Местни избори 2019: Какво се случи в изборния ден и първи резултати

Новини, коментари, анализи и междинни данни от местния вот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес България гласува за представители на местната власт. Те включват кмет на община, районен кмет (София, Пловдив, Варна) и листа за общински съветници. Тук можете да прочетете повече как се гласува на местни избори.

Екипът на "Капитал" проследи на живо всичко най-интересно от изборния ден, както и в нощта след вота. По-долу може да проследите хронологично (най-горе са най-новите неща) най-важните събития от протичането на вота, данни за избирателната активност и коментари за местните избори от журналистите на "Капитал".

23:54

Нова изненада разкриват първите данни от паралелното преброяване на бюлетините. В Пловдив най-вероятно ще се случи обрат и на балотаж с кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров ще отиде Славчо Атанасов, а не Дани Каназирева, както сочеха екзит-половете по-рано.

Във Варна кандидатът на ГЕРБ Иван Портних най-вероятно печели още на първи тур, както и в Хасково. В Стара Загора пък кандидатът на ГЕРБ Живко Тодоров печели с над 70% от вота.

22:34

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова, която е и първа след днешния вот, обяви, че е готова на разговори с десните партии за втория тур. Тя поздрави изрично кандидата на "Демократична България" арх. Игнатов и на неправителствената организация "Спаси София" Борис Бонев за резултатите им и на няколко пъти подчерта, че с гласуването днес София е показала, че е дясна. Според първите данни резултатите на Игнатов и Бонев сумарно надвишават този на класиралата се втора Мая Манолова.

Фандъкова изрази надежда следващата неделя софиянци да излязат да гласуват, "защото този избор е важен".

22:07

Данни на "Алфа рисърч" разкриват профила на избирателите на основните претенденти за кметското място в София. Особено интересни са тези на независимия Борис Бонев, който е на 4-то място в София. Една пета (20%) от гласовете за него идват от привърженици иначе на "Демократична България", едва 6 процента идват от привърженици на ГЕРБ, 5% - от такива на БСП, а 4% - от тези на ВМРО. Общо 65 на сто от гласовете за Бонев са дошли от привърженици на други партии.

21:46

В първото си изявление след изборите премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че управляващата партия е удържала "безапелационна победа над БСП навсякъде в страната, а в София - двойна". Той разтълкува резултатите като знак за стабилност на управлението.

Издигнатата като независим кандидат и подкрепена от БСП Мая Манолова призова за активно гласуванена втория тур с аргумента, че предстои избор между диктата и демокрацията.

Резултатите на ВМРО са добри и очакваме партията да удвои общинските си съветници в София, заяви Юлиан Ангелов, шеф на предизборния щаб на партията.

20:50

Изборът на общински съветници не предизвиква толкова емоции, колкото кметската надпревара, но именно от местните парламенти зависи най-много как ще се управляват общините през следващите четири години. Още е твърде рано за сигурни заключения ще има ли и до каква степен промяна на съотношенията между политическите сили в основните от тях - областните градове. Очаквано интригата при сформирането на общинските съвети е в тези от тях, където е и най-оспорвана битката за кметското място.

Голямата картина на местната власт в България си остава същата - с превъзходство в общините на управляващата ГЕРБ, която контролира целия държавен ресурс. БСП за пореден път не успява да се наложи като алтернатива, както и демократичната десница.

Очертават се все пак промени в местните парламенти в някои от големите градове. В София например ГЕРБ печели през 2015 г. почти 43% от вота за общински съветници и само един мандат не стигна на партията на Бойко Борисов да има самостоятелно мнозинство в Столичния общински съвет (СОС).

Данните на "Галъп интернешънъл" и "Тренд" сочат, че ГЕРБ сега взима 30-33 на сто от гласовете за общински съветници. Втора сила в Столичния общински съвет е възможно да е "Демократична България", чийто резултат е много близък с този на БСП, и трябва да се изчака преброяването на бюлетините.

Четвърти резултат като дял от вота за общински съветници в София - според две агенции около 10 на сто, има независимият кандидат-кмет Борис Бонев, но тъй като той не участва с пълноценна листа, остатъкът от процентите му ще се разпредели между другите групи в СОС, като ГЕРБ се очаква да получи най-голям дял от него. Така ВМРО с 5 на сто от гласовете най-вероятно ще е четвъртата сила в Столичния общински съвет.

ГЕРБ бележи лек спад и за общинския съвет в Пловдив, за който през 2015 г. спечели близо 32%, а на тези избори се очертават около 30 на сто. Изненадата в Пловдив не е само второто място на кандидатката на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева за кмет, но и това, че формацията й е с втори резултат и за общински съветници - 15.6 на сто, изпреварвайки БСП.

В Плевен по данни към 17.30 ГЕРБ печелят 23 %, с което увеличават леко присъствието си в общинския съвет спрямо предишните избори. Втора и трета сила там се очертават БСП и "Демократична България".

20:12

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова отиват на балотаж в София, според данните на "Алфа Рисърч" (35.4% срещу 26.2 %) и "Галъп" (34.7% срещу 24.6%), оповестени по БНТ.

Номинираният от "Демократична България" Борислав Игнатов остава трети с 15.8%, а голямата изненада на вота в столицата е резултатът на независимият Борис Бонев, който е получил доверието на 10.4 на сто от софиянци според "Алфа Рисърч", а според "Галъп" резултатът на Бонев е още по-близък до този на Игнатов.

В Пловдив пък битката на втори тур изглежда ще е между кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров и Дани Каназирева от Съюз за Пловдив (33.5% срещу 20.8% според "Алфа рисърч"). Все пак Славчо Атанасов, който е трети, се надява резултатът да се обърне след официалното преброяване. Той изостава с между 3 и 5% от Каназирева според различните агенции.

В Бургас настоящият кмет Димитър Николов от ГЕРБ според данните на агенциите печели още на първия тур (64.5% според "Галъп"). На първи тур е най-вероятно да спечели и Даниел Панов от ГЕРБ (62.5%) във Велико Търново.

Стара Загора е третият град, в който ГЕРБ вероятно ще спечели на първи тур още, като според агенциите Живко Тодоров взима около 58% от гласовете.

Силно спорна е ситуацията във Варна, където Иван Портних (ГЕРБ) е първи, но все още не е ясно ще има ли балотаж, тъй като резултатът за него от екзит-половете е около 50%. Не е ясно и кой би бил претендентът му. Това ще е или Костадин Костадинов от "Възраждане", или кандидатът на левицата Анелия Клисурова, като резултатите им са много близки според екзит-половете.

В Русе кандидатът на БСП Пенчо Милков според "Алфа Рисърч" е първи с 32.5 на сто от гласовете, а Диана Иванова от ГЕРБ е с 26.21%. Това е единственият областен град, където БСП води. Двамата ще се срещнат пак на балотаж, а изходът е неясен.

В Благоевград досегашният кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ получава 31%, а Румен Томов, издигнат от инициативен комитет има 22.3 на сто според данните на "Маркет линкс". Там също ще има балотаж.

Втори тур ще има и в Пазарджик, където досегашният "независим" кмет Тодор Попов печели 41.7%, а издигнатият от БСП Благо Солов има 21.2% също според "Маркет линкс".

В Плевен също се очертава втори тур, като в него с първи резултат според "Алфа Рисърч" влиза настоящият кмет Георг Спартански с 43.4 на сто от гласовете. Втори е претендентът на ГЕРБ Мирослав Петров с 29.2%. Спартански, който миналия път спечели от името на "Реформаторския блок" (тогава коалиционен партньор на ГЕРБ във властта), сега беше издигнат от инициативен комитет.

Досегашният кмет на Хасково - Добри Беливанов, който на предишния вот спечели като кандидат на ГЕРБ, но впоследствие се разграничи от партията, този път няма шансове за поста. Той е едва на четвърто място засега. Първи е Станислав Дечев от ГЕРБ с резултат малко над 48%, следван от Коста Стоев от БСП, като има вероятност двамата да се явят на балотаж.

