Най-важното от изборите: ГЕРБ запазва позиции, балотаж в София, "Демократична България" може да е втора сила в Столичния общински съвет

И още: Голяма изненада в Пловдив; Местен националист вероятно отива на втори тур във Варна

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборният ден днес очаквано доминираше над всички останали новини и произведе огромен брой факти, спекулации и коментари. По-долу ще видите само най-важното от днешния ден - това, което наистина има значение.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019

Какво точно стана днес? Погледнато от високо всичко се развива според предварителните прогнози:

  • ГЕРБ не успява да повтори убедителната си победа от преди четири години - 10 спечелени областни центрове още на 1-ви тур. Сега, по всичко личи, Борисов пак ще спечели градове без балотаж, но много по-малко - към момента (неделя, 21:00) със сигурност три - Бургас, Велико Търново, Стара Загора, а на "кантар" са Варна, Хасково, Габрово. В Монтана победата е частична, тъй като кандидатът е само пдкрепен от ГЕРБ.
  • Една от най-оспорваните битки - тази в София, ще се реши следващата седмица. Това ще са първите избори за кмет в столицата от 10 години насам, които ще имат балотаж, на който отиват Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

Истинският анализ за това дали и колко точно подкрепа е загубила ГЕРБ в национален мащаб ще бъде възможен след подробния анализ на гласовете за общински съвети по места и, разбира се, след втория тур.

Изненади обаче има на поне няколко места:

  • Независимият кандидат за кмет на София Борис Бонев успя да мобилизира по-голяма подкрепа от очакваното. Разликата между проучванията преди изборите и предварителните резултати от екзит-половете сега е повече от двойна.
  • Резултатът на Бонев е с малка разлика от този на издигнатия от "Демократична България" арх. Игнатов, който, по предварителни данни, успява да се класира на трето място.
  • Сборът от гласовете на кандидата за кмет на "Демократична България" и тези за независимия Борис Бонев са повече от гласовете за Мая Манолова. Това вероятно ще предизвика нова серия от и без това бурния дебат вдясно за това какво точно беше сгрешено в кампанията, така че до втори тур да достигне кандидатът на БСП.
  • "Демократична България" има шансове да бъде втора политическа силав столичния общински съвет. Към края на изборния ден данните от екзит-половете показваха преднина с около един процентен пункт пред БСП. С колко точно, вероятно ще се реши след окончателното преброяване на бюлетините. Това е дори по-силен резултат от този на предишното дясно обединение - Реформаторския блок, отпреди четири години.
  • Голяма изненада на тези избори е Дани Каназирева, която според ексит-половете може би отива на втори тур в Пловдив. Предварителните проучвания показваха, че на балотаж ще отиде кандидатът на ВМРО Славчо Атанасов. Първи е сегашния областен управител на Пловдив Здравко Димитров. Резултатите от паралелното преброяване по-късно обаче говорят, че е възможно предимстовото да е за Атанасов.
  • Неочаквано се развиха и изборите във Варна, където, ако се потвърдят резултатите от екзит-половете, на балотаж срещу сегашния кмет Иван Портних отива крайният националист Костадин Костадинов от партия "Възраждане". Причина за това е и изключително слабото представяне на БСП в града.

Изводите от местните избори накратко:

  • Според резултатите от първи тур ГЕРБ запазва позициите си в национален мащаб, но крайният извод ще бъде ясен след резултатите от втория тур след седмица.
  • БСП не успява на първия тур да реализира видим пробив почти никъде, освен вРусе, където нейният кандидат води пред ГЕРБ, но изходът от балотажа е неясен. Все пак подкрепеният от БСП кандидат стига до балотаж в София, което не се е случвало отдавна. От друга страна голямата разлика между Фандъкова и Мая Манолова не оставя много надежди за левите.
  • "Демократична България" не успя да се пребори за балотаж в кметските избори в София, но постигна много добър резултат в изборите за общински съвет.
  • Гласовете за независими от националните партии кандидати като Борис Бонев в София и Дани Каназирева в Пловдив показват, че хората са отворени към нови политически модели.

И ОЩЕ

България и светът извън изборите

Какво друго важно се случи, докато следихте местния вот

Американски командоси са атакували в събота и убили лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, който се укриваше в последните 5 години. Новината потвърди президентът на САЩ Доналд Тръмп. По думите му Ал-Багдади е бил приклещен в тунела, в който се е укривал, и се е самовзривил, убивайки също и двете си жени и три деца.

Лятото сякаш още не си е тръгнало, но мръсният въздух вече е тук. В неделя сутрин Агенцията по околна среда отчете завишени норми на прахово замърсяване в девет града. Оттам обясняват явлението с изключително тихото и безветрено време в последните дни, но със сигурност роля имат и печките, които хората започнаха да палят вечер, когато температурите падат значително.

Пожарите в Калифорния продължават да бушуват. След като в областите Лос Анджелис и Сонома бе обявено извънредно положение, а около 90 хил души бяха евакуирани, сега са издадени нови заповеди за евакуация, които ще засегнат около 175 000 души в района на Санта Роза. Пожарът "Кинканде" вече унищожи над 10 хил ха земя, много места са без електричество.

И НЕЩО ИНТЕРЕСНО

За първи път в България беше извършена белодробна трансплантация

Първата белодробна трансплантация в България беше извършена в Университетска болница "Лозенец" от екип, включващ д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов. Тя е започнала към 22:30 ч. в събота и е приключила към 4:30 ч. в неделя сутрин. Рецепиент е 70-годишен мъж с крайна степен на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. Тази година български специалисти започнаха обучение в Университетската болница във Виена за подобен тип трансплантации, а прогнозите бяха първата подобна операция в страната да бъде извършена чак през 2021 г.