🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Балотажи и за районите на София, ГЕРБ взе само Банкя от първи тур

Конкуренцията на управляващата партия в лицето на "Демократична България" и БСП е два пъти по-голяма спрямо 2015-а

Другата неделя в почти цяла София ще се гласува повторно и за районни кметове
Другата неделя в почти цяла София ще се гласува повторно и за районни кметове
Другата неделя в почти цяла София ще се гласува повторно и за районни кметове    ©  Цветелина Белутова
Другата неделя в почти цяла София ще се гласува повторно и за районни кметове    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свитата подкрепа за ГЕРБ в София се вижда не само от факта, че Йорданка Фандъкова ще се яви на балотаж, но и от това, че засега управляващата партия печели на първи тур само един от 24-те района на столицата - Банкя. За сравнение, през 2015-а ГЕРБ имаше 12 района след първия тур. Това става ясно от данните на Централната избирателна комисия, с уговорката, че все пак те са при 47.99% обработени протоколи към 15:40 часа.

Засега напълно неясна е ситуацията в район "Кремиковци", тъй като липсват каквито и да е данни в ЦИК. По неофициални информация обаче още на първи тур печели независимият кандидат Лилия Донкова, която бе заместничка на отказалия се досегашен кмет Ивайло Панев. Донкова обаче е подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО.

Къде има интрига

Въпреки че ще има балотажи, шансът за успех на ГЕРБ на повечето от тях е голям. Разликите при първия тур са такива, че до обрати е малко вероятно да се стигне. Изключение правят няколко района, където още отсега управляващата партия изостава или има малка преднина.

В "Изгрев" например към момента води кандидатът на БСП Делян Георгиев с 28.6%. Втори е Филип Симеонов от "Демократична България" с 25.7%, докато излъченият от ГЕРБ Цветомир Жеков, който и досега беше кмет, изостава с под 24%.

Управляваният в последните 4 години от Реформаторския блок район "Средец" вероятно отново няма да бъде спечелен от ГЕРБ. Техният кандидат Любомир Ковачев събира 30.6%, докато издигнатия от "Демократична България" Трайчо Трайков има близо 37.6%.

Заплетен е и казусът с "Триадица", където Димитър Божилов от ДБ и Николай Терзиев от ГЕРБ имат много близки резултати - 27.6% срещу 30.5%.

Спорен ще е вотът и в "Лозенец", където кандидатът на ДБ Константин Павлов изостава на едва 1.5% от Любомир Дреков от ГЕРБ.

Малко възможни изненади

В Нови Искър може да се окаже, че няма да има балотаж след финалното обявяване на резултатите. Към момента кандидатът на ГЕРБ Даниела Райчев събира 48.22% от гласовете. Втори, с 16.5%, е издигнатият от "Движение България на гражданите" (ДБГ) Владислав Владимиров.

Във "Витоша" пък човекът на ГЕРБ - Тодор Петков, получава подкрепата на над 42% от жителите, докато конкурентът му от "Демократична България" Христо Вълчанов е с 18.3%. А това до голяма степен прави двубоя предизвестен.

Подобна е ситуацията и в "Надежда". Там Димитър Димов от ГЕРБ е получил 40.5%, докато вторият - Стоян Цветков от БСП, има само 19.3%.

Голяма е преднината на ГЕРБ още в Подуяне, Красна поляна, Възраждане, Сердика, Панчарево и Връбница.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qke05665501 avatar :-|
    qke05665501

    обединявайте се ве т@паци.

    Нередност?
Нов коментар