🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Изборите, които статуквото много хареса

Резултатите от местния вот показаха желание за промяна, но разнопосочните алтернативи не успяха да пробият

За Бойко Борисов най-важното е, че ГЕРБ отново е първа политическа сила
За Бойко Борисов най-важното е, че ГЕРБ отново е първа политическа сила
За Бойко Борисов най-важното е, че ГЕРБ отново е първа политическа сила    ©  Велко Ангелов
За Бойко Борисов най-важното е, че ГЕРБ отново е първа политическа сила    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият тур на изборите приключи и сега политическата борба преминава във война на интерпретациите - кой е спечелил, кой е загубил и как да се получи по-голямо предимство за балотажите идващата неделя.

Извън изказванията на партиите обаче истинският победител в тези избори е статуквото:

  • Основните политически партии затвърдиха позициите си, всяка от тях има с какво да се похвали
  • Управлението на ГЕРБ изглежда стабилно
  • Промени не се предвиждат.

Това обаче е само на пръв поглед и само на база резултатите от първия тур. На много места в страната партии и организации, които са алтернатива на сегашния политически монопол, успяха да постигнат добри резултати. Това, че те бяха насочени в различни посоки обаче, доведе до (почти навсякъде) отпадането им от играта. Въпреки неуспеха резултатите им са показателни за друго - желание за промяна не само има, но и то се увеличава.

Какво се случи в първия тур на изборите накратко:

  • ГЕРБ губи, ама печели - в национален мащаб партията на Бойко Борисов, изглежда, запазва водещата си позиция, но има голямо отстъпление в сравнение с предишните местни избори. Тогава управляващите спечелиха на първи тур десет областни града, а сега вероятно два пъти по-малко.
  • Мая Манолова успя да стигне до балотаж срещу Фандъкова в София, но с много голяма разлика. Бившият омбудсман на практика успя да мобилизира почти само твърдото ядро на БСП и вероятността за пробив на втория тур е малка.
  • Независимият кандидат за кмет на София Борис Бонев постигна двойно по-голям резултат от прогнозите на социолозите преди изборите. Противно на интерпретациите, че Бонев разбива десните гласове, резултатите от екзитполовете показаха, че голяма част от подкрепилите го не са привърженици на "Демократична България".
  • Самата "Демократична България" е напът според някои данни да се превърне във втора политическа сила в Столичния общински съвет. Това е резултат, който надхвърля дори най-оптимистичните прогнози на хората от коалицията. Окончателното подреждане при всички положения ще е много близко до това на БСП и ще трябва да се изчака преброяването на всички бюлетини.
  • В Пловдив по първоначални данни на балотаж изглеждаше, че се класира Дани Каназирева - кандидат на местна партия, която участва за трети път на избори за кмет. Впоследствие паралелното преброяване обърна резултата и на балотаж е по-вероятно да отиде Славчо Атанасов от ВМРО. Силният резултат на Каназирева въпреки всичко е показателен за настроенията на хората срещу статуквото.

Във войната на интерпретациите след края на първия тур ГЕРБ може да се похвали, че е победител. И наистина, когато се пресметнат гласовете от всички места, дадени за партията на Бойко Борисов, ще се види, че те са най-много от всички останали партии. Сравнението с миналите местни избори е това, което трябва да притеснява щаба на управляващите. В интерес на истината вотът през 2015 г. беше в доста различна обстановка. Тогава правителството на Пламен Орешарски се беше сринало сравнително скоро, а заедно с него и подкрепата за БСП. Реформаторите вече бяха във властта, горе-долу в същата ситуация като сега "патриотите" - полуасимилирани от ГЕРБ и фокусирани повече върху блясъка и конкретните ползи от участието със във властта. По-ниският резултат за ГЕРБ сега обаче не е заради това, че БСП се е съвзела след фиаското с кабинета "Орешарски".

Социалистите също могат да намерят аргументи да се похвалят от изборните резултати, но и за тях той не е еднозначен. За едно от най-големите си постижения - достигането на балотаж в София, БСП няма да кажат до следващата неделя нищо, защото Мая Манолова има отчайваща нужда от десните гласове. Всеки опит на "Позитано" да си припише нейния резултат ще е рисков за балотажа. За самата Манолова достигането до втория тур също не е съвсем добра новина, защото тя практически не успя да излезе извън твърдия електорат на БСП - нещо, което е ключово за гласуването следващата неделя. По-големият проблем на левицата е, че въпреки спада на ГЕРБ тя очевидно не се припознава като алтернатива на това управление.

Всъщност има една група партии от статуквото, които могат да са предимно недоволни от резултатите, поне в големите градове - т.нар. "Патриоти". ВМРО и "Атака" не успяха да постигнат сериозен резултат в практически нито един областен център. Спадът е особено видим в София - както за кандидатите за кмет, така и за общински съветници. И тъй като политическата природа явно не търпи празни националистически пространства, от Варна надигна глава председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който по предварителни данни имаше шанс да отиде на балотаж срещу сегашния кмет Иван Портних.

Така основните изводи от тези избори - по-ниските резултати на ГЕРБ заедно с не особено впечатляващите гласове за БСП и силното представяне на кандидати като Бонев и "Демократична България" в София или независими като Каназирева в Пловдив, показват най-важния извод от тези избори - хората очевидно търсят промяна в местното управление.

Това си личеше още от предизборната кампания в София, която за пръв път беше изключително жива и доминирана от граждански инициативи и организации. Промяната обаче (поне на първи тур) не се случи. Алтернативи имаше, но те гледаха в различни посоки и взаимно унищожиха гласовете си. Или поне в гласуването за кмет. В общинските съвети алтернативният вот ще има представители и ако уроците от последните няколко месеца са научени, промяна, макар и по-бавна, може да има. Статуквото спечели първия тур, вероятно ще спечели и втория, предстои да видим дали ще успее и да претопи алтернативите по места.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 5
    • + 2

    Младият социалист без листа но с много самочувствие Бонев, успя да излъже бая народ.

    Нередност?
  • 2
    ben15623446 avatar :-|
    ben15623446

    Тъжни резултати на тъжен народ

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Сега вече спокойно можем да кажем, че ДБ се справиха зле. Първо - издигнаха кандидат, абсолютно сходен с Бонев. Заради политически интриги. Второ, листата на Евроизборите дъхаше на свежест, а тази за София - на нафталин. Имаше предложения за областни кметове, които можеш да ги наредиш до Пеевски и да не намериш разлика - поне на външен вид.

    При 45% обработени гласове са далеч от 20%, колкото им предричаха. Освен това целта не е БСП, а балотаж и победа. Игнатов почти се класира под Бонев - не за друго, просто Бонев е много подготвен. Жалко. Пропуснаха чудесна възможност. Освен това 10% гласове за съветници се разпиляха само за кандидатурата на Бонев, което можеше да е обща листа на ДБ и Спаси София с проценти близки до тези на ГЕРБ.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":

    Човекът беше убедителен, постоянен, активен. Сигурен съм, че вината за пропусната възможност е в ДБ.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Смущаващо слаб коментар! Всъщност и коментар не е...

    И като ще се прави сравнение на местните избори 2019 с предишните, прекрасно би било, ако се сравняват цифри, а не умозаключения. Цифрите ги има на сайта на ЦИК:

    https://results.cik.bg/minr2015/tur1/mestni/2246.html

    https://results.cik.bg/mi2019/tur1/rezultati/2246.html

    За Борислав Игнатов (ДБ) вчера са гласували 25 хил, което е с 1/3 по-малко от гласовете през 2015 г. за Вили Лилков (РБ) - 38 хил;

    За Йорданка Фандъкова са гласували едва 74 хил, което е 3,5 ПЪТИ (!!!) ПО-МАЛКО от резултатите за нея през 2015 г - 238,5 хил гласа;

    За Мая Манолова са дали гласа си 55,6 хил души, а през 2015 за Михаил Мирчев има 33,3 хил гласа.

    Цифрите казват всичко и не понасят типа коментари, с които си мисли, че ги е заменил г-н Лазаров.

    Какви твърди електорати, какви 5 лв?!

    Манолова (която е мое лично огромно разочарование като кампания), е прибавила още 22 хил гласа над твърдия червен електорат, ако приемем, че за партийната кандидатура на Мирчев е гласувал целият БСП-чугун на предишните избори.

    Манолова зорлем загуби, защото много отрано взе да се дистанцира от лявото (което не е задължително да се припокрива с БСП) и да върти очи на софийската десница. Така докато гонеше орела в небето, изпусна врабчето, дето й беше в шепата. Другата странна грешка беше, че не формира листа за съветници. Кой би я подкрепял в СОС, ако вземе да стане кмет?

    Огромната оптимистична новина на тези избори е Борис Бонев и Спаси София!
    Искрено им се радвам, защото това е първата стъпка към самоформиращо се народно движиние, което по дефиниция в тези условия може да бъде само ляво (да не се бърка с БСП, която само декларативно е лява).

    В този смисъл изключително несериозно е Борис Бонев и Борислав Игнатов да се слагат под общ знаменател. Дори някакъв телевизионер снощи им сборува резултатите като на съдружници. Г-н Лазаров също промърморва нещо за разнопосочните алтернативи, дето се били убили взаимно.

    Борис и Борислав нямат нищо общо. Освен едно - общ имен ден на 2 май. Борис е впечатляващо интересен и жив, докато Борислав е сух, скучен и казионен.

    Радан предлага Мая и Борислав да се оттеглят, за да отворят място на балотажа на Борис, за да отвее Фандъкова.

    Прекрасно би било, но политическите муцуни няма да изпуснат властта.

    Все още...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Моля за извинение.
    Коректните резултати са : гласоветете за Б.Игнатов са 43,5 хил, за Й.Фандъкова - са 130,6 хил, а за М.Манолива - 99 хил.

    Нередност?
Нов коментар