронно управление" има един милион лева отпуснати за целта, информацията е от лято 2019. Без Мая, нещата бяха спрели. Като прегледах внимателно кандидатите, виждам само един който 1) стои на страната на гражданите срещу статуквото, срещу корупцията в обществените поръчки, срещу далаверите на Цеко Минев, Ковачки и компания 2) има харизмата, за да бъде популярен и избран 3) има административен опит и капацитет да ръководи една толкова сложна машина - община София. Сам се сещаш кой е кандидата. Не е Слави.

    Нередност?
  • 3
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov

    Кмет на община

    1. Диана Ангелова Димитрова
    ПП БЗНС
    4. Волен Николов Сидеров
    ПП АТАКА
    10. Георги Стоянов Кадиев
    ПП СВОБОДА
    11. Петър Николаев Клисаров
    ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
    18. Георги Венелинов Георгиев
    БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ
    20. Тодор Иванов Славков
    ПП ДВИЖЕНИЕ „НАПРЕД БЪЛГАРИЯ“
    26. Минчо Христов Куминев
    коалиция АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ
    27. Валери Методиев Григоров
    коалиция Ние, Гражданите
    34. Ангел Чавдаров Джамбазки
    ПП ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ
    40. Младен Александров Младенов
    Национална Републиканска партия
    42. Тончо Ненков Токмакчиев
    партия на ЗЕЛЕНИТЕ
    47. ДЕСИСЛАВА ПЕТРОВА ИВАНЧЕВА
    Християндемократическа партия на България
    48. Николай Георгиев Дренчев
    ВЪЗРАЖДАНЕ
    51. Пламен Трифонов Христов
    ВОЛЯ
    66. Борислав Александров Игнатов
    „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение)
    68. Йорданка Асенова Фандъкова
    Местна коалиция ГЕРБ (СДС)
    69. СТЕФАН ТИТКОВ ИВАНОВ
    Местна коалиция НФСБ (НФСБ, БДС РАДИКАЛИ)
    70. Борис Бориславов Бонев
    независим Борис Бориславов Бонев
    75. Мая Божидарова Манолова-Найденова
    независим Мая Божидарова Манолова-Найденова
    83. Радослав Стоилов Каратанчев
    независим Радослав Стоилов Каратанчев

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    С две думи: Проблема на Топлофикация не е в Ковачки, няма да го пипам. Честен отговор, ако четете между редовете. С радост ще гласувам за някой друг.

    Нередност?
Нов коментар