Монтана също може да бъде сред областните градове с избрани кметове на първи тур. Там подкрепеният от ГЕРБ и още формации Златко Живков според екзит-половете има малко над 50%.

19:25

"Всеизвестен е фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв". С този мотив председател на секционна избирателна комисия в кв. "Дружба" е отказал да регистрира председателя на Инициативния комитет на Мая Манолова - Никола Вапцаров, праплеменник на поета, за представител на комитета на Манолова. Общо 29 жалби за нарушения са подадени от щаба на Мая Манолова в София. Сред най-фрапантните случаи е 26-а секция в 22 СОУ, която оперира с печата на 25-а секция, т. е. бюлетините, пуснати там, ще бъдат недействителни.

Централната избирателна комисия пък свали имунитета на кандидата за кмет на Стара Загора от коалиция "Алтернативата на гражданите" Янко Янков по искане на главния прокурор. Срещу него има образувано досъдебно производство от Софийска градска прокуратура и той ще бъде привлечен като обвиняем. За какво обаче не става ясно в решението на ЦИК. По-рано днес в Пловдив Цацаров съобщи, че четирима са арестувани за купуване на гласове, а на други 10 са повдигнати обвинения.

В късния следобед доста редом с организационните нередности в изборния ден, нараства честотата и на сигнали за контролиран вот в редица места - Хасково, Перник и др. Забелязват се и първи признаци на групово придвижване на граждани до определени секции. Данните са от сигнали и наблюдения на "Прозрачност без граници".

Политически партии също са подали сигнали за нарушения. Сред тях е председателят на предизборния щаб на "БСП за България" в Ловеч Димитър Горов, който е подал жалба до ОИК - Ловеч, по твърдения на жители на с. Владиня, които разказали, че двама души се представили за служители на НСО и ги заплашвали с арест.

Висока избирателна активност има в сутрешните часове в Несебър. Според bTV към 10.15 часа тя е 15%. През последната седмица прокуратурата и ГДБОП проведоха акция в града за купуване на гласове. Вследствие на това бяха арестувани петима души, между които кандидатът за кмет за четвърти мандат Николай Димитров, трима кандидати за общински съветници и един кандидат за кмет на Свети Влас. В петък ЦИК даде разрешение за задържане на още един кандидат за общински съветник, който е и водач на листата на една от водещите формации в Несебър. Той е бил арестуван, а един от задържаните преди това кандидати е бил освободен, поради липса на доказателства за купуване на гласове.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ideyazabulgaria avatar :-@
    ideyazabulgaria
    • + 3

    Атмосферата най добре и показана в една карикатура . https://www.facebook.com/142264952549709/photos/a.154091801367024/2338415596267956/?type=3&theater&ifg=1
    Нарекохме я "Битката за София между клановете на организираната престъпност в БГ политическо пространство”

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    Капитал, поне можете да отключите достъпа до този news feed.

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    благодаря!

    Нередност?
  • 4
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 3

    Лелеее на кво прилича "бащицата" ви...

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 2

    Тоест, засега изглежда, че десният вот в София е бил РАЗМИТ между третият и четвъртият кандидат в класирането до момента. За съжаление, както предполагахме и предупреждавахме.

    Нередност?
  • 6
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#5] от "olga_kokoshkina":

    Аз като чух стрийм-а на Бонев, си отговорих на много въпроси. Даже съжалявам, че не спомогнах за това да е 3-ти.

    Нередност?
  • 7
    rha1572201234625750 avatar :-|
    Eli Misheto
    • - 4

    Мая не става за нищо защото те продадоха държавата ни

    Нередност?
  • 8
    khp1572208176625761 avatar :-?
    Milena Dimitrova
    • + 2

    Интересно защо нищо не се говори за избирателната активност в гр Стара Загора по нито една медия? Изтрита е Стара Загора от картата на БГ. Несебър , Хасково, Враца и т.н т.

    Нередност?
Нов коментар