🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Горанов: Предстои ЕЦБ да се произнесе по шестмесечните планове на ПИБ и Инвестбанк

В интервю за "Капитал" финансовият министър заяви, че изпълнението им е последната преграда пред влизането в ERM II

Другата част от задачите, които сами си поставихме, свързани с присъединяването към ЕRM II, ние отчитаме като изпълнени, уточнява финансовият министър
Другата част от задачите, които сами си поставихме, свързани с присъединяването към ЕRM II, ние отчитаме като изпълнени, уточнява финансовият министър
Другата част от задачите, които сами си поставихме, свързани с присъединяването към ЕRM II, ние отчитаме като изпълнени, уточнява финансовият министър    ©  Надежда Чипева
Другата част от задачите, които сами си поставихме, свързани с присъединяването към ЕRM II, ние отчитаме като изпълнени, уточнява финансовият министър    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако не друго, след вчерашното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество вече всички знаят кога е рожденият ден на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са неговите думи, че "ако всичко се развива така, както е в главите на хората, които са ангажирани" в процеса по присъединяване на България към банковия съюз и валутния механизъм ERM II (познат като чакалнята на еврозоната), "до моя рожден ден всичко трябва да е приключило". Т.е. до края на април.

Изказването на Горанов дойде ден след като стана ясно, че небанковият европейски регулатор - Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), е изпратил до Европейската комисия писмо с положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор. То е в контекста на желанието на страната да се присъедини към ERM II. От EIOPA все пак дават конкретни задачи на КФН, като настояват те да бъдат включени в списъка с допълнителни ангажименти, които България ще поеме при влизането си в ERM II.

Работата до април

Така, за да се отвори пътят на страната към еврото, остава да се получи одобрение и от Европейската централна банка. След като Франкфурт направи преглед на качеството на активите и стрес тестове на шест български институции, две от тях трябваше да предложат последващи действия. Това са ПИБ и Инвестбанк. Те трябваше да представят планове как смятат да преодолеят идентифицирания капиталов недостиг.

"Доколкото съм информиран, банките са представили тези планове пред ЕЦБ. Необходимо е от страна на ЕЦБ да се даде оценка за плановете, въпреки че те до голяма степен бяха неформално експертно съгласувани в хода на изготвянето им. Оттам нататък трябва да се покаже напредък по отношение на изпълнението на тези планове от съответните банки. Максималният срок за изпълнението им е шест месеца", заяви Горанов в интервю за "Капитал" (целия разговор можете да прочетете в петъчния брой на вестника). Вероятно оттук идва и новият срок за установяване на тясно сътрудничество (начинът страните извън еврозоната да влязат в Банковия съюз), съответно за чакалнята на еврозоната, който даде министърът - 30 април догодина.

Горанов все пак допълва, че в момента, в който ЕЦБ оцени като удовлетворяващ напредъка по плановете, които двете финансови институции са представили, би трябвало да даде зелена светлина за Банковия съюз - т.е. възможно е заветната дата да е и преди април 2020 г.

Какво е свършено

"Другата част от задачите, които сами си поставихме, свързани с присъединяването към ЕRМ II, ние отчитаме като изпълнени", допълва той. От думите на Горанов стана ясно още, че до края на ноември предстои нова среща еврокомисията и ЕЦБ по преговорния процес. Франкфурт трябва да даде и оценка дали българската правна рамка е променена така, че да позволява осъществяването на тясното сътрудничество, а Брюксел - оценка на свършеното по останалите мерки, с които се ангажира българското правителство на 12 юли 2018 г. Те са свързани с небанковия финансов сектор (писмото на EIOPA дава зелена светлина), повишаване на качеството на институциите и управлението в областта на режимите по несъстоятелност, подобряване на управлението на държавните предприятия, както и на мерките срещу изпиране на пари. Последното е свързано с приемане на второ четене от парламента на Закона за мерките срещу изпирането на пари, като това трябва да стане през ноември.

Крайното решение дали България да влезе в преддверието на клуба на богатите зависи от формалната подкрепа на всички страни от еврозоната плюс Дания (която е в ЕRМ II), както и от ЕЦБ.

Каква е политиката на Владислав Горанов по управление на бюджета, отношението към промяна в данъчната система и Наредба Н-18 можете да прочетете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